Poliţiştii din Harghita au deschis dosar penal in rem după „răscoala” din comuna Ditrău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ditrau Sri Lanka foto Digi 24

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis un dosar penal in rem în cazul scandalului de la Ditrău - unde doi muncitori din Sri Lanka (foto) au inflamat spiritele localnicilor - pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare. Pedeapsa pentru această infracţiune este de la şase luni la trei ani de închisoare sau amendă.

Dosarul penal in rem presupune cercetarea numai cu privire la faptă, urmând ca, în funcţie de rezultat, să se transforme sau nu în urmărire penală in personam (n.r. - cu privire la una sau mai multe persoane).

„Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, aşa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (...) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulţi sau poate niciunul. Important este să clarificăm toate cauzele, toate împrejurările, toate detaliile şi toate aspectele legate de acest caz”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip, citat de Agerpres.

El a adăugat că, potrivit Codului penal, pedeapsa pentru această infracţiune este de la şase luni la trei ani de închisoare sau amendă, în funcţie de hotărârea instanţei.

Participanţii la şedinţa de la Primăria din Ditrău au decis să facă o petiţie pentru a-i cere patronului brutăriei unde lucrează cei doi bărbaţi din Sri Lanka să le plătească orele suplimentare şi să îi trateze mai bine, a anuţat Elemer Puskas, primarul localităţii.

Edilul spune că oamenii nu sunt nemulţumiţi de faptul că doi cetăţeni din Sri Lanka au venit să muncească în comuna Ditrău, ci de condiţiile de muncă de la brutărie.

Puşi pe jar de doi muncitori din Sri Lanka

„Mulţi oameni şi-au exprimat părerile despre munca lor în brutărie, s-a văzut că problema nu este cu cei doi muncitori angajaţi din Sri Lanka, ci cu comportamentul patronului. Oamenii au plecat paşnic acasă. Am promis că vom face luni o petiţie către brutărie, eu voi mediatiza această problemă şi vom depune petiţia la brutărie, cu cerinţa de a schimba munca lor la brutărie. Sunt mulţi oameni care s-ar întoarce, dacă s-ar schimba condiţiile”, a spus primarul Puskas Elemer pentru Digi 24.

Proprietarul brutăriei din Ditrău - cel care a angajat doi bărbaţi din Sri Lanka, fapt care a inflamat spiritele în comună -  s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producţie a pâinii, spunând că aceştia vor fi doar ajutoare.

Conflictul a început după ce aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat, miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka. Oamenii susţineau că ă le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Proprietarii de locuinţe unde au fost cazaţi cei doi muncitori au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

Puskás Elemér, primarul comunei Ditrău, a declarat la Digi24 că va încerca să joace rolul de mediator în acest scandal. 

„Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajaţi legal au fost confundanţi cu imigranţi. Comunitatea noastră e mai conservativă şi nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara ţării, mai ales cu piele de culoare”, a spus primarul. 

Ulterior, tot la Digi24, primarul Puskás Elemér a declarat că cei doi migranţi ar fi, de fapt, victime colaterale într-un scandal mai vechi între patronul brutăriei şi mai mulţi localnici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite