Numărul virozelor creşte, vaccinarea antigripală se face pe genunchi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
500.000 de doze de vaccin antigripal a cumpărat Ministerul Sănătăţii anul acesta FOTO Adevărul
500.000 de doze de vaccin antigripal a cumpărat Ministerul Sănătăţii anul acesta FOTO Adevărul

Vaccinare antigripală gratuită fără vaccin. Aşa descriu medicii de familie campania de imunizare a populaţiei din acest an. Asta în condiţiile în care numărul virozelor respiratorii a crescut considerabil, iar experţii străini atrag atenţia că oricum în acest an eficacitatea vaccinului antigripal ar putea fi scăzută din cauza variaţiilor genetice ale virusului care provoacă gripa.

Mai exact anul acesta sezonul gripal ar putea fi unul periculos mai ales pentru persoanele cu grad mare de risc cum sunt copiii mici, femeile însărcinate sau persoanele trecute de 65 de ani. Doctorii se plâng că, la doar o săptămână după ce au făcut o selecţie riguroasă a pacienţilor care ar trebui să beneficieze de vaccin gratuit, au rămas deja fără dozele primite de la Direcţiile de Sănătate Publică. Iar în tot acest timp, numărul copiilor care ajung în aceste zile la medic din cauza bolilor respiratorii a crescut cu 20%.

„Este o incidenţă mare a cazurilor de viroze şi afecţiuni respiratorii acute, dar nu este exagerată. Majoritatea pacienţilor sunt, însă, copii, pentru că se răspândeşte virusul în grădiniţe şi în şcoli”, a declarat medicul de familie Gabriel Munteanu.

Din fericire, datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că în săptămâna 24- 30 noiembrie nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă. Aceleaşi date spun însă că la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, infecţii acute de căi respiratorii superioare şi pneumonii a fost de 70.627. Dintre acestea, cinci cazuri au fost severe, mai arată datele CNSCBT.

Medicii nu mai solicită vaccinul

Mulţi dintre medicii de familie nu mai intenţionează să solicite vaccin antigripal motivând că dozele ar ajunge prea târziu şi administrarea lor n-ar mai avea efectul scontat.

„Am solicitat un număr minim de doze pentru a acoperi cazurile delicate, dar nu mai are rost să cer altele în plus pentru că am primit cam 20% din ce am cerut. Într-o săptămână, am rămas cu mai puţin de jumătate din dozele gratuite, asta în condiţiile în care i-am selectat cu rigurozitate pe cei cărora le-am administrat vaccin gratuit, în special persoane cu boli pulmonare cronice”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Gabriel Munteanu, adăugând că Ministerul Sănătăţii va diminua probabil, şi în viitor, numărul de doze achiziţionate pentru campania de imunizare antigripală gratuită.

90.000 de pacienţi, vaccinaţi gratuit

Oficialii de la Ministerul Sănătăţii (MS) spun însă că toate cele 500.000 de doze de vaccin antigripal destinate campaniei de imunizare gratuită au fost distribuite direcţiilor de sănătate publică, iar în două săptămâni au fost deja vaccinate 96.024 de persoane din grupele de risc.

În cazul în care vor fi cereri pentru vaccinarea unui număr mai mare de persoane, atunci vor fi aduse şi alte doze, arată reprezentanţii MS, potrivit cărora în sezonul precedent doar 400.000 de persoane au cerut acest vaccin. În farmacii, o doză de vaccin antigripal costă aproximativ 30 de lei.

Variaţiile genetice slăbesc eficacitatea vaccinului

Experţii internţionali atrag atenţia că mutaţiile virusului H3N2, cel care provoacă gripa sezonieră, ar putea slăbi eficacitatea vaccinului, ducând astfel la agravarea sezonului antigripal. Concret, riscurile privind severitatea simptomelor gripale sunt crescute asta pentru că jumătate dintre virusurile H3N2 analizate au suferit mutaţii în raport cu virusul utilizat pentru realizarea vaccinului antigripal, au completat experţii. Cu toate acestea, specialiştii spun că vaccinarea garantează o anumită protecţie.

"Vaccinarea a arătat că garantează o anumită protecţie împotriva acestor virusuri mutante, dar şi împotriva altor tulpini virale ale gripei, care ar putea fi prezente mai târziu pe parcursul sezonului", a declarat Joseph Bresee, responsabil al diviziei de epidemiologie şi prevenţie a gripei din cadrul Centrului american pentru controlul şi prevenire bolilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite