Nu ai autorizaţie de ridesharing? Cum poţi contesta amenda
0Având în vedere că acum şoferii de ridesharing fără autorizaţie pot fi sancţionaţi legal, este important pentru cei amendaţi, dar şi pentru cei pe care îi sperie riscul unei amenzi să ştie cum pot să conteste sancţiunile. Câteva sfaturi de la specialişti.
Şoferii care oferă servicii de ridesharing riscă sancţiuni dure, dacă nu au obţinut o autorizaţie pentru o asemenea activitate. Concret, ei pot să primească amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei şi, pe deasupra, riscă şi să rămână fără talonul şi plăcuţele de înmatriculare ale maşinii pe care o folosesc pentru activităţile de ridesharing. Totuşi, şoferii menţionaţi pot să le conteste.
Ei vor trebui să atace acele amenzi date prin procese-verbale de constatare a contravenţiilor în instanţă, la judecătoria în circumscripţia căreia a fost săvârşită contravenţia, explică avocaţii de la Reff & Asociaţii, într- o opinie remisă recent avocatnet.ro. Contestaţia va trebui să se facă în termen de 15 zile de la înmânarea sau comunicarea procesului-verbal. În situaţia în care nu sunt mulţumiţi de soluţie, şoferii pot face apel la tribunal. Foarte importanta, atât contestarea iniţială, la judecătorie, cât şi apelul, suspendă executarea sancţiunii.
Există, însă, şi anumite sancţiuni care trebuie atacate în contencios administrativ, după ce s-a urmat procedura prealabilă (adică să i se ceară autorităţii care a aplicat sancţiunea, prin act adminstrativ, revocarea acelui act administrativ). De exemplu, este vorba de sancţiuni precum retragerea autorizaţiei de transport alternativ sau retragerea/suspendarea copiilor conforme ale autorizaţiei de transport alternativ, conform celor de la Reff & Asociaţii. Practic, în 30 de zile de la momentul comunicării actului prin care este dispusă una din sancţiunile de tipul celor exemplificate mai sus, trebuie demarată procedura prealabilă. În cazul unui răspuns negativ, din partea autorităţii, sau în lipsa vreunui răspuns, actul va putea fi atacat în instanţa de contencios.
Într-o asemenea situaţie, nu va avea loc suspendarea automată a actului, ci aceasta va trebui cerută, expres, în instanţă. Condiţiile pentru obţinerea acesteia, însă, sunt destul de stricte. De aceea, astfel cum au confirmat şi cei de la Reff & Asociaţii, sunt şanse mari ca, într-o asemenea situaţie, cei cărora le-a fost retrasă autorizaţia de transport sau copia conformă (sau suspendată, în cazul celei din urmă) să nu mai poată să continue activitatea de transport alternativ, până la obţinerea unei decizii definitive de anulare a actului administrativ sau până la obţinerea unei noi autorizaţii/copii conforme.