Modificare importantă a Codului Rutier. Ce sunt obligați șoferii să facă și ce riscă dacă nu respectă această obligație

0
Publicat:

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege care stabileşte obligaţia conducătorilor de autovehicule de a folosi, în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă. S-au înregistrat 245 voturi "pentru" şi o abţinere, relatează Agerpres.

Șoferii, obligați să circule cu farurile aprinse și ziua FOTO Shutterstock
Șoferii, obligați să circule cu farurile aprinse și ziua FOTO Shutterstock

Proiectul completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

"În circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă", prevede proiectul.

În legea în vigoare se prevede obligaţia folosirii în timpul zilei a luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulaţia diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E).Camera Deputaţilor este for decizional. 

Inițial,. proiectul a fost respins

Inițial, proiectul a fost depus la Senat (în 2020) și prevedea folosirea luminilor de întâlnire și pe drumurile naționale. Senatorii l-au respins. 

În schimb, Guvernul României a transmis că susține o astfel de modificare, astfel încât Comisia de transporturi din Camera Deputaților l-a avizat favorabil. 

În Comisia pentru industrii, inițiativa a fost amendată în sensul extinderii categoriilor de drumuri pe care va fi obligatorie folosirea luminii de întâlnire. Astfel, s-a stabilit că șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă și pe drumurile naționale și județene, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene. 

Comisia pentru apărare a venit și ea cu o completare menționând obligativitatea folosirii luminii diurne pe toate drumurile de către conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere.

Nerespectarea unei astfel de prevederi va fi sancționată cu amendă și cu două puncte de penalizare. 

Anunțul MAI: șoferii care riscă amenzi de aproape 3.000 de lei 

Recent, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au explicat șoferilor în ce condiții pot aplica folie pe geamurile mașinii.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat, pe contul de Facebook, un videoclip în care un polițist explică în ce condiții șoferii își pot aplica folie pe geamurile mașinii.

Folie solara, antiefractie sau cu blocare a razelor UV, foliile auto sunt de mai multe tipuri si cu mai multe grade de blocare a luminii.

Oamenii legii spun că folia trebuie să fie omologată și aplicată într-un atelier autorizat RAR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite