Milionarul Puiu Popoviciu începe goana după prescripţia răspunderii penale în procesul în care a fost condamnat la 9 ani de închisoare
0
Milionarul Puiu Popoviciu, cel care contestă o condamnare de 9 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, susţine că faptele pentru care este judecat s-ar fi prescris. Procurorii DNA îl contrazic şi au explicat Curţii Supreme că omul de afaceri ar putea scăpa de răspundere penală în decembrie 2019.
Gheorghe Petrulian, fost şef al Oficiului de Cadastru Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, a cerut marţi Curţii Supreme încetarea procesului penal în dosarul „Ferma Băneasa”. Avocaţii acestuia susţin că infracţiunea de care clientul lor este acuzat, abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, s-ar fi prescris. Petrulian este judecat în cazul milionarului Puiu Popoviciu şi contestă o condamnare de doi ani de închisoare cu suspedare.
În dosarul „Ferma Băneasa”, avocaţii a patru inculpaţi, printre care şi Puiu Popoviciu, susţin că faptele pentru care clienţii lor sunt judecaţi, s-ar fi prescris sau urmează să se prescrie în perioada următoare. La termenul de marţi, procurorul DNA a depus o analiză din care a arătat că dacă s-ar alege cea mai favorabilă lege, primele fapte se prescriu în decembrie 2019.
Cazul „Puiu Popoviciu”
De exemplu, cazul lui Puiu Popoviciu, care contestă în acest proces o condamnare la 9 ani de închisoare. Milionarul este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată şi dare de mită. În cazul infracţiunii de abuz în serviciu, momentul cheie de la care a plecat calculul privind prescrierea, este data de 10 noiembrie 2004, atunci când ultima suprafaţă de teren care a aparţinut „Fermei Băneasa”, 530.529 de metri pătraţi, a fost transferată din domeniul public al statului la capitalul social al firmei Băneasa Investment, controlată de Puiu Popoviciu. Este momentul în care s-ar fi consumat infracţiunea.
Cei mai mulţi dintre inculpaţii din aceast dosar sunt judecaţi pentru abuz în serviciu, legat de acestă infracţiune. Pe vechiul Cod Penal, abuzul în serviciu se pedepseşte cu închisoare între 5 la 15 ani, iar termenul de prescriţie este de 15 ani. Astfel, abuzul în serviciu s-ar prescrie pe data de 4 decembrie 2019. Acuzaţia de dare de mită, în cazul milionarului, s-ar prescrie pe 27 ianuarie 2021.
Vechiul Cod Penal, mai favorabil
Pe noul Cod Penal, abuzul în serviciu se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dar termenul de pescripţie al răspunderii penale este de 20 de ani. Motivul: pedeapsa este majorată dacă abuzul în serviciu este cu consecinţe deosebit de grave, este între 3 ani şi 10 ani şi 6 luni. În noul Cod Penal, termenul de prescripţie al răspunderii penale, pentru infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 ani, este de 10 ani. Astfel, infracţiunea de abuz în serviciu, de care este acuzat Popoviciu, s-ar prescrie pe data de 4 decembrie 2024, iar cea darea de mită pe 27 ianuarie 2025.
„Aşa fiind, legea mai favorabilă este Vechiul Cod Penal”, arată procurorii DNA. Concluzia anchetatorilor: faţă de nicio persoană dintre cele deduse judecăţii nu a intervenit prescripţia răspunderii penale.
„Toate acţiunile lui Pui Popoviciu au fost îndreptate spre realizarea acestui scop şi obţinerea unor profituri extraordinare, însă, total nelegale”, motivare Curtea de Apel Bucureşti
Strategia milionarului
Gheorghe Petrulian a fost singurul dintre inculpţi care a cerut ieri încetarea procesului. Popoviciu nu a vrut să comenteze analiza DNA privind prescripţia faptelor. „E punctul lor de vedere. Voi cere continuarea procesului chiar dacă noi considerăm că faptele s-au prescris. Este o strategie de apărare", a arătat milionarul. În cazul unui inculpat care cere continuarea procesului, dacă itervine prescripţia răspunderii penale, iar la finalul acestuia o să fi găsit vinovat, judecătorul nu-l poate condamna pe acesta, a explicat un specialist în drept pentru „Adevărul”.
La termenul de marţi, Popoviciu le-a spus magistraţilor instanţei supreme că astăzi nu doreşte să dea nicio declaraţie. Întrebat dejudecător când va vrea să dea declaraţii, mai ales că acesta este al patrulea termen, omul de afaceri a spus că se prevalează deocamdată de dreptul la tăcere. „În funcţie de evoluţia dosarului o să văd ce am de făcut”, a adăugat Popoviciu. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 6 iunie.
Faptele de corupţie pentru care sunt judecaţi inculpaţii din acest dosar au legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti. Procurorii au stabilit că prin aceste fapte s-a produs statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, iar dauna produsă USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei.