Medicul ATI care a denunțat decesele suspecte de la „Sf. Pantelimon” a câștigat procesul pentru concediere abuzivă
0Antoaneta Elena Voicu, medicul care a atras atenţia asupra morţilor suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală, a câştigat procesul pentru concedire abuzivă şi urmează să primească despăgubiri.

Dr. Antoaneta Elena Voicu, medic ATI la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București, a obținut o primă victorie importantă în justiție, după ce a fost concediată, după scandalului izbucnit în aprilie 2024 privind mai multe decese suspecte înregistrate în secția de Terapie Intensivă. Instanța a decis că demiterea sa a fost abuzivă și a dispus reintegrarea sa în funcție, precum și plata tuturor drepturilor salariale de care a fost lipsită în perioada de după concediere.
Antoaneta Elena Voicu este medicul care a atras atenția publică și instituțională asupra unor posibile nereguli grave legate de administrarea tratamentului în secția ATI, după ce, în perioada 4-6 aprilie 2024, aproximativ 20 de pacienți au decedat într-un interval scurt de timp.
Sesizarea sa a dus la deschiderea unei anchete penale de către Parchetul Tribunalului București, dar și la verificări din partea Ministerului Sănătății, Colegiului Medicilor București și conducerii spitalului.
La scurt timp după ce a semnalat neregulile, medicul a fost concediat, oficial din cauza unui conflict cu conducerea spitalului. În replică, ea a intentat un proces pentru concediere abuzivă.
Pe 8 mai 2025, instanța a emis o decizie favorabilă medicului. Judecătorii au anulat în parte decizia de concediere și au dispus înlocuirea acesteia cu un avertisment scris. Totodată, au obligat Spitalul „Sf. Pantelimon” să o reangajeze pe Elena Voicu pe postul ocupat anterior și să-i plătească toate drepturile salariale, indexate și actualizate, din momentul concedierii până la reintegrare.
„Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează în parte decizia nr. 1289/27.06.2024. Înlocuieste sancțiunea desfacerii contractului individual de muncă cu sancțiunea avertisment scris. Dispune reintegrarea reclamantei pe postul deţinut anterior concedierii. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a unei despăgubiri egale cu drepturile salariale indexate, majorate şi reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta de la data concedierii și până la data reintegrării”, se arată în decizia instanței, citată de HotNews.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Tribunalul București.
În urma acestei decizii, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a cerut ca despăgubirile acordate medicului să nu fie plătite din fondurile spitalului, ci să fie suportate personal de fostul manager, Bogdan Socea, cel care a condus unitatea în perioada scandalului și care a demisionat ulterior.
„Acum, Socea este bun de plată, nu din banii spitalului trebuie plătiți banii pentru despăgubiri stabiliți de instanță! Mă voi ocupa personal ca spitalul să nu mai suporte mizeriile acelui fost manager. Trebuie să i se impute toate daunele aduse medicilor și asistenților din spital și unității medicale”, a scris Barbu, într-o postare pe Facebook.
Reamintim că, în aprilie 2024, directoarea de îngrijiri a spitalului a sesizat Parchetul în legătură cu faptul că, în acea perioadă, aproximativ 20 de pacienți din secția ATI au murit în condiții suspecte. Acuzațiile vizau scăderea intenționată a dozelor de noradrenalină administrate pacienților – un medicament esențial pentru menținerea tensiunii arteriale la pacienții critici. În unele cazuri, substanța ar fi fost chiar înlocuită cu ser fiziologic, potrivit sesizării.
Deși ancheta penală este încă în desfășurare, controalele desfășurate de conducerea spitalului, Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor au concluzionat că nu s-au identificat nereguli.