MAE: Familia românului răpit în Burkina Faso a discutat cu reprezentanţii Celulei de Criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu FOTO Adevarul
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu FOTO Adevarul

Familia românului răpit sâmbătă în Burkina Faso a discutat, duminică, la sediul MAE, cu reprezentanţii Celulei de Criză, precizează Ministerul de Externe, subliniind că Celula îşi continuă activitatea în permanenţă, iar misiunile diplomatice române din regiune sunt în alertă maximă.

„Celula de Criză convocată la MAE de către ministrul Afacerilor Externe, la data de 4 aprilie 2015, imediat după semnalarea situaţiei cetăţeanului român, îşi continuă activitatea, în permanenţă, 24/7h, prin reprezentanţii MAE şi ai celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale (SRI, SIE, MApN). Misiunile diplomatice române din regiune acţionează în coordonarea directă a Celulei de Criză a MAE, fiind în alertă maximă şi menţinând în permanenţă legătura cu toate autorităţile competente locale, potrivit unui comunicat MAE, remis Mediafax.

Ministerul de Externe informează că familia cetăţeanului român a fost invitată, duminică, la sediul MAE, şi a avut discuţii cu reprezentanţii Celulei de Criză.

În cadrul întrevederii au fost prezentate aspectele legate de situaţia actuală a cetăţeanului român, fiind păstrat un dialog permanent cu familia în vederea transmiterii evoluţiilor, pe măsură ce acestea vor fi disponibile.

„Având în vedere situaţia sensibilă în care se află cetăţeanul român, nu pot fi făcute publice date cu caracter personal sau alte informaţii care pot pune în pericol viaţa acestuia sau buna desfăşurare a acţiunilor de eliberare a acestuia", precizează MAE, subliniind că Celula de Criză continuă efectuarea tuturor demersurilor legale, în vederea realizării operaţiunilor de salvare a agentului de securitate răpit în Burkina Faso.

Forţele de securitate din Burkina Faso au căutat duminică în zona de deşert din apropierea graniţelor cu Mali şi Niger, dar nu au găsit niciun indiciu privind agentul român de securitate răpit sâmbătă de la mina de mangan din Tambao, au anunţat autorităţile, citate de Reuters.

Guvernul din Burkina Faso a anunţat că a înfiinţat o celulă de criză şi că atacatorii, ale căror motive şi identitate nu sunt cunoscute, au fugit spre frontiera cu Niger.

"Avem echipe care investighează pe teren, dar încă nu am găsit nici un indiciu despre răpitori", a declarat pentru Reuters o sursă din domeniul securităţii, adăugând că o unitate de comando formată din cinci persoane a atacat o patrulă de securitate a companiei Pan African Minerals, la exploatarea minieră din Tambao.

Islamiştii înarmaţi, rebelii separatişti şi bandele criminale continuă să opereze în nordul Mali, la doi ani după o intervenţie a armatei franceze şi după desfăşurarea forţelor ONU de menţinere a păcii.

În trecut, cetăţenii străini răpiţi au fost duşi în zonele deşertice din nordul Mali şi ulterior eliberaţi în schimbul unor răscumpărări de milioane de dolari.

Compania Pan African a precizat duminică într-un comunicat că atacul a avut loc în perimetrul exploatării sale neocupate din Tambao. Societatea este o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş, care locuieşte la Londra şi are investiţii în Africa de Vest, în special în domeniul petrolier şi minerit.

Souleymane Mihin, directorul din Burkina Faso al companiei Pan African Minerals, care administrează proiectul de minerit Tambao, declara sâmbătă că cinci persoane înarmate l-au răpit pe român după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea. Şoferul său şi un jandarm care le asigura protecţia au fost răniţi.

"A fost un atac asupra uneia dintre patrulele noastre", a afirmat Mihin. "L-au răpit pe românul care conducea patrula. Şoferul a fost împuşcat în picior. Un jandarm a fost grav rănit", a precizat el.

O sursă din domeniul securităţii din Burkina Faso afirma sâmbătă că răpitorii s-au îndreptat spre graniţa cu nordul statului Mali, situată în apropiere, după ce l-au răpit pe român.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite