Louis Freeh, fost şef al FBI, avocat al lui Popoviciu: Sunt profund dezamăgit de decizia ICCJ. Sentinţa nu este susţinută nici de fapte, nici de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu, Louis Freeh, fost şef al FBI, se declară „profund dezamăgit“ de decizia ICCJ în cazul clientului său, apreciind că sentinţa nu este susţinută nici de fapte şi nici de legislaţie. Puiu Popoviciu se sustrage de la executarea sentintei defintive de şapte ani de închisoare, în dosarul „Ferma Băneasa“, şi este dat în urmărire internaţională.

 "Sunt profund dezamăgit de recenta decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România în ceea ce priveşte condamnarea omului de afaceri Gabriel Popoviciu la şapte ani de detenţie. Sentinţa şi condamnarea nu sunt susţinute nici de fapte, nici de lege", afirmă Freeh într-un comunicat, citat de News.ro.

El aminteşte că în iulie 2016 a făcut o analiză a sentinţei Curţii de Apel Bucureşti în cazul lui Popoviciu, analiză făcută cu sprijinul unei  echipe de foşti judecători federali  şi foşti agenţi speciali FBI cu experienţă, unul dintre ei vorbind fluent limba română.

"Echipa noastră a analizat dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv interceptările conversaţiilor sale. Această analiză a constatat numeroase deficienţe de ordin legal şi factual în cazul domnului Popoviciu", susţine avocatul.  El argumentează că inclusiv principalul martor al acuzării a recunoscut în instanţă că nu a primit mită din partea lui Popoviciu, presupusa mită incluzând două sticle de băutură şi materiale promoţionale, cum ar fi un stilou, agendă şi calendare.

"Fostul ministru al Educaţiei, ca şi alţi martori, au declarat că terenul de la Băneasa nu a fost niciodată proprietate publică, motiv pentru care nu se susţine acuzaţia de abuz în serviciu", mai susţine avocatul, precizând că "multe alte deficienţe de ordin factual şi legal, incompatibile principiile fundamentale ale statului de drept", au fost menţionate în raportul său. Louis Freeh îşi exprimă speranţa că instanţa şi autorităţile vor reanaliza acest caz şi vor decide că "justiţia şi statul de drept impun un alt rezultat".

Freeh a fost asistent al procurorului general al SUA, judecător districtual şi al cincilea director al FBI. În prezent este senior managing partner la Freeh Sporkin & Sullivan, LLP şi preşedinte al Freeh Group International Solutions, LLC.

Popoviciu, în urmărire internaţională

Puiu Popoviciu, condamnat definitiv, la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa", a fost dat în urmărire internaţională, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea poliţiştilor cu privire la eliberarea unui mandat european de arestare pe numele omului de afaceri, au declarat pentru News.ro oficiali din Poliţie.

Poliţia Capitalei a primit, miercuri seară, pe 2 august, mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu, iar la adresa acestuia din Bucureşti s-a prezentat o echipă de la Biroul Urmăriri al Poliţiei, pentru a-l ridica şi a-l duce la penitenciar. Întrucât nu a fost găsit la locuinţa din centrul Capitalei, omul de afaceri a fost dat în urmărire naţională. Sursele citate mai spuneau că ultimul domiciliu declarat de Puiu Popoviciu figurează la Monaco.

De asemenea, miercuri seară, Poliţia Română a publicat, la rubrica "Persoane urmărite", fotografia şi datele omului de afaceri Puiu Popoviciu, menţionând că el se sustrage de la executarea pedepsei de 7 ani de închisoare, la care a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Condamnarea definitivă

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, miercuri, pe 2 august, de magistraţii instanţei supreme, la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa", în care este judecat alături de alte nouă persoane. În prima instanţă, Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de închisoare cu executare. Pentru patru dintre persoanele judecate în acest dosar, faptele s-au prescris.

De asemenea, Ioan Nicolae Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, a primit şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, ICCJ menţinând astfel pedeapsa iniţială dispusă de Curtea de Apel Bucureşti, Andrei Mihai Bejenaru, condamnat în prima instanţă la 7 ani de închisoare, a primit 6 ani de închisoare, iar Ştefan Diaconescu a primit o condamnare de 5 ani, fiind menţinută astfel pedeapsa dispusă de Curtea de Apel. Cornel Ilie Şerban, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani şi şase luni de închisoare, la fel ca în prima instanţă, în timp ce Petru Pitcovici, fost şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. Pitcovici fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani de închisoare cu executare.

Pentru celelalte patru persoane judecate în acest dosar şi condamnate în prima instanţă, în 30 mai 2016 s-a îndeplinit termenul de prescripţie a faptelor, astfel că procesul a încetat. Este vorba despre Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiraş, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1, Lizeta Minea, fost secretar al Primăriei sector 1 şi Gheorghe Petrulian, fost şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/200. Decizia ICCJ este definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite