La ce vârstă se înscriu copiii la tir sportiv
0
La ce vârstă se înscriu copiii la tir sportiv. Având o istorie de peste 150 de ani la noi în ţară, tirul sportiv poate fi practicat pentru performanţă, dar şi ca un mod de a te elibera de stresul cotidian.
Acest sport apărut în ţara noastă în cursul anilor 1800, el putând fi practicat de la practic orice vârstă, atâta timp cât copilul dispune de puterea necesară sa tragă cu o arma, fiind nevoie doar de un aviz medical şi unul psihologic pentru a te putea înscrie la un club sportiv afiliat Federaţiei Române de Tir Sportiv (FRTS).
Însă, dacă nu ai împlinit vârsta de 18 ani, pe lângă cele două avize, va fie nevoie şi de acordul părinţilor sau a reprezentantului legal.
Competiţiile la tirul sportiv se desfăşoară pe patru categorii: Junior III, pentru sportivi cu vârste de până la 14 ani, Juniori II, pentru sportivi cu vârste de până la 17 ani, Juniori I, cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani şi Seniori, când sportivul are vârsta de peste 20 ani.
La ce vârstă se înscriu copiii la tirul sportiv. Tirul cu arme letale, metodă de relaxare pentru români
Trasul la ţintă cu arme letale a devenit o activitate din ce în ce mai practicată de români în timpul liber. Lucru demonstrat şi de numărul tot mai mare a celor care merg în astfel de poligoane şi încercă să nimerească de cele mai multe ori „bulls-eye -ul”, sau ochiul boului în traducere directă (centrul ţintei).
Cei care vor să ia parte la astfel de activităţi trebuie să aibă în vedere faptul că vârsta minimă la care se poate practica este 18 ani. Iar în momentul în care se prezintă la poligonul de tragere trebuie să aibă la ei cărţile de identitate. Astfel de trageri se efectuează doar în poligoane specializate, însoţiţi întotdeauna de un instructor.
La ce vârstă se înscriu copiii la tirul sportiv. Debutul tirului sportiv în România
Tirul sportiv a apărut la noi în ţară, potrivit site-ului Federaţiei Române de Tir Sportiv, în anul 1831, moment la care s-a contituit Asociaţia Cetăţenescă de Tir din municipiul Arad.
Ulterior, treizeci de ani mai târziu, pe 5 mai 1862, ia fiinţă prima societate de tir din România, denumită „Societatea Română de arme şi dare la semn”, având sediul în Bucureşti. Interesul pentru acest sport, la acea dată se pare că era destul de mare, deoarece după doar un an de la înfiinţare, asociaţia număra nu mai puţin de 120 de membri şi 5 membri de onoare, pentru ca pe data de 9 septembrie 1865, prin înaltul Decret Domnesc nr.1147, publicat în Monitorul Oficial nr.200 din 11/23 septembrie, să fie aprobate şi recunoscute oficial statutele Societăţii Române de arme şi dare la semn.
Astfel, în urma acestui decret, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza donează societăţii din terenul Mânăstirii Radu – Vodă – teren trecut în patrimoniul statului – o suprafaţă de 47.514 mp , pentru a-l folosi drept poligon de tir cu condiţia ca acest teren să nu fie înstrăinat. Terenul donat s-a adăugat la cel pe care societatea îl avea deja în folosinţă şi care era poziţionat în zona Clubului Progresul, unde până în anul 1900 se efectuau doar trageri cu arme de glonţ – carabină şi pistol – urmând ca mai apoi să se organizeze şi trageri cu arme de vânătoare.
Pe 1 aprilie 1900, printr-un alt Decret Regal, Societatea de Dare la Semn este recunoscută ca persoană juridică.
Prima participare a unor trăgători români la un concurs internaţional a fost în anul 1919 la Le Mans – Franţa, unde românii au cucerit locul doi. La acest concurs au participat trăgători de elită din toate ţările aliate în primul război mondial.
În anul 1924, România participă la Jocurile Olimpice de la Paris cu un lot de trăgători, unde Constantin Tomescu ocupă locul 18. Şi tot în acest an, Societatea de Dare la Semn se înscrie în Registrul de Persoane Juridice la Tribunalul judeţului Ilfov.
Pe data de 7 februarie 1934 se înfiinţează Federaţia Română de Tir (F.R.T.), urmând ca doi ani mai târziu, F.R.T. să se afilieze Uniunii Internaţionale de Tir (U.I.T.).
Alin Moldoveanu, campion olimpic la tir sportiv
România se poate bucura şi ea de o medalie olimpică la tir sportiv. Alin Moldoveanu a reuşit să aducă ţării noastre medalia de aur la proba de puşcă aer comprimat 10 m, la Jocurile Olimpice de la Londra din anul 2012. Mai mult, în 2014, acesta a fost numit sportivul anului la tir sportive.