La ce capacitate de a găzdui militari români şi aliaţi va ajunge Baza Mihail Kogălniceanu după ce MApN va finaliza investiţia de 12 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari americani în Baza Kogălniceanu FOTO US ARMY Pvt. Michael Ybarra
Militari americani în Baza Kogălniceanu FOTO US ARMY Pvt. Michael Ybarra

Investiţiile masive, de 12 miliarde de lei, pe care Ministerul Apărării Naţionale (MApN) le va face în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu vor creşte de câteva ori capacitatea acesteia de a găzdui militari români şi aliaţi. Concret, generalul Alexandru Grumaz crede că noua bază va fi dimensionată la nivel de brigadă.

„Cel mai probabil acolo vor fi adusi până la 8.000 de militari, cel mult 10.000 în unele momente de vârf. Oricum va fi cea mai importantă bază aliată la Marea Neagră şi este o reacţie a alianţei la mişcările Rusiei din Crimeea. Şi probabil aici va funcţiona o unitate de tipul  «multi-domain task forces», care va cuprinde militari din mai multe arme. Oricum nu vor lipsi puşcaşii marini care sunt prezenţi şi acum“, a subliniat generalul  Alexandru Grumaz. 

La rândul lui, Iulian Chifu, analist militar şi expert în securitate, crede că decizia de modernizare a bazei vine după ce s-a hotărât creşterea numătului de militari aliaţi din România. „Totul în urma discuţiilor avute de partea română cu cea americană, dar şi ca urmare a deciziilor luate în cadrul NATO. Probabil şi ultima vizită la Casa Albă a preşedintelui Klaus Iohannis a avut un rol aici. Cert este că pentru NATO această bază va fi cel de-al doilea pilon principal de apărare pe flancul de Est, după facilitatea similară din Polonia“, a mai spus Iulian Chifu.

Reamintim că, MApN se pregăteşte să reinventeze Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu. Practic, unitatea militară va fi reconstruită după standardele NATO şi va avea toate facilităţile întâlnite la construcţiile similare aliate. Conform experţilor, demararea construcţiei demonstrează faptul că momentul producerii unui masiv desant al militarilor aliaţi în Dobrogea este tot mai apropiat.

Investiţia este una importantă şi are în vedere „realizarea unor facilităţi minimale operaţionale noi şi dezvoltarea celor existente la Baza 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forţele Aeriene Naţionale şi partenerii strategici, pentru operarea în siguranţă şi în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenţii de apărare sau ofensive“, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de MApN.

Astfel, având în vedere că în viitor Forţele Aeriene vor fi dotate cu noi tipuri de aeronave, cel mai probabil F-16 Fighting Falcon şi, în perspectivă, F-35 Lightning II, dar şi ţinând cont şi că de la Kogălniceanu se lansează zboruri spre teatre de operaţii, se doreşte o redimensionare, dar şi o aducere la zi a Bazei 57.

Dotările militare

Concret, la Kogălniceanu se va realiza o pistă nouă, exclusiv militară, dar vor fi construite şi hagare sau platforme care permit reparaţia avioanelor, inclusiv a celor grele de transport. Vor exista facilităţile necesare escadrilelor de avioane de luptă, dar şi unele pentru o unitate de elicoptere. Va fi mărită capacitatea de stocare a combustibililor şi vor fi ridicate construcţii care vor deservi exclusiv transporturile CARGO sau CARGO periculoase. Baza 57 va avea propriile unităţi de pază, de Poliţie Militară şi de apărare antiaeriană.

Vor fi construite, de asemenea, pavilioane administrative pentru diversele unităţi care vor opera în bază, un modern poligon de trageri, o zonă de primire şi echipare a rezerviştilor şi va fi pus în funcţiune şi un simulator de zbor.

Oraşul din bază

În fine, după modelul occidental, Baza 57 va avea o zonă pe care vor fi ridicate locuinţe de serviciu pentru militari, un bloc alimentar, dar şi cluburi pentru ofiţeri şi subofiţeri, un supermarket, două  grădiniţe, două creşe, o şcoală primară, două hoteluri militare şi un spital.

Ca tabloul să fie complet, trebuie spus că la Kogălniceanu se va ridica şi o bază sportivă care va avea mai multe terenuri de sport, o sală polivalentă dotată inclusiv cu sală de forţă şi saună, un bazin acoperit, dar şi spaţii verzi şi de joacă sau parcuri. Practic, este vorba de un adevărat oraş pentru militari care se va ridica aproape de la zero la Kogălniceanu. Totul deservit de o puternică reţea de străzi şi drumuri perimetrale, inclusiv de un drum de centură. „Oraşul“ va fi alimentat cu energie electrică de la un parc fotovoltaic sau de la o uzină electrică proprie şi va avea un sistem autonom de furnizare a apei.

Un proiect pe 20 de ani

„Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, în limita sumelor aprobate anual pentru această destinaţie perecum şi din alte surse legal constituite“, se mai arată în documentul MApN.  Costurile estimate de MApN pentru realizarea modernizării şi extinderii Bazei 57 sunt estimate de MApN la peste 12 miliarde de lei, din care 7,3 miliarde numai pentru realizarea construcţiilor aferente. „Durata de execuţie a obiectivului de investiţie este de 240 de luni“, se mai arată în document. 

Suprafaţa construită desfăşurată va fi, la final, de 297.650 metri pătraţi, iar drumurile, parcările şi platformele construite în bază vor totaliza aproape 3 milioande de metri pătraţi.  În fine, gardul bazei militare de la Kogălniceanu va avea după modernizare o lungime de aproape 76 de kilometri. Un calcul aproximativ ne arată că baza ar putea avea o suprafaţă mai mare decât cea a unui oraş precum Ploieşti, de exemplu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite