Jurnaliştii din TVR, la mâna politicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Săftoiu, fost preşedinte - director general al TVR, a semnat ordinul de înfiinţare a comisiilor de selecţie cu doar o zi înainte de a fi suspendat din funcţie
Claudiu Săftoiu, fost preşedinte - director general al TVR, a semnat ordinul de înfiinţare a comisiilor de selecţie cu doar o zi înainte de a fi suspendat din funcţie

În comisiile care vor decide soarta angajaţilor TVR au fost implicaţi politicieni ai puterii, iar acestea au fost constituite fără consultarea Consiliului de Administraţie al postului public.

Încă de la numirea în funcţie, Claudiu Săftoiu a promis, la fel ca şi alţi directori TVR, depolitizarea instituţiei. În schimb, persoanele desemnate să facă selecţia angajaţilor şi modul în care se face restructurarea postului public dau o altă faţă demersului conducerii TVR.

Pentru a stabili cine pleacă şi cine rămâne, Săftoiu a format un grup de „specialişti", împărţiţi în comisii. Totul, printr-un ordin dat cu doar o zi înainte de a fi demis de către Curtea Constituţională a României (CCR).

„În realitate, se pare că ordinul este antedatat, 2 octombrie 2012 corespunzând zilei de dinaintea publicării în M.O. a hotărârii CCR de demitere a celor 8 membri numiţi politic în Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv, printre demişi figurând şi Elwis C. Săftoiu", acuză Valentin Nicolau, membru în CA al TVR, printr-o scrisoare către angajaţi. Pierderea funcţiei deţinute de Claudiu Săftoiu în ziua de 3 octombrie, odată cu publicarea deciziei CCR, ne-a fost confirmată oficial şi de reprezentanţii TVR.

Consiliul de Administraţie hotărâse în ultima sa şedinţă, din 28 septembrie,
că „înainte de numirea respectivelor comisii de selecţie, se va informa în prealabil CA", lucru ce a fost omis de Claudiu Săftoiu. Deşi din 28 de septembrie nu s-a mai întrunit Consilul de Administraţie, Săftoiu a afirmat pe 4 octombrie, într-un interviu pentru Hotnews.ro, că „aceste comisii au fost votate de CA". De fapt, Consiliul a votat doar forma comisiilor, adică faptul că vor fi 13 şi că fiecare va avea un anume număr de membri, dar nimeni nu a văzut măcar listele, fapt confirmat atât de Valentin Nicolau, cât şi de Sorin Burtea, membri în CA. Acest lucru este confirmat şi de către TVR, care precizează că au existat discuţii cu privire la comisiile de selecţie şi că membrii CA au aprobat mai multe aspecte privind activitatea comisiilor de selecţie, fără a fi dispus în privinţa componenţei acestora şi fără a fi solicitat avizarea actului administrativ de numire.

Cine decide soarta jurnaliştilor din TVR

În comisiile menite să evalueze jurnaliştii se află oameni politici, precum  Cristian Ţopescu şi Mădălin Voicu - ambii parlamentari ai actualei puteri. Ţopescu, de exemplu, face parte din comisia ce va evalua jurnaliştii de la Ştiri - Sport. Deşi jurnalist sportiv, Ţopescu este membru marcant al PNL, iar soţia lui, Cristel Ungar Ţopescu, este şefa redacţiei de limbă germană din TVR. În comisia denumită de „Selecţioneri", care a recrutat membrii celor 12 comisii de specialitate, a fost desemnat şi Mădălin Voicu, alt parlamentar de marcă al USL.

Tot la capitolul Selecţioneri îl regăsim din nou pe Cristian Ţopescu (parlamentar PNL), dar şi pe Lucia Hossu Longin (numită în conducerea TVR de PNL) precum şi pe Răzvan Theodorescu, fost parlamentar PSD şi cel care a condus  TVR în timpul mineriadelor din anii '90. 

Iar dacă există nemulţumiri ale salariaţilor faţă de verdictul evaluărilor, acestea vor fi soluţionate la Comisia de Contestaţii, din care fac parte Claudiu Săftoiu, Cristian Pârvulescu, Mădălin Voicu sau Răzvan Theodorescu.

Valentin Nicolau mai spune în scrisoarea adresată colegilor că angajaţilor  TVR li s-au oferit beneficii ca să intre în comisii. „Unii au cedat la oferta de a intra în comisiile de evaluare, având astfel nu doar garantat locul în TVR, dar şi asigurată una dintre opţiunile cu care au fost ofertaţi: «Ce-ţi doreşti, emisiune sau să fii şef?» Aceasta a fost nada cu care unele «caractere» au fost cooptate în respectivele comisii", se mai arată în scrisoare.

Siliţi de bună voie

Ca să fie evaluat, fiecare angajat trebuie completeze o cerere şi să semneze că este de acord cu prevederile regulamentului de selecţie. Cei care nu semnează vor primi din start nota 0, ceea ce se traduce prin concediere. Cu alte cuvinte, conducerea TVR evită modificarea unor clauze din contractul de muncă, ocolind Codul Muncii. „Cu această şmecherie se încearcă anularea efectelor juridice ale ilegalităţilor şi erorilor de procedură comise de către şefii TVR în toată această perioadă. Intenţia perfidă este ca prin semnarea «Cererii de înscriere» să-l determine pe angajat să-şi solicite singur pierderea actualului loc de muncă", mai acuză Valentin Nicolau.

872 de oameni vor părăsi TVR în urma procesului de restructurare.

"Intenţia perfidă este ca prin semnarea «Cererii de înscriere» să-l determine pe angajat să-şi solicite singur pierderea actualului loc de muncă."
Valentin Nicolau membru CA al TVR

info
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite