Înmormântarea poliţistului Gigină: salve de foc acoperind durerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ostaşi din garda naţională purtând pe umeri sicriul                                   FOTO: RobertoSălceanu
Ostaşi din garda naţională purtând pe umeri sicriul                                   FOTO: RobertoSălceanu

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină a fost înmormântat, vineri, la Cimitirul Ghencea 3 din Bucureşti, cu onoruri militare. Agentul de 28 de ani a decedat marţi seară, în timp ce se afla în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. Motocicleta pe care o conducea a intrat într-o groapă prost semnalizată. Era noapte, ploua, iar afară erau mai puţin de zece grade, temperatură sub care poliţiştii motociclişti ar trebui să se retragă la bază.

Moartea sa a declanşat dezbateri aprinse despre uşurinţa cu care demnitarii statului român se folosesc de coloanele oficiale. Inclusiv rudele poliţistului au acuzat, pe reţelele de socializare, că acesta ar fi murit “din cauza unora cu funcţii înalte, care se grăbesc mereu”.

Demnitarii cărora agentul Gigină le-a deschis drumul cu motocicleta lui n-au venit la înmormântare, dar l-au avansat în grad şi l-au decorat post-mortem. I-au trimis fanfară militară şi ostaşi din garda naţională care să-i poarte sicriul pe umeri şi să tragă focuri de armă în aer. Iar în urma acestor focuri de armă să se aştearnă tăcerea.

Dumnezeu ştie

În afară de familie şi o mână de apropiaţi, la înmormântarea agentului Gigină au participat patru popi şi câteva sute de poliţişti. Cei de la rutieră erau îmbrăcaţi în uniformele lor fosforescente, motociliştii – în combinezoane, ofiţerii – în haine ofiţereşti. Sicriul era îmbrăcat în tricolor. A fost scos din biserică de ostaşii din garda naţională şi slujba s-a ţinut afară, în aer liber.

Când preoţii au început să cânte, poliţiştii şi-au luat caschetele de pe cap şi au lăsat privirile în pământ. Pe rândurile din spate se comentau împrejurările accidentului în care agentul de 28 de ani şi-a găsit sfârşitul. Poliţiştii spuneau că, în seara când a căzut cu motocicleta, Bogdan Cosmin Gigină îl înlocuia pe colegul său Ionel Daniel Moraru, din Brigada Rutieră, care se accidentase cu trei săptămâni în urmă în timp ce-l însoţea tot pe vicepremierul Gabriel Oprea în coloană oficială.

La finalul slujbei, un ofiţer a venit la microfon şi a dat citire unor decrete. Pentru profesionalismul şi devotamentul de care a dat dovadă în îndeplinirea unei misiuni, agentul Bogdan Cosmin Gigină a fost avansat la gradul de subinspector. “Semnează ministrul siguranţei naţionale şi al Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea!”. Ofiţerul a citit mai departe, anunţând că subinspectorul Gigină a fost decorat cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler. “Semnează preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis!”.

Au urmat preoţii, cu predicile lor, asigurând “îndoliata asistenţă” că tânărul poliţist va fi aşezat de Dumnezeu în lumea celor drepţi: “El a murit încercând să-şi facă datoria, mergând în misiune acolo unde l-a chemat poporul. Iar o viaţă sub semnul misiunii este o viaţă pe care Dumnezeu ştie s-o aprecieze”.

Cuvintele acestea au răspândit un praf de speranţă peste adunarea prezentă la funeralii, o convingere sinceră că într-un final va fi bine. Dumnezeu va şti cât şi cum să aprecieze. Dumnezeu ştie dacă Bogdan Gigină se afla sub semnnul misiunii sau sub moftul unui înalt demnitar de a ajunge mai repede acasă. Şi putem sta liniştiţi. Dumnezeu va avea grijă.  

Strigătele nu se mai aud

Cântecul fanfarei sparge aceste clipe de meditaţie. Sicriul este ridicat iarăşi pe umeri şi poliţiştii formează un culoar lung, deschizând drumul către mormânt. Presa stă în spatele unui cordon discret şi se uită cum trece cortegiul, preoţii, familia îndurerată. E groaznic să fii ziarist la înmormântări. Mai ales când în sicriu se află un bărbat de 28 de ani, cu nevastă, cu părinţi, cu gaşcă de prieteni. Te uiţi la ei cum trec, sunt nişte oameni sfâşiaţi de durere şi pentru durerea lor ai venit.

La urma urmei, durerea n-ar trebui să reprezinte o ştire. Chiar acum, sub soarele acesta cald de octombrie, mai coboară şi alte sicrie în pământ, mai plâng şi alte mame, şi alte soţii. Însă aici, în cimitirul Ghencea 3 din Capitală, strigătele lor nu se mai aud, cu toate că le vezi aplecate peste mormânt, cu tâmplele stând să plesnească. Aici au venit militarii să dea onorul, să tragă focuri de armă în aer şi să acopere durerea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite