Înmatricularea unui autoturism în Bulgaria. De ce aleg şoferii să-şi pună numere de înmatriculare bulgăreşti
0
Tot mai mulţi români aleg să-şi înmatriculeze autoturismele în Bulgaria pentru a scăpa de plata taxei de mediu. Dacă în ţara vecină această procedură costă câteva sute de euro, la noi înmatricularea unei maşini le poate scoate proprietarilor din buzunar chiar şi câteva mii de euro.
Costurile totale de înmatriculare ale unui autoturism în Bulgaria sunt mai mici decât în România. Iar paşii care trebuie urmaţi pentru a putea circula legal în România cu numere de Bulgaria sunt mai uşor de parcurs.
În plus, un alt avantaj care îi atrage pe români este timpul scurt în care se înmatriculează un autovehicul în ţara vecină.
Înmatricularea unui autoturism în Bulgaria. Au apărut firme specializate
Şi pentru ca totul să fie cât mai simplu, în ultimii ani au apărut pe piaţă mai multe firme specializate care asigură înmatricularea rapidă şi fără bătăi de cap a autoturismelor în Bulgaria.
Conform reprezentanţilor unor astfel de firme, pentru un autoturism cu capacitatea cilindrică a motorului până la 2000 cmc, costul total de înmatriculare în Bulgaria este de 400 de euro.
Tot în ţara vecină pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică a motorului peste 2000 cmc, preţul total se ridică la 450 de euro.
Ca o comparaţie, luând exemplul unui BMW 318i din anul 1999, capacitate cilindrică de 1895 cmc, benzină, Euro 3, conform calculatorului taxei de mediu aflat pe site-ul ANAF, taxa de înmatriculare a acestui autoturism în România este de 4.860 de euro.
Iar pentru un Rover 75 diesel, fabricat în anul 2000, 1951 cmc, norma de poluare Euro 3, taxa de mediu este, conform calculatorului ANAF, de 800 de euro.
Ce includ aceste preţuri
Firmele de înmatriculări auto în Bulgaria explică ce intră în aceste costuri:
- Taxele inspecţiei tehnice periodice (ITP) precum şi efectuarea ITP-ului
- Taxele aferente noilor numere de înmatriculare
- Asigurarea obligatorie (RCA), precum şi Carte Verde valabile 1 An
- Taxele notariale
- Onorariul traducătorului
- Impozitul
- Ecotaxa
Nu este inclusă taxa de pod Giurgiu - Ruse (5 euro).
Pentru autoturismele care nu sunt înmatriculate în nicio ţară sau care au numere provizorii roşii din România există costuri suplimentare pentru că acestea trebuie transportate în Bulgaria pe o platformă auto. De la Vama Giurgiu până în Ruse costul este de 30 Euro, cu taxele de pod incluse.
Platforma auto din Bucureşti sau provincie până în Ruse la înmatriculare este de 350 lei.
Care sunt costurile anuale?
Costurile anuale pentru un autoturism înmatriculat în Bulgaria variază în principal în functie de capacitatea cilindrică, însă de cele mai multe ori sunt la jumătate de preţ faţă de cele din România. Media este undeva în jurul sumei de 250 euro, suma ce include efectuarea ITP-ului (se efectuează anual), asigurarea obligatorie RCA şi Carte Verde, impozitul anual aferent anului în curs şi taxele de curierat. Firmele specializate pe înmatriculări în Bulgaria asigură toate aceste servicii fără a fi necesară deplasarea proprietarului autoturismului în ţara vecină.
Tipuri de înmatriculări în Bulgaria
Una dintre variantele înmatriculării unui autoturism în Bulgaria este aceea de a înregistra maşina pe numele unui cetăţean bulgar, persoană fizică.
O altă posibilitate este înmatricularea pe persoană fizică română cu rezidenţă în Bulgaria. Aici sunt două posibilităţi: fie pe numele proprietarului, dacă îşi face rezidenţă în Bulgaria, fie pe numele unui alt roman care are deja rezidenţă în Bulgaria.
Autoturismele se pot înmatricula în Bulgaria şi pe numele unei firme cu acţionariat bulgăresc, dar pe numele unei firme cu acţionariat românesc.