Incendiu în Clubul Colectiv. Bilanţul morţilor a ajuns la 32. Patronii clubului au fost arestaţi preventiv
0Toţi cei trei patroni ai Clubului Colectiv, reţinuţi aseară, au fost arestaţi preventiv. Decizia a fost luată în acesată seară de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4. Victima 32 în incendiul din Clubul Colectiv, o tânără de 27 de ani internată la Spitalul „Sf. Pantelimon”, a fost adăugată, marţi dimineaţă, pe lista decedaţilor. Între timp, procurorii au ajuns cu firul anchetei la Primăria sectorului 4, de unde ridică mai multe documente.
UPDATE 22.00 Cei trei acţionari ai clubului Colectiv au fost arestaţi preventiv.
Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4 au decis că cei trei acţionari ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Mincu, să fie arestaţi preventiv pentru 30 de zile, relatează Mediafax. Cei trei sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
UPDATE 21.15 Profesorul doctor Ioan Lascăr, aflat la Spitalul Universitar, a declarat, marţi, că răniţii aflaţi în incendiul de la Colectiv vor fi supuşi, începând de miercuri, unor intervenţii chirurgicale, care vor fi particularizate în funcţie de evoluţia fiecărui pacient, această etapă fiind foarte importantă.
„Vreau să vă spun că astăzi (marţi - n.r.) pacienţii au o evoluţie normală faţă de ziua în care sunt, adică practic urmează chiar perioada chirurgicală şi este o perioadă foarte importantă pentru că trebuie particularizat în funcţie de fiecare caz, întrucât, având acele arsuri de căi respiratori superioare, plus arsura chimică, plus inhalaţia aceea cu totul specială, mixtura pe care nu o cunoaştem suntem obligaţi să fim precauţi şi să alegem acei bolnavi în momentul cel mai potrivit când îi foloseşte această excizie”, a declarat profesorul Ioan Lascăr, şeful Comisiei de coordonare coordonare a activităţii în spitalele în care sunt internaţi răniţii, citat de Mediafax.
Acesta a precizat că echipele de medici trebuie să găsească momentul cel mai potrivit pentru a scoate suprafeţe cât mai mari şi pentru a-i aşeza într-o stare cât mai aproape de cea din care să poată fi aşezaţi într-o secţie de chirurgie plastică normală, după care să ajungă acasă în timpul cel mai scurt.
„În clipa aceasta nu pot să fac prognoze, dar sunt destul de optimist faţă de ceea ce am văzut, adică bolnavii arată foarte bine, pentru ziua respectivă, pentru această zi. Ce se va întâmpla în zilele următoare vom vedea şi vă spun este etapa esenţială", a spus Lascăr.
De asemenea, acesta a mai precizat că este important ca „momentul chirurgical” să fie făcut „aşa cum trebuie”.
„Pacienţii au arsuri pe suprafeţe diferite. Arsura chimică, automat otrăvurile, au intrat prin căile aeriene, s-au absorbit şi practic au intrat în sânge. Au produs ce au produs şi se simte la nivelul plăgilor. Plăgile au o textură şi o culoare cu totul particulare. Personal, n-am mai văzut niciodată o culoare de plagă de arsură de această nuanţă, adică este ceva între cenuşiu, roşu, negru, de nepovestit. Sângele a ajuns într-o anumită compoziţie şi a produs anumite transformări acolo, ca atare şi excizia noastră va trebui să fie specială, nu obişnuită, adică trebuie să ne adaptăm la acest fel de arsură”, a mai spus Lascăr.
La rândul său, managerul SUUB, Cătălin Cârstoiu, a spus că operaţiile vor începe împreună cu Spitalul „Grigore Alexandrescu”, pentru că Spitalul Municipal are o secţie destul de mică de chirurgie plastică.
Săndescu: „Rana provocată de agresiune pe piele este foarte complexă, ciudată, deosebită”
Totodată, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc, specialist în terapie intensivă, a spus că rănile bolnavilor sunt grave, complexe şi ciudate.
„Am văzut în clinica din Timişoara, unde lucrez, mai ales cei veniţi din Valea Jiului în perioada marilor tragedii de acolo. Rana provocată de agresiune pe piele este foarte complexă, ciudată, deosebită. Închipuiţi-vă că aceleaşi leziuni există la nivelul plămânului, care este o structură extrem de sensibilă şi vitală, acolo are loc schimbul de oxigen şi de fapt trebuie să o spunem cu seriozitate, această leziune dă gravitatea cazurilor. Pentru că e matematică pură, faptul că este o arsură de peste 30%, ca suprafaţă corporală, asociată cu o arsură a căilor aeriene creşte de opt până la zece ori riscul de mortalitate. Este statistica din toate studiile de specialitate şi care ne face să rămânem în continuare rezervaţi, deşi rezultatele tratamentului până acum sunt remarcabile", a spus profesorul Dorel Săndesc.
Secretarul de stat a mai spus că medicii au reuşit să-i stabilizeze şi să facă posibilă intervenţia chirurgicală curativă.
UPDATE 20.27 Şeful Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a fost demis, marţi seară, de către premierul Victor Ponta.
UPDATE 18.20 Mii de persoane au ieşit marţi în stradă pentru a cere demisia premierului Victor Ponta, demisia vicepremierului Gabriel Oprea, dar şi demisia primarului Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone.
Numărul oamenilor din faţa Guvernului este greu de estimat, dar unele surse spun că ar fi 13.000-15.000 de manifestanţi şi mulţi alţii continuă să vină în Piaţa Victoriei. În faţa Guvernului se scandează „Nu plecăm până nu plecaţi“.
De asemenea, aceştia mai strigă "Ruşine să vă fie", "Demisia", "Piedone nu uita, a venit şi vremea ta", "Jos Oprea", "Jos Ponta", "Piedone asasin, Oprea asasin", "Toate partidele politice, aceeaşi mizerie", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Ultima soluţie, înc-o revoluţie".
Ei au venit cu steaguri naţionale, poze cu tinerii decedaţi în incendiu şi cu pancarte pe care scrie "Corupţia ucide", "Corupţia, indiferenţa şi lăcomia ucid toată România", "Politicieni, toţi sunteţi vinovaţi de masacrarea României".
UPDATE 18.56 „În prezent, nouă pacienţi sunt intubaţi, cinci sunt în stare bună la terapie intensivă, trei sunt pe secţia de chirurgie plastică iar unul este pe secţia de gastroenterologie”, au explicat, pentru „Adevărul”, surse medicale din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
UPDATE 18.45 Taxele aferente serviciilor medico-legale de îmbălsămare şi cosmetizare pentru victimele accidentului de la clubul Colectiv au fost suspendate, prin decizia conducerii, anunţă, marţi, Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" (INML) din Bucureşti. Anunţul a fost făcut marţi, de INML, după ce în mass media au apărut informaţii potrivit cărora rudelor unor victime ale incendiului le-ar fi fost ceruţi bani la institut.
UPDATE 18.20 Imaginile de pe camerele de supraveghere din Clubul Colectiv arată că tavanul localului a fost cuprins de flăcări violente în doar zece secunde, se arată în referatul prin care procurorii cer arestarea preventivă a celor trei administratori.
Procurorii au stabilit cum au decurs evenimentele din acea seară:
- 22:02:01, la câteva secunde după începerea concertului, în partea dreaptă a imaginii se observă cum artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena sunt aprinse pentru prima dată. Acestea ard timp de 13 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului situat în partea stângă lângă scenă;
- 22:32:00, se observă cum se aprind artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei;
- 22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins se observă cum spaţiul dintre stâlpul de suţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate acoperind o suprafaţa tot mai mare;
- 22:32:26 se observă, de fapt, cum tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente;
- Suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacara devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire la ora 22:32:35;
- Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere numărul 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul;
- 22:33:01, se observă că în interiorul clubului se află un număr mare de persoane care sunt strânse în jurul spaţiului deschis care realizează accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club.
Adi Despot, printre martorii incendiului din Clubul Colectiv audiaţi în dosar
În urma incendiului din clubul Colectiv, mai multe persoane persoane au fost audiate ca martori în acest caz. Printre aceştia se numără şi Adi Despot, solistul trupei Viţa de vie. Acesta le-a spus anchetatorilor că s-a dus la acest concert, el fiind prieten cu membrii formaţiei. Mai mult, el a declarat că ştia că în timpul concertului urmau să aibă loc artificii, cel care îl anunţase fiind chiar Andrei Galuţ, solistul trupei.
La un moment dat, în timp ce stăteam pe canapea, l-am auzit pe solistul trupei spunând ceva de genul «a luat foc!». M-am ridicat de pe canapea să văd ce se întâmplă, deoarece muzica se oprise, şi am văzut că tot tavanul de deasupra scenei luase foc. Nu am remarcat ca cineva să încerce să stinge incendiul. Mi-am luat hainele din cuier, am alergat către ieşire, iar în momentul în care am ajuns în dreptul ieşirii, mai exact la intrarea în containerul de la accesul în club, iar acolo era foarte multă lume, dar nu se putea ieşi. S-a creat o ambuscadă la intrarea în container, deoarece multe persoane erau deja căzute pe jos, iar din spate erau alte persoane care împingeau. La rândul meu, şi eu am căzut, iar sub mine mi-am dat seama că se aflau mai multe persoane. Peste mine au căzut mai mulţi oameni, şi am rămas prins în acea ambuscadă”, a mai spus artistul.
UPDATE 17.33 Preşedintele Comisiei de apărare, Marius Obreja, a declarat că membrii comisiei au adoptat, în prima parte a anului, o ordonanţă de urgenţă care oferă posibilitatea creşterii substanţiale a amenzilor,dar şi închiderea construcţiilor care nu respectă cerinţa de securitate la incendii.
„Vă informez că actul este în vigoare, este vorba despre Legea 170 din 29.06.2015, care aprobă o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, la care noi am introdus, în momentul dezbaterii în comisie (un amendament – n.r.) şi aşa a fost legea finalizată cu această prevedere, cu posibilitatea amenzii de la 30.000 de RON la 100.000 de RON şi oprirea funcţionării şi utilizării construcţiilor sau amenajărilor ca sancţiune contravenţională complementară pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendii în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante(...), un articol foarte lung, dar care <<împachetează>>, din câte vă pot spune acum, ansamblul de la clubul Colectiv”, a răspuns preşedintele Comisiei de siguranţă şi apărare naţională, Marius Obreja.
UPDATE 17.30 Mai mulţi angajaţi ai Oracle România şi-au pierdut viaţa sau sunt spitalizaţi în urma incendiului de la Clubul Colectiv, a anunţat Sorin Mîndruţescu, country leader al companiei de IT.
„Doresc să exprim durerea mea profundă şi sinceră în legătură cu tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt îndreptate către toate familiile şi toţi cei afectaţi, o parte dintre victimele şi răniţii acestei tragedii fiind angajaţi Oracle România", a spus Mîndruţescu, potrivit unui comunicat al companiei remis, marţi, agenţiei Mediafax. Angajaţi ai companiei spun că în urma tragediei din Colectiv trei colegi de-ai lor şi-au pierdut viaţa, iar alţi şapte au fost răniţi.
UPDATE 16.25 Cei trei patroni din Colectiv, au fost aduşi la instanţă. Procurorii cer arestarea lor preventivă după ce i-au reţinut timp de 24 de ore în Arestul Capitalei.
FOTO Adevărul/Eduard Enea
UPDATE 14.50 Declaraţia falsă a lui Piedone despre avizarea clubului Colectiv. Acordul de funcţionare trebuia anulat
Primarul Cristian Popescu Piedone a declarat că nu are ce să-şi reproşeze pentru că, din punctul de vedere al Primăriei Sectorului 4, clubul Colectiv, în care s-a întâmplat incendiul din 30 octombrie, funcţiona legal. Însă, actele depuse la Primărie pentru eliberarea acordului de funcţionare arată că declaraţia primarului Piedone este falsă: acordul de funcţionare a fost eliberat, deşi, potrivit legii, ar fi trebuit anulat după 50 de zile.
UPDATE 14.35 Mesajul unuia dintre patronii Clubului Colectiv: Stau cu capul plecat în faţa judecăţii
Costin Mincu (36 de ani), unul dintre patronii Clubului Colectiv, a transmis un mesaj, prin intermediul avocatului său, în care a precizat că a vrut să facă din clubul Colectiv „o poveste frumoasă”, şi că ar dori să şteargă „lacrimile de pe obrajii celor care i plâng pe cei are s-au dus”. (citeşte mesajul complet)
UPDATE 14.30 Potrivit doctorului Raed Arafat, numărul de persoane trecut în autorizaţia de funcţionare poate fi depăşit cu cel mult 10%. Acesta a precizat că în urma adoptării unei hotărâri de guvern, se vor putea face verificări de către cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, fie aleatoriu, fie inopinat, fie la sesizarea unor persoane fizice.
„De exemplu, vor putea să oprească petrecerea, să aprindă luminile şi să vadă câte persoane sunt trecute pe autorizaţia de funcţionare şi câte sunt, cu adevărat înauntru”, a explicat secretarul de stat, adăugând că există lege în vigoare care permite ISU să închidă localurile periculoase, dar că ea nu avea norme de aplicare.
Ajutor financiar pentru familiile îndoliate
Video
Video
Video
UPDATE 14.16 Familiile celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la clubul Colectiv vor primi câte 5.000 de lei, iar familia Mariei Ion, mamă a 5 copii care a decedat, de asemenea, în incendiu, va beneficia de un ajutor financiar de 10.000 de lei, a decis Guvernul în şedinţa de marţi. Ajutorul va fi acordat în baza unei cereri adresate agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială din raza teritorială a domiciliului şi a unei copii a actului de identitate.
Înşelătorie: Au apărut şarlatani care cer bani în numele Digi 24 pentru victimele din Colectiv
Digi 24 atrage atenţia cu privire la o posibilă înşelătorie în numele său, precizând că au apărut şarlatani care pretind a fi angajaţi ai acestei televiziuni de ştiri şi susţin că au deschis conturi în care se pot face donaţii în bani pentru ajutorarea victimelor tragediei din Colectiv.
UPDATE 13.40 Închiderea cluburilor underground din România. După tragedia de la Colectiv, cluburile din ţară pun lacătul pe uşă până la obţinerea autorizaţiilor
După tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti, în care 32 de tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 130 sunt grav răniţi, mai multe cluburi din ţară au decis să-şi suspende temporar activitatea până la obţinerea avizelor necesare sau până la realizarea unor lucrări de renovare, asftel încât viaţa clienţilor să nu fie pusă în pericol.
UPDATE 13.15 Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, că a fost „zguduit" de tragedia din clubul Colectiv, pe care l-a vizitat luni seară, expimându-şi regretul pentru această dramă şi oferind României sprijinul unor medici specialişti care pot ajuta autorităţile române.
„Doresc să exprim şi regretul pentru faptul că această vizită are loc după accidentul tragic care a avut loc aici, în Bucureşti, în care au murit oameni tineri, eveniment care i-a zguduit atât pe polonezi, cât şi pe mine, personal", a spus Andrzej Duda, într-o declaraţie comună cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea oficială dintre cei doi şefi de stat. Preşedintele polonez a precizat că ţara sa are specialişti pregătiţi pentru astfel de cazuri la spitalul din oraşul Siemianowice Śląskie, „care pot să trateze pacienţii de după astfel de accidente şi care pot să acorde sprijinul lor". Andrzej Duda a afirmat că îşi exprimă public disponibilitatea de a acorda ajutor.
UPDATE 13.00 Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern, despre măsurile luate după incendiul din clubul Colectiv:
„Poate reluăm bătălia cu birocraţia şi aruncatul responsabilităţii. Aud numai cereri de salariu. Toată lumea vrea salarii mai mari. Salarii mai mari o să fie când o să fie mai multă competenţă şi responsabilitate. Ordonanţa are un singur aricol. ISU să închidă cu sigiliu acele locari şi cluburi care pun în pericol. Şi le îndeplinesc, se redeschid. Nimeni nu vrea să oprească cluburile şi discotecile, ci doar pe cele care au potenţialul să devină cimitire.
UPDATE 12.55 Şase dintre cei 15 pacienţi răniţi în incendiul din clubul Colectiv şi internaţi la Spitalul Floreasca sunt în stare critică, iar restul sunt intubaţi şi se află în stare gravă, a declarat, marţi, şeful Clinii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr.
UPDATE 12.45 Cinci saci cu telefoane mobile şi haine au fost ridicaţi de criminaliştii Poliţiei Capitalei în urma cercetării la faţa locului pe care au făcut-o în urma incendiului din Clubul Colectiv din Bucureşti. Toate obiectele personale constituie deocamdată probe în dosar, iar la final vor fi restituite proprietarilor sau în cazul în care aceştia au decedat familiilor acestora, care se vor putea prezenta fie la Poliţia Capitalei, fie la Parchet, în funcţie de cum vor stabili procurorii, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.
Sursele citate au mai afirmat că în noaptea tragediei au fost făcute 80 de apeluri prin numărul de urgenţă 112 şi au fost implicate 220 de forţe ISU, 100 de la Ambulanţă, 2.000 de angajaţi ai spitalelor, medici şi asistente. Până acum, procurorii au audiat 49 de persoane în cazul incendiului de la Colectiv.
UPDATE 12.30 Procurorii Parchetului instanţei supreme şi poliţiştii ridică de la Primăria Sectorului 4 mai multe avize şi acte legate de firma care deţine Clubul Colectiv, în ancheta privind incendiul în urma căruia 32 de persoane au murit şi alte aproximativ 200 au fost rănite.
Patronii Clubului Colectiv au pus condiţie trupei să aducă minimum 400 de oameni la concert
UPDATE 12.10 Potrivit unor surse judiciare, acţionarii clubului Colectiv au fost de acord să închirieze spaţiul trupei Goodbye to Gravity, fără a le cere bani. Singura condiţie pusă ar fi fost ca aceştia să aducă cel puţin 400 de persoane la concert, arată Digi24.
De asemenea, acelaşi surse au precizat că flăcările s-ar fi extins rapid, iar o parte dintre persoane ar fi leşinat din cauza fumului.
UPDATE 10.50 Cei trei acţionari ai clubului Colectiv le-au spus procurorilor că îşi asuma o parte din culpă şi că regretă enorm, mai ales că printre morţi se numără şi prieteni de-ai lor.
De asemenea, aceştia susţin că nu au ştiut că la concert vor fi şi artificii. Unul dintre ei a aflat cu o oră înainte, susţin suspecţii, că va fi şi show pirotehnic la concert. Atunci patronul le-ar fi interzis membrilor trupei să folosească artificiile, dar, mai arată suspecţii, firma organizatoare a adus un expert pirotehnist care a spus că va fi flacără la rece.
Acţionarul a spus că nu a înţeles ce înseamnă flacără la rece, dar expertul l-ar fi asigurat că nu există niciun pericol de incendiu şi l-a crezut pe cuvânt.
UPDATE 10.40 Potrivit reprezentaţilor Spitalului Militar, şase pacienţi internaţi aici sunt în continuare în stare critică, însă starea acestora s-a mai ameliorat. Mai mult, unul dintre aceştia este în continuare intubat, însă medicii vor încerca astăzi să-l detubeze.
„Şase pacienţi sunt în continuare în stare critică şi gravă, unul este intubat. Starea pacientului intubat este puţin mai bună, se va încerca astăzi detubarea. După ce va fi detubat se va face o broncoscopie şi vom vedea dacă putem să-l ţinem detubat. aşadar, starea pacineţilor este mai bună, dar în continuare critică”, potrivit reprezentanţilor spitalul.
Mai mult, aceştia au precizat că cei care se află la chirugie plastică au o stare mai bună şi nu mai au dureri, în timp ce cei de la terapie intensivă sunt supuşi unui program complex de nutriţie şi hidratare.
„Este foarte important să facem tot ce putem pentru aceşti pacienţi”, au mai spus reprezentanţii unităţii sanitare.
Totodată, aceştia au adăugat că părinţii victimelor beneficiază de consiliere psihologică, la fel ca şi pacienţii a căror stare permite acest lucru.
Victima 32 în incendiul din Clubul Colectiv. Andreea avea 27 de ani
UPDATE 8.25 Tragedia de la Clubul Colectiv a mai făcut o victimă: marţi dimineaţă, o tânără în vârstă de 27 de ani, Andreea Chiriac, a murit. Aceasta era internată la Spitalul „Sfântul Pantelimon“. Tânăra avea arsuri grave pe căile respiratorii şi pe 50% din suprafaţa corpului.
„Din nefericire, în ciuda tuturor eforturilor, nu s-a mai putut face nimic“, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Pantelimon“, Florela Mitoiu, despre tânăra care a murit marţi dimineaţă, în jurul orei 5.00.
Victimele n-au avut nicio şansă din cauza fumului neobişnuit de toxic
O echipă de chimişti de la Univeristatea Politehnică a analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din Colectiv, depistând un gaz foarte toxic - monoxid de carbon, acid cinahidric, acid clorhidirc, mono şi dioxid de azot, dar şi substanţe inflamabile.
„Am luat o bucată de burete. Am ars-o în instalaţii speciale şi am analizt gazul rezultat în urma arderii. Ne-am şocat, nu ne-am imaginat să găsim atât de multe substanţe toxice, puternice la un loc. Se ştie că orice arde consumă oxigen. Din gazul analizat am putut constata că ponderea cea mai mare era a monoxidului de carbon. Acesta se leagă de hemoglobina din sânge şi formează carboxihemoglobina, care omoară fără să simţi. Este cazul celor care mor din cauza improvizaţiilor la instalaţiile de gaz, spre exemplu.
Apoi, acidul cinahidric care prin descompunere formează cianurile. Nu cred că mai este cazul să spunem că aceste cinauri sunt ortăvuri foarte puternice. Monoxidul şi dioxidul de azot sunt alţi produşi foarte toxici - îi putem vedea ieşind pe coşurile combinatelor chimice, este gazul de culoare roşiatică", a explicat Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.
De asemenea, în gazul inhalat de victimele din Clubul Colectiv mai erau acid clorhidric şi doi solvenţi foarte toxici - toluen şi xilen -, substanţe infamabile, cu care este posibil să fi fost spălat buretele cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din local.
Compoziţia neobişnuită a fumului a fost remarcată şi de pompierii cu experienţă care au avut misiunea de a stinge incendiul de vineri seara.
„Incendiul s-a manifestat foarte repede, a durat câteva minute şi apoi a rămas fumul. Nu era un fum normal, cum ai da foc la un lemn, era ceva toxic. Dacă intrai doi paşi fără aparat de oxigen îţi ardea căile respiratorii. Tot interiorul clubului era negru de fum, dar nimic nu era ars, nici măcar mesele şi scaunele din lemn”, susţine şi Marian Floarea, unul din pompierii care au participat la misiunea de salvare.
De asemenea, un cunoscut expert pirotehnician din Arad, Lucian Cebuc, apreciază că în cazul incendiului din Clubul Colectiv este posibil ca buretele să fi avut urme de materiale inflamabile şi de aceea viteza de propagare a fost aşa de rapidă, mai ales că buretele nu era ignifugat.
„În cazul de la Bucureşti, cred că jerbele folosite au fost prea aproape de peretele pe care se afla materialul din burete şi incandescentele. Fiind în raza minoră a jerbei pentru cele 15-20 de secunde cât a durat jerba, s-a produs aprinderea buretelui care nu era ignifugat, asta e sigur. Altfel, bineînţeles, nu s-ar fi aprins, deoarece materialul de ignifugare rezistă 30 de minute la foc", a declarat pentru Mediafax expertul arădean.
La Spitalul „Sfântul Pantelimon“ mai sunt internate patru victime ale incendiului de la Clubul Colectiv. Dintre acestea, două persoane sunt, potrivit Florelei Mitoiu, în stare foarte gravă, cu arsuri de gradul III şi IV: „Un pacient are arsuri pe 50% din suprafaţa corpului, celălalt, pe 70-80% din suprafaţa corpului. Ambii sunt şi intoxicaţi cu fum“.
La Spitalul Floreasca, şase din cei 15 pacienţi răniţi în incendiul din clubul Colectiv sunt în stare critică, iar restul sunt intubaţi şi se află în stare gravă, a declarat, marţi, şeful Clinii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr.
„Aşa cum v-am avertizat de la început, va fi un drum lung. Programul nostru a început mai devreme de ora 7.00, cu introducerea în sală a tututor pacienţilor arşi, cu echipe complexe. După evaluarea de azi începem să facem o oarecare disociere a indicelui de gravitate, în sensul că deja se conturează existenţa unui lot cu şase pacienţi în stare critică, iar restul sunt cu toţii intubaţi, aproape în exclusivitate traheostomizaţi şi sunt în stare gravă", a precizat Ioan Lascăr.
Acesta a menţionat că de la început unul dintre pacienţi a venit în stop cardio-respirator la spital şi el este unul dintre cei aflaţi în stare critică.
Numărul persoanelor decedate în urma tragediei petrecute vineri seară în clubul Colectiv din Capitală creşte pe zi ce trece. Ieri după-amiază, singurul pacient rămas neidentificat, spitalizat la Spitalul de Arşi din Bucureşti, a pierdut lupta cu viaţa, înclinând balanţa la 31 de decese.
În cele 13 spitale bucureştene în care au fost internaţi răniţii mai erau spitalizaţi aseară peste 130 din care 80 sunt în stare gravă şi critică. Medicii se tem de faptul că numărul morţilro ar putea să crească în următoarele zile.
Cei trei patroni ai clubului morţii, Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Mincu au fost reţinuţi luni seară, fiind acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Anchetatorii au renunţat la acuzaţiile iniţiale de omor calificat şi distrugere calificată.
Astfel, pentru omor calificat, vinovaţii riscă 25 de ani de închisoare, în timp ce pentru omor din culpă pedeapsa este de maximum 10 ani şi 6 luni. În plus, infracţiunea de distrugere calificată, la care s-a renunţat, este pedepsită cu până la 12 ani de închisoare. În schimb, pentru noua acuzaţie de vătămare corporală vinovaţii nu riscă mai mult de 4 ani de închisoare.
Toţi cei trei patroni ai Clubului Colectiv au fost reţinuţi
Şedinţa săptămânală a Guvernului a fost devansată cu o zi pentru ca Executivul să acorde urgent ajutoare familiilor care şi-au pierdut copiii în tragedia de la Clubul Colectiv. Executivul va anunţa astăzi şi unele modificări legislative, la cererea MAI şi ISU. Ministerul Muncii a anunţat ieri că cei îndoliaţi vor primi ajutoare de urgenţă în cuantum de 5.000 de lei fiecare, cu excepţia familiei Mariei Ion, femeia de serviciu moartă în incendiu, care va primi 10.000 de lei, având în vedere că a lăsat în urmă cinci copii minori şi un tată paralizat.
„Adevărul“ vă va ţine la curent cu toate informaţiile care vor apărea pe parcursul zilei despre tragedia de la clubul Colectiv.
Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv
Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit
Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum