Huliganii de la mitingul anti-restricţii din 30 martie petrec Paştele acasă. Decizia de ultimă oră a Tribunalului Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva sute de persoane protestează faţăde restricţiile impuse de guvern în perioada stîrii de alertă în Bucureşti 30 martie 2021. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Câteva sute de persoane protestează faţăde restricţiile impuse de guvern în perioada stîrii de alertă în Bucureşti 30 martie 2021. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Cei 16 protestatari arestaţi preventiv în urma violenţelor de stradă de la mitingul anti-resticţii din Capitală susţinut de partidul AUR, pe data de 30 martie, îşi vor petrece Sărbătorile acasă. Tribunalul Bucureşti le-a înlocuit măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Este vorba de 16 persoane din cele 22 la domiciliile cărora au descins mascaţii pe data de 3 aprilie, după ce au fost identificate că au participat la violenţele de stradă de la mitingul susţinut de partidul AUR, în timpul cărora manifestanţii au rant 12 jandarmi şi produs pagube de 32.000 de euro.

În timpul percheziţiilor au fost găsite şi ridicate mai multe probe şi mijloace de probă, inclusiv materiale pirotehnice.

După ce au petrecut aproape o lună în arest preventiv, instanţa a respins cererea Parchetului de prelungire a măsurii, a declarat pentru „Adevărul” avocatul Adrian Cuculis, reprezentantul unuia dintre cei 16 protestatari. 

Ce au decis instanţele de judecată

„Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 Bucureşti împotriva încheierii din data de 26.04.2021 pronunţată de Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. (…) Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 29.04.2021.”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.

Anterior, Judecătoria Sectorului 3 a dispus înlocuirea măsurii arestului preventive cu arestul la domiciliu.

„Respinge ca neîntemeiată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti de prelungire a măsurii arestării preventive dispuse faţă de inculpaţii Toader Alexandru Cristian, Stanemir Dragoş-Adrian, Pavel Alin-Alexandru, Zanfir Costel-Adrian, Soare Petrică-Nicuşor, Mihai Gabriel Cristian, Iordan Ştefan-Andrei, Drăghici Adrian-Mihai, Grosu Andrei-Bogdan, Petre Iulian Mădălin, Guriţă Adrian Teodor, Petre Vasile, Dincă Petrişor-Marian şi Iordache Alexandru-Adrian, prin încheierea din data de 04.04.2021, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 în dosarul nr. 7387/301/2021. Dispune înlocuirea arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu (…)”, se arată în minuta deciziei din data de 26 aprilie.

Protestele anti-mască, girate de partidul AUR

În Bucureşti şi în alte oraşe, protestele faţă de restricţiile impuse în contextul pandemiei au început concomitent, pe 30 martie, la ora 17:00. În Capitală, manifestanţii de la Piaţa Universităţii au pornit în marş către Piaţa Victoriei, unde s-au unit două grupuri de protestatari. Numărul maxim de persoane care au voie să participe la acţiuni de protest a fost cu mult depăşit.

Între protestatari s-au aflat iniţial liderul AUR, George Simion, dar şi parlamentarul Diana Şoşoacă.

Ulterior, amploarea protestului din Capitală s-a redus considerabil, iar Jandarmeria chiar a anunţat în jurul orei 23:00, că nu pregăteşte intervenţia în forţă la protestul din Capitală, întrucât nu au fost incidente care să impună o astfel de intervenţie. 

Violenţe şi distrugeri pe străzile din Bucureşti

Un grup de manifestanţi a pornit, însă, către Piaţa Unirii, unde s-au produs violenţe şi distrugeri. Au fost sparte vitrinele magazinelor, au fost agresaţi jandarmii, iar mai multe persoane agresive au fost reţinute.

188 de persoane au fost implicate în incidente la protestul din 30 martie din Bucureşti, iar 12 jandarmi au fost răniţi, trei ajungând la spital.

Poliţia Locală Bucureşti a făcut o evaluare în urma protestelor desfăşurate pe 30 martie în Capitală, fiind înregistrate patru staţii STB distruse, costurile ridicându-se la aproximativ 32.000 euro. Doar o singură staţie de STB costă aproximativ 8.000 de euro. Poliţiştii au declanşat cercetări pentru ultraj, tulburarea liniştii publice şi distrugere.

„În urma protestelor desfăşurate (…) au fost înregistrate următoarele pagube materiale: geamurile sparte la 4 staţii STB, în Parcul Unirii - 10 coşuri de gunoi, 4 bănci răsturnate şi două tonomate  sparte şi golite de alimente”, arată evaluarea făcută de Poliţia Locală Bucureşti şi transmisă de Primăria Capitalei.

Reprezentanţii Jandarmeriei au anunţat că au fost identificate 188 de persoane implicate în incidentele de luni noaptea, iar 12 jandarmi au fost răniţi, trei ajungând la spital. Au fost date 222 de amenzi în valoare de peste 200.000 de lei, opt fiind acordate organizatorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite