Gică Popescu, audiat la DNA în dosarul „Savanţii închisorilor”: Am scris numai cărţi despre fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Popescu a fost miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul privind cărţile scrise în penitenciare. Fostul internaţional Gheorghe Popescu a fost eliberat condiţionat din închisoare pe 4 noiembrie 2015, după ce a executat un an şi opt luni din pedeapsa de trei ani, o lună şi zece zile, primită în dosarul „Transferurilor”.

UPDATE După aproape două ore, Gică Popescu a plecat de la sediul DNA.

El a precizat că a reuşit să facă documentare pentru că a scris „numai cărţi despre fotbal”.

Acesta a ajuns la sediul DNA în jurul orei 10.00, precizând că a fost citat în calitate de martor.

Întrebat de jurnalişti dacă i-a văzut pe colegii săi din penitenciar în timp ce scriau cărţi, acesta a declarat: „Scriam împreună cu toţii”.

Popescu spune că a elaborat şi publicat 4 lucrări ştiinţifice în perioada septembrie 2014 – martie 2015, iar la acel moment mai avea în curs de redactare o altă lucrare.

Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei iar pentru implicarea în cadrul activităţilor productive şi de reintegrare socială a fost recompensat de 11 ori în perioada mai 2014 – august 2015 (de 7 ori cu învoire de a ieşi din penitenciar).

Dosarul „Savanţii închisorilor”

Ancheta în acest caz a fost începută în ianuarie, după ce DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnaţi pentru corupţie. 

Anchetatorii susţin că fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat.

„În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se regăsesc condamnaţi care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puţin decât stabilise instanţa de judecată, exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu”, potrivit DNA.

Urmărire penală „in rem“

Ancheta în acest dosar este încă la început şi nu s-a început urmărirea penală faţă de vreo persoană. Deocamdată, procurorii fac cercetări in rem (faţă de fapte – n.r.), pentru favorizarea făptuitorului, ancheta vizând profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor, reprezentanţi ai editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor care au propus eliberarea. 

„Pentru a profita de lacunele legii, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate“, susţin procurorii DNA.

Literatura de puşcărie are numai adepţi unul şi unul: Gigi Becali, Ioan Niculae, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu, George Copos, Dinel Staicu, fraţii Ioan şi Victor Becali, Mihai Stoica etc.

Cei mai mulţi dintre „savanţii puşcăriilor“ cu pretenţii de erudiţi au ajuns la performanţe imposibil de atins de adevăratul mediu academic: zeci de cărţi scrise şi publicate în doar câteva zile. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite