Garcea şi Robi din Las Fierbinţi, dezbrăcaţi de Marcel Vela. De ce vrea să îi lase fără uniforme
0Garcea şi Robi din Las Fierbinţi vor rămâne fără uniforme la filmări dacă Executivul va adopta un proiect de Hotărâre aflat acum în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Este vorba de proiectul pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti.
Proiectul de HG prevede că articolul 10 din HG nr. 1061/2002 va fi abrogat. Asta înseamnă că, pe viitor, uniformele de poliţist nu vor mai putea fi închiriate pentru activităţi culturale şi filmări. Explicaţia este că preţul de închiriere nu acoperă costul de achiziţie al articolelor de echipament. În plus, articolele închiriate nu mai pot fi distribuite ulterior poliţiştilor, pentru că nu se mai află în stare bună.
„La articolul 10 se menţionează că uniforma poate fi închiriată persoanelor juridice pentru activităţi culturale şi filmări. Această posibilitate grevează bugetele unităţilor de poliţie, întrucât tarifele de închiriere nu acoperă costul de achiziţie al articolelor de echipament deoarece uniformele odată închiriate, datorită varietăţii de talii şi mărimi, nu mai pot fi reutilizate pentru alte închirieri. În plus, articolele închiriate nu mai pot fi distribuite ulterior poliţiştilor deoarece nu se mai află în starea calitativă «nou», constituindu-se într-un stoc de materiale care nu mai sunt utile unităţii de poliţie”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.
Nu se vor putea fabrica nici replici ale uniformelor
Mai mult, producătorii de film nu vor putea fabrica replici ale uniformelor de poliţie pentru filmări pentru că o asemenea activitate va fi pedepsită de viitoarea reglementare. „În prezent, potrivit art. 8 din H.G. nr. 1061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, producerea şi comercializarea unor articole din compunerea uniformelor de poliţie, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziţie, sunt interzise, fără însă a fi reglementată o pedeapsă pentru încălcarea acestor prevederi”, se mai arată în expunerea de motive.
Drept urmare, viitoarea formă a actului normativ prevede „sancţionarea contravenţională a persoanelor fizice sau juridice care produc sau comercializează articole de echipament sau însemne distinctive din compunerea uniformelor de poliţie, în afara procedurilor legale de achiziţie publică”.