Furtul Coifului de la Coțofenești nu ne-a învățat minte. Două artefacte esențiale ale României, împrumutate în Danemarca

0
0
Publicat:

Chiar dacă o parte importantă din tezaurul României - coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur - au fost furate dintr-un muzeu din Olanda, unde fuseseră împrumutate de Muzeul Național de Istorie, alte artefacte istorice ale țării sunt la ora actuală expuse peste graniță. ”Femeie șezând” și ”Gânditorul de la Hamangia”, vechi de 7.000 de ani, se află la un muzeu din Danemarca, gazdele dând asigurări că sunt pază strictă și că nu pot avea soarta celor dispărute în Olanda.

”Gânditorul de la Hamangia” și ”Femeie șezând” sunt vedetele muzeului din Aarhus. Foto MNIR
”Gânditorul de la Hamangia” și ”Femeie șezând” sunt vedetele muzeului din Aarhus. Foto MNIR

”Gânditorul de la Hamangia” (pe numele oficial ”Bărbat stând pe un scaun”) și ”Femeie șezând”, sunt vedetele unei expoziții din Danemarca. Cele două figurile de lut preistorice fac parte dintr-un set de 52 de obiecte de patrimoniu împrumutate de România pentru evenimentul ”Mama Pământ și puterile divine ale epocii de piatră”, organizat în perioada 10 octombrie 2024 - 10 august 2025, la Muzeul Moesgaard din Beder, o suburbie a orașului Aarhus.

La solicitarea profit.ro, autoritățile române susțin că nordicii au transmis un raport complet despre securitatea spațiului expozițional și procedurile de menținere a microclimatului: ”Sala de expoziții este proiectată asemenea unei cutii negre (black box) fără pereți exteriori sau acces direct din exterior, având instalații de securitate”. Cele două părți au mai avut o colaborare de acest gen între anii 2022-2023, cu acel prilej partea română constatând că muzeul danez respectă cu strictețe condițiile de securitate și microclimat.

Piesele sunt asigurate la 4,3 milioane de euro fiecare

Exponatele vor fi returnate la Muzeul Național de Istorie la jumătatea lunii august, toate cheltuielile fiind suportate de partea daneză. Cele 52 de piese sunt asigurate la 12,477 milioane euro, din care cele două piese-vedetă sunt asigurate la câte 4,3 milioane euro. Contractul de împrumut, consultat de profit.ro, prevede că: ”În caz de furt, pierdere sau deteriorare parțială sau deteriorare totală a exponatelor, suma de bani plătită de către asigurător pentru despăgubirea MNIR nu va afecta dreptul de proprietate al MINIR asupra exponatelor, MNIR având dreptul de a recupera orice obiect furat, pierdut sau deteriorat parțial sau total, oriunde s-ar afla și în orice moment. MNIR se obligă să ramburseze suma de bani primită de la asigurător în cazul în care obiectele sunt găsite, de îndatã ce obiectele nedegradate sunt returnate către MNIR”.

Suma pentru care sunt asigurate ”Gânditorul de la Hamangia” și ”Femeie șezând” este similară cu cea a Coifului de la Coțofenești - 4,3 milioane de euro -, furat la finalul lunii ianuarie de la Muzeul Drents din Olanda și nerecuperat încă.

Realizate din lut ars, cele două figurine care au un pic mai mult de 11 centimetri înălțime, au fost descoperite în 1952, în Dobrogea. Aparțin culturii Hamangia, care a existat în urmă cu 7.000 de ani între Dunăre și Marea Neagră. Obiectele sunt cele mai vechi figuri care înfățișează reflecția umană, într-o perioadă în care temele comune erau vânătoare și fertilitatea.
Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite