FOTO VIDEO Protestul din Capitală s-a încheiat. Sute de manifestanţi au cerut demisia vicepremierului Gabriel Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane au participat, duminică, la un protest organizat în centrul Capitalei pentru a-i cere demisia vicepremierului Gabriel Oprea, după ce poliţistul Bogdan Gigină a murit în timp ce însoţea coloana oficială a ministrului de Interne. Participanţii au fost la sediul Ministerului de Interne, unde i-au cerut demisia lui Oprea, după care au fost şi la Guvern.

UPDATE 18.00 Manifestanţii s-au întors la Universitate, unde au încheiat protestul, după aproape patru ore, aceştia spunând că ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, nu trebuie să uite că Piaţa Universităţii îi aşteaptă demisia.

UPDATE 17.20 Clujenii erau aşteptaţi duminică, de la 17.00, în Piaţa Unirii la „un eveniment ne-partizan, al simplilor cetăţeni care condamnă abuzurile oricărui demnitar aflat în poziţie de putere”. Organizatorii promiteau că vor cere demisia lui Gabriel Oprea din toate funcţiile executive pe care le ocupă şi o anchetă liberă de influenţă politică. Numărul participanţilor  a ajuns la 50.

UPDATE 16.40 Grupul de protestatari a plecat din faţa Guvernului pe Calea Victoriei.

UPDATE 16.30 Circa 100 de motociclişti din Cluj,Satu Mare, Maramureş, Alba, Târgu-Mureş s-au adunat, duminică, începând cu ora 15.30 la Sala Sporturilor Horia Demian din oraş pentru a participa la marşul comemorativ dedicat lui Bogdan Gigină, poliţistul care a decedat într-un accident survenit în timp ce însoţea coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea.

UPDATE 16.15 Manifestaţii au ajuns în Piaţa Victoriei cerând demisia premierului Victor Ponta.

„Acceptăm demisia chiar dacă e scrisă în limba chineză. Poate să o şi plagieze”, a spus unul dintre protestatarii care ce demisia premierului Victor Ponta. 

Protestatari în Piaţa Victoriei. Oamenii cer demisia lui Gabriel Oprea

UPDATE 16.00 Circa o mie de oameni scandează „Interesul naţional, alibi pentru penal“ şi se apropie de Piaţa Victoriei.

UPDATE 15.40 Monica Macovei a participat duminică la Târgu Mureş la un protest organziat pentru a cere demisia vicepremierului Gabriel Oprea. Alături de ea au fost şi alte persoane din M10.

UPDATE 15.25 Protestatarii au plecat de la sediul Ministerului de Interne şi se îndreaptă către Guvern.

Ştefan, care conduce o motocicletă de nouă ani, a declarat că Bogdan Cosmin Gigină nu avea ce căuta în seara aceea pe motor pentru că ploua şi nu avea destulă experienţă.

„Gigină nu avea ce căuta pe motor în seara aia, e sinucidere curată. Dar nu cred că ei au de ales. Eu merg de 9 ani pe motor, dar noaptea nu merg cu mai mult de 40 de kilometri pe oră pentru că nu văd, iar aderenţa e

image

Foto

image
image

 aproape 0 pe ploaie. În plus, motoarele astea din dotarea poliţiei sunt şi foarte grele, au vreo 250 de kilograme, nu-i ajută deloc. Nici nu trebuie scoase în acţiune pe vremea asta, e sinucidere curată. Gigină nu a avut nicio şansă când a căzut motorul acela de 250 de kilograme pe el,  cu tot echipamentul pe care-l avea”, a explicat Ştefan.

„Poţi să te arunci de pe motor,  dacă apuci, dar asta e o chestie de reflex şi experienţă,  nu de noroc. Pe ploaie, ar trebui să meargă doar cei foarte experimentaţi”, a mai spus Ştefan.

UPDATE 15.15 Protestatarii au ajuns la Ministerul de Interne.

Analistul politic Adrian Zăbavă, care aparticipat la protest, a declarat că este important să se rămână la acelaşi nivel de presiune socială pentru a „se mişca ceva”.

„E important să rămână la acelaşi nivel de presiune socială, ca să se mişte ceva. După mine, modul în care au comunicat arată că le este frică. Rămâne de văzut ce se întâmplă în următoarele zile, dacă PNL face moţiune împotrivă lui Oprea. Doar ce a fost azi nu e de ajuns”, a spus Zăbavă. 

Protest în faţa Ministerului de Interne. Protestatarii cer demisia lui Gabriel Oprea

UPDATE 15.05 -  Manifestanţii au plecat, însoţiti de echipaje de ordine publică, spre Piaţa Revoluţiei, unde este sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Manifestanţii, care s-au adunat în jurul orei 14.00 la fântana de la Universitate, spun că acţiunea nu este una organizată, ci este o formă de protest a oamenilor care vor să condamne „abuzurile oricărui demnitar aflat în poziţie de putere”.

Sute de protestatari merg din Piaţa Universităţii spre sediul MAI. Oamenii cer demisia lui Gabriel Oprea

„Nu suntem dispuşi să acceptăm toate abuzurie, lucrurile astea trebuie să înceteze. Cred că Oprea e foarte vinovat pentru ce s-a intamplat (moartea poliţistului Bogdan Cosmin Gigină - n.r.) şi cred că încalcă multe drepturi”, a spus actorul Marius Manole care participă la protestul din Piaţa Universităţii.

Protest în Piaţa Universităţii din Capitală. Manifestanţii cer demisia lui Gabriel Oprea

„Am venit aici fiindcă suntem împotriva abuzului şi vrem să ne arătăm solidaritatea. Cred că Oprea e de vină pentru moartea lui Gigină”, a spus Martina, o tânără în vârstă de 18 ani care participă la protest.

„Am venit fiindcă sunt împotriva lui Ponta şi a lui Oprea. Nu ştiu dacă Oprea e de vină pentru ce s-a întâmplat, dar atitudinea lui este greşită, este abuz de putere, muşamalizare”, a spus Cristi (31 de ani).

Printre mesajele scandate de participanţii la protest se numără: „Jos Oprea”, „Demisia”, „Ruşine să vă fie” şi „Interesul naţional nu e Oprea la ciolan!”.

Peste 2.000 de persoane şi-au anunţat prezenţa la protestul organiza duminică în Piaţa Universităţii.

„Considerăm total inacceptabil abuzul de putere de care se face vinovat Gabriel Oprea, ministru de interne şi vice-premier în Guvernul României. Suntem indignaţi văzând tentativele de muşamalizare a tragediei de către reprezentanţi ai guvernului, ministerului şi unei părţi a mass-mediei. Deplângem moartea la datorie a unui tânăr poliţist, o moarte pentru care Gabriel Oprea se află în culpă morală şi instituţională. Dorim o anchetă liberă de influenţă politică şi realizată în deplină transparenţă. Dar înainte de acest lucru cerem demisia lui Gabriel Oprea din toate funcţiile executive pe care le ocupă. Împreună spunem NU abuzului de putere", potrivit organizatorilor protestului.

În mesaj se mai arată că este de condamnat şi „indolenţa autorităţilor locale şi regiilor în ce priveşte lucrările publice, semnalizarea corespunzătoare a acestora şi închiderea şantierelor imediat după finalizarea intervenţiilor”.

Acţiuni de protest la adresa ministrului Gabriel Oprea sunt anunţate, duminică, şi la Cluj şi Târgu Mureş.

Moment de reculegere la locul unde a murit poliţistul Gigină

Sâmbătă seară, peste 300 de motociclişti au aprins lumânări şi au păstrat un moment de reculegere la locul unde a murit poliţistul Bogdan Gigină. Tot sâmbătă a avut loc o acţiune a bicicliştilor în memoria lui Bogdan Gigină. Bicicliştii au aprins şi ei lumânări pe strada Ştirbei Vodă, la locul accidentului, şi au păstrat un moment de reculegere. Ulterior, aceştia au trecut pe la sediile Brigăzii Rutiere a Capitalei şi Ministerului de Interne.

Pe 20 octombrie, poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, care însoţea coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pe mijlocul Străzii Ştirbei Vodă, iar la câteva ore de la acest accident a murit în urma rănilor grave suferite.

În cazul accidentului se fac cercetări într-un dosar deschis de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti pentru ucidere din culpă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite