Fostul director al Romsilva susţine că va munci gratis pentru comunitate dacă va fi găsit vinovat în dosarul retrocedărilor de păduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Romsilva Adam Crăciunescu a susţinut, miercuri, în faţa judecătorilor de la instanţa supremă că, în cazul în care va fi găsit vinovat în dosarul retocedărilor frauduloase de păduri, este dispus să muncească gratis în folosul comunităţii.

Pe parcursul mai multor ore de audieri, Crăciunescu s-a apărat spunând că nici acum nu înţelege de ce are calitatea de inculpat în dosarul în care mai mulţi oficiali sunt acuzaţi de tentativă de restituire a unei suprafeţe de 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău.

“Nu am comis nicio faptă penală, nu am nimic de ascuns, şi, în calitate de director al Romsilva, am făcut toate demersurile în vederea împiedicării retrocedării celor 43 de mii de hectare de pădure (…) Cât am fost director al Romsilva, pe bază de mandat, aveam obiective clare de îndeplinit. Printre ele era şi apărarea fondului forestier proprietate publică a statului”, a declarat Adam Crăciunescu.

În continuare, el a explicat, din punctul său de vedere, relaţia tensionată care a avut-o cu o juristă a instituţiei, Alina Suciu, angajată care a atacat la instanţele superioare, fără ştirea lui Crăciunescu, mai multe decizii judecătoreşti defavorabile Romsilva.

Despre cererea de strămutare a procesului

După ce Regia a pierdut o importantă suprafaţă de pădure în favoarea lui Gheorghe Paltin-Sturdza, Crăciunescu a susţinut că a cerut Direcţiei Silvice Bacău să înceapă procedura de demarare a revizuirii la tribunalul din Sfântu Gheorghe, plângerile fiind făcute cu sprijinul juristei Alina Suciu.

“Am fost acuzat că i-am cerut inginerului Butnaru o notă potrivit căreia nu mai sunt înscrisuri pentru a continua procedura de revizuire a sentinţei. Motivul real al acestei cereri era acela de a avea toate documentele pentru susţinerea revizuirii şi, din contră, am dispus să se cerceteze în continuare arhivele de către Butnaru”, a arătat Crăciunescu.

El a mai precizat că nu s-a supărat pe Alina Suciu că a făcut cerere de strămutare a procesului fără ştirea sa, aşa cum au spus procurorii. Fostul director al Romsilva a susţinut că fosta lui subordonată nu mai putea să facă faţă dosarelor din instanţe din cauza problemelor de sănătate.

“Mă informa că are probleme de sănătate, era disciplinată şi uneori se învoia să-şi facă o serie de analize, fără să mă informeze că, de fapt, avea un certificat de handicap. Au apărut dispute între Suciu şi şefa de la juridic şi, în februarie 2012, pentru a evita aceste dispute, am decis ca Suciu să ocupe alt post, la perdelele forestiere. În februarie 2012, după ce a primit calificativul «bine», l-a contestat în instanţă, la fel şi decizia de mutare. A câştigat, într-un final, dar după ce s-a folosit de rechizitoriul din acest dosar în faţă judecătorilor”, a completat Crăciunescu.

“Abia în iunie 2013 a depus certificatul de handicap la directorul general şi acolo erau precizări clare privind regimul de muncă al Alinei Suciu, adică trebuiau evitate deplasările în afara oraşului şi avea nevoie de pauze. În martie 2014 am cerut să i se retragă dosarele, să nu mai fie trimisă în delegaţii”, a continuat Crăciunescu. “Am ajuns implicat în acest caz după ce persoane pe care nu le ştiam au vorbit despre mine. Am avut o discuţie telefonică cu doamna Nela Cojocaru, şefa serviciului juridic al Romsilva, şi de aceea am spus într-o interceptare că ce ne mai trebuie atâtea procese”, a completat fostul director al Regiei.

Discuţiile cu Viorel Hrebenciuc

Întrebat de judecător pe cine ştia dintre inculpaţii din acest dosar, Crăciunescu a arătat că-l ştie doar pe Viorel Hrebenciuc, “dar nu pot să spun că am avut o relaţie directă, eu fiind de la Timişoara şi am venit la Bucureşti în 2012”. “Ne-am văzut o singură dată în biroul meu, în septembrie 2013. Obiectul discuţiei era Codul Silvic şi despre terenurile de la Bacău i-am spus că sunt nişte probleme juridice, dar nu am intrat în detalii. I-am spus că cei care se ocupă sunt cei de la Bacău. Pe domnul deputat Adam (Ioan Adam, n.r.) l-am cunoscut la şedinţa comună a Comisiei de Agricultură din Parlament, unde am susţinut necesitatea adoptării Codului Silvic şi, la plecare, după ce a dat mâna cu cei prezenţi, m-a întrebat ce e cu Bacăul. I-am spus că mergem înainte”, a continuat Crăciunescu.

La un moment dat, preşedinta completului, judecătoarea Lavinia Lefterache, l-a întrebat pe fostul director al Romsilva ce poate spune despre un mesaj SMS aflat la dosar şi dacă a fost membru de partid. “Am văzut în rechizitoriu un SMS prin care se anunţa că Regia nu mai are documente prin care să atace în continuare decizia în cazul restituirii lui Paltin Sturdza , dar nu eu am transmis mesajul către Viorel Hrebenciuc. Am fost coleg de partid cu Hrebenciuc, eu fiind preşedinte executiv al PSD Timiş, între 2013 şi 2014”, a continuat Crăciunescu.

Întrebat de procurorul DNA dacă, după depunerea cererii de strămutare a procesului, a avut vreo discuţie cu jurista Suciu privind suspendarea acestei cauze, Crăciunescu a spus că nu-şi aduce aminte. Totodată, el a negat că i-ar fi cerut subordonatei să nu mai semneze vreun înscris fără ştirea lui.

Mai departe, procurorul l-a întrebat pe fostul director de ce a spus într-o declaraţie dată în timpul urmării penale despre Viorel Hrebenciuc că este “un combinator”. “Procurorul insistă să spun dacă am fost chemat la patid şi dacă am primit dispoziţie să dispun punerea în posesie a acestei suprafeţe. Hrebenciuc era o personalitate în partid , în acest context am folosit termenul de combinator”, a mai precizat Crăciunescu.

În continuare, fostul director al Romsilva a răspuns mai multor întrebări adresate de avocatul juristei Alina Suciu. Astfel, s-a aflat că, pe 17 octombrie 2014, Crăciunescu ar fi cerut şefei departamentului juridic al Romsilva să emită un comunicat de presă privind starea de sănătate a Alinei Suciu.

Întrebat dacă este de acord să presteze muncă voluntară în folosul comunităţii în ipoteza în care va fi găsit vinovat, Crăciunescu a răspuns afirmativ.

Apărătorii inculpaţilor au mai cerut excluderea unor probe de la dosar, interceptările efectuate cu sprijinul tehnicienilor de la SRI, dar instanţa a anunţat că acest aspect se va discuta la un termen viitor.

La termenul din 30 mai va fi audiat Gheorghe Paltin-Sturdza, iar la următorul, din 22 iunie, jurista de la Romsilva Alina Suciu.

Acuzaţiile DNA

În ianuarie 2015, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale de păduri.

În acest dosar sunt judecaţi şi Gheorghe Paltin-Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor şi Alina Suciu. Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin-Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite