Fost ofiţer SRI, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi foşti angajaţi ai SRI, acuzaţi de fapte de corupţie FOTO Adevărul
Cei doi foşti angajaţi ai SRI, acuzaţi de fapte de corupţie FOTO Adevărul

Daniel Dragomir, fost ofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), a fost trimis astăzi în judecată fiind acuzat de mai multe fapte de corupţie. Concret, acesta este acuzat că ar fi cerut şi primit mai multe sume de bani pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Ministerului de Finanţe, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi a Gărzii Financiare.

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari l-au trimis în judecată pe lt. col. (r) Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, pe care îl acuză de trafic de influenţă, spălare a banilor, folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii (2 infracţiuni) şi uz de fals.

De asemenea, a mai fost trimisă în judecată şi soţia acestuia, Marinela Zoica Dragomir, fost subofiţer în cadrul SRI. Aceasta este acuzată de trafic de influenţă în forma complicităţii, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii (2 infracţiuni) şi uz de fals.

Potrivit rechizitoriului, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, Daniel Dragomir, care era şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informaţii, beneficiind de ajutorul Marinelei Zoica Dragomir, ar fi pretins şi, ulterior, a primit de la un martor denunţător, administrator al unor societăţi comerciale, suma totală de 2.030.353,32 lei, echivalent a 462.567,61 euro, compusă din: 

  • 1.648.400 lei, echivalent a 374.078,01 euro (deşi iniţial a pretins suma de 400.000 euro), sumă primită în numerar într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 
  • 309.952,32 lei (echivalent a 70.575,87 euro), reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionării unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne,
  • 72.000 lei (echivalent a 18.000 euro), reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia sa Marinela Zoica Dragomir, în calitate de administrator al acestei firme nou înfiinţate. 

Aceste sume de bani ar fi fost pretinse şi primite de către Daniel Dragomir pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Garda Financiară.

De asemenea, spun procurorii, Dragomir i-ar fi promis denunţătorului că-i „va determina pe acei funcţionari publici să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în sfera atribuţiilor de serviciu sau erau contrare acestora, în legătură cu rambursarea la timp, către firmele martorului denunţător, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale”. 

DNA precizează că, în aceeaşi perioadă, cei doi soţi Dragomir ar fi transferat, succesiv, sumele de bani menţionate mai sus în conturi care le aparţineau lor sau unor membri ai familiei, iar, ulterior, ar fi constituit depozite şi au cheltuit o parte din bani în interes personal, în scopul disimulării originii ilicite a sumei de 1.648.400 de lei, reprezentând contravaloarea a 374.078,01 de euro.

„Pe de altă parte, în sarcina inculpatului lt. col. (r) DRAGOMIR DANIEL s-a mai reţinut că, în perioada octombrie 2012 – 15 februarie 2013, cât şi ulterior, a folosit datele şi informaţiile având caracter clasificat obţinute în virtutea calităţii de ofiţer al Serviciului Român de Informaţii, prin prisma atribuţiilor de serviciu, în mod direct şi în interes personal, în scopul ilicit - propus şi realizat - al obţinerii unor sume de bani şi alte foloase necuvenite şi a permis martorului denunţător accesul la date care se refereau la activitatea infracţională derulată de  acesta şi grupul de firme aparţinând acestuia”, au mai arătat procurorii DNA.

Mai mult, cei doi soţi Dragomir sunt acuzaţi că, în luna noiembrie 2013, i-ar fi determinat pe doi martori să semneze două înscrisuri sub semnătură privată, în cunoştinţă de cauză, în care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului.  

„Înscrisurile, întocmite pentru a justifica banii primiţi în schimbul traficării influenţei, au fost depuse la 13.01.2015 şi 14.01.2015 în faţa organelor judiciare, în scopul producerii unor consecinţe juridice. Înscrisurile erau un contract de împrumut şi o chitanţă prin care, în mod nereal, se menţiona împrumutarea, respectiv, restituirea sumei pretinse şi primite, în numerar, de către Dragomir Daniel, în contul unei persoane din familia sa”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

În vederea confiscării prin echivalent, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi, precum şi asupra unui bun mobil deţinut de o persoană juridică, până la concurenţa sumei de 2.030.353,32 lei, echivalent a 462.567,61 euro.

Procurorii precizează că Marinela Zoica Dragomir nu mai era angajată în cadrul SRI în momentul săvârşirii infracţiunilor de care este acuzată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunerea de menţinere a măsurilor preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Pe 12 ianuarie, Daniel Dragomir a fost reţinut, iar ulterior a fost arestat preventiv. În cazul soţiei acestuia, procurorii au dispus măsura controlului judiciar.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fost ofiţer SRI reţinut după ce ar fi luat mită peste două milioane de lei pentru intervenţii la ANAF

Fostul ofiţer al Serviciului Român de Informaţii (SRI) Daniel Dragomir a fost reţinut după ce ar fi luat mită peste două milioane de lei de la administratorul unei firme, pentru a interveni la funcţionari din Ministerul Finanţelor, ANAF şi Garda Financiară, în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite