Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, acuzată de complicitate la evaziune fiscală. Partenera de viaţă a lui Condrea, suspectată de spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flori Dinu, audiată la DNA FOTO Inquam Photos
Flori Dinu, audiată la DNA FOTO Inquam Photos

Flori Dinu, directorul general al companiei farmaceutice Hexi Pharma, a fost joi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a fost înştiinţată că este acuzată de complicitate la evaziune fiscală. De asemenea, Uliana Ochinciuc, partenera de viaţă a lui Dan Condrea, fostul director al Hexi Pharma, care a murit pe 22 mai în urma unui accident rutier, este acuzată de spălare de bani.

UPDATE Flori Dinu a fost pusă sub urmărire penală pentru complicitate la delapidare la evaziune fiscală, în timp ce compania Hexi Pharma este acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Uliana Ochinciuc şi Radu Ochinciuc, fratele partenerei de viaţă a lui Dan Condrea, sunt acuzaţi de spălare de bani.

De asemenea, procurorii au început urmărirea penală faţă de CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD şi Hatom Limited LTD, ambele din Cipru, suspectate de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Miron Panitescu, fostul asociat al lui Dan Condrea, este acuzat de spălare de bani.

Ce acuzaţii aduc procurorii anticorupţie

Anchetatorii precizează că, în perioada 2008 – 2016, societatea S.C. Hexi Pharma SRL ar fi trecut în actele contabile operaţiuni fictive de intermediere a achiziţiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 de lei (echivalentul a 1.737.417 de euro).

În acest fel, societatea ar fi înregistrat achiziţii de la două societăţi înregistrate în Cipru, având ca obiect substanţe active folosite în procesul de producţie a biocidelor. În realitate însă, achiziţiile ar fi fost făcute de către Hexi Pharma direct de la firmele producătoare din Germania, acest lucru rezultând din documentele obţinute de DNA din această ţară. 

Comenzile ar fi fost realizate în România de către angajaţii companiei Hexi Pharma, „care se ocupau şi de realizarea plăţilor către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România”.

Prin aceste operaţiuni, societatea ar fi înregistrat cheltuieli în cuantum de 53.548.657,58 de lei (echivalentul a 11.939.114,5 de euro), în condiţiile în care valoarea reală a bunurilor achiziţionate ar fi fost de 4.695.626 de lei (echivalentul a 1.080.256,7 de euro).

„Având în vedere caracterul fictiv al operaţiunii de intermediere, diferenţa de preţ înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat”, spun anchetatorii.

„Suspecta S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. a fost ajutată la săvârşirea acestor fapte de către persoanele juridice înregistrate în Cipru, respectiv Chemical & Pharmaceutical Solutions şi Hatom Limited, societăţi afiliate companiei din România care figurau în aceste tranzacţii ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societăţii române”, se mai arată în documentul citat.

Din extrasele bancare ale acestor societăţi ar rezulta că activitatea lor nu ar fi avut un scop comercial real, „singura raţiune pentru care au fost înfiinţate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive”. 

Concret, aceste societăţi nu ar avea angajaţi, nu ar avea alţi parteneri de afaceri şi nici nu ar avea nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparţinând în realitate reprezentanţilor Hexi Pharma.

UPDATE După mai bine de patru ore de audieri, Flori Dinu a părăsit sediul DNA, fără a face declaraţii. Avocatul acesteia a precizat că Dinu este acuzată de complicitate la delapidare.

„Este nevinovată. A dat o declaraţie. Totul se învârte în jurul lui Condrea, este numai vina lui. Nu  fost luată nicio măsură”, a spus avocatul lui Flori Dinu.

Şi Miron Panaitescu a plecat de la audieri, fiind dus înapoi la Penitenciarul Rahova.

La audieri a fost joi şi fratele Ulianei Ochinciuc, însă acesta nu a vrut să dea declaraţii nici la intrarea în sediul instituţiei, dar nici la ieşire.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, în acest caz se fac cercetări pentru abuz în serviciu, dare de mită şi spălare de bani, pe 11 mai fiind începută urmărirea penală in rem, arată Mediafax.

UPDATE Uliana Ochinciuc, partenera de viaţă a lui Dan Condrea, a ajuns la sediul DNA cu puţin înainte de ora 10.00. 

Acesta nu a vrut să dea declaraţii în faţa presei.

UPDATE La DNA a fost dus şi Miron Panaitescu, fost partener de afaceri cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea. 

Panaitescu a fost dus la DNA cu o dubă din Penitenciarul Rahova, acesta fiind condamnat la 11 ani de închisoare pentru delapidare.

Cu toate acestea, el a fost eliberat din închisoare, însă în 2011 a adormit la volan, a acăzut de pe un pot, iar spţia acestuia a murit pe loc. 

Astfel, el a fost condamnat la 2 ani şi 9 luni de închisoare pentru ucidere din culpă, pedeapsă care se contopeşte cu restul de executat de 1.323 de zile şi rezultă o pedeapsă de 3 ani şi 3 luni, arată tolo.ro.

Flori Dinu, audiată la DNA

Flori Dinu a ajuns la sediul DNA în jurul orei 8.45, refuzând să dea declaraţii în faţa presei.

Potrivit unor surse judiciare, Flori Dinu a fost citată de procurorii DNA într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie legate de contractele pentru dezinfectanţi încheiate de Hexi Pharma cu mai multe spitale, arată news.ro.

Flori Dinu a fost arestată preventiv pe 28 mai, procurorii Parchetului General acuzând-o de 128 de infracţiuni de înşelăciune, majoritatea în formă continuată, dar şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

„Inculpata Dinu Flori, în calitate de director general al Hexi Pharma,  având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăsurată de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele”, arătau procurorii într-un comunicat de presă.

Procurorii au calculat şi prejudiciul pe care îl pun în sarcina directorului general de la Hexi Pharma, Flori Dinu. Ei spun că în patrimoniul persoanelor vătămate a fost produsă o daună valoarea de peste 28 de milioane de lei, fiind aferent produselor constatate ca fiind neconforme, furnizate conform contractelor încheiate în intervalul iunie 2012 - aprilie 2016 între persoana juridică suspectă şi numeroase unităţi sanitare.

Reprezentanţii Hexi Pharma au precizat într-un comunicat că directorul general al companiei nu a dat nicio declaraţie în faţa procurorilor.

„Avem informaţii sigure de la avocaţi că nu a dat nici un fel de declaraţii până în acest moment şi informaţii de la angajaţii companiei ca, în cursul zilei de ieri (27 mai - n.r.), în urma unei anchete interne, ar fi aflat de la directorul de producţie că existau, într-adevăr, reţete schimbate pentru o parte dintre produse,  dar că diluţia era conform normelor europene de biocizi, astfel încât produsele să fie eficiente. Din informaţiile de la avocat, nu a declarat acest lucru până în acest moment întrucât nu a avut ocazia“, se menţionează în comunicat.

Hexi Pharma a încheiat în 2015 peste 1.300 de contracte cu spitalele din ţară

De altfel, săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a publicat toate contractele de achiziţii de biocide raportate în Sistemul Public de Achiziţii în anul 2015. Din cele peste 1.300 de contracte, 607 au fost obţinute de Hexi Pharma, cele mai multe prin cumpărare directă.

Concret, Ministerul Sănătăţii arăta că  Hexi Pharma a obţinut în anul 2015 nouă contracte prin cumpărare directă offline, în valoare de 32.270 de lei. Prin cumpărare directă online au fost obţinute 589 de contracte, în valoare de 1.569.744 de lei, în timp ce un contract de 144.000 de lei a fost obţinut prin invitaţie de participare.

Opt contracte au fost obţinute în 2015 de Hexi Pharma prin licitaţie deschisă, valoarea acestor contracte fiind de 6.181.524 de lei. În total, în 2015, compania Hexi Pharma a obţinut 607 contracte, cu o valoare de 7.928.378 lei.

Pe locul doi în topul companiilor care au obţinut un număr mare de contracte se află compania Intercoop SRL, cu 477 de contracte cu o valoare de un milion de lei. „Ministerul Sănătăţii face, astăzi, primul pas în asumarea mandatului de transparenţă în sistemul sanitar”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Printre spitalele cu care compania Hexi Pharma a avut contracte pentru furnizarea de dezinfectanţi se numără: Spitalul Colentina, Spitalul de Boli Infecţioase Cluj, Spitalul de Copii Victor Gomoiu, Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova, spitalele judeţene din Bacău, Călăraşi, Miercurea Ciuc, Ploieşti, Târgovişte, Tulcea, Vâlcea, Suceava, Sălaj, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin.

De asemenea, Hexi Pharma a livrat dezinfectanţi pentru Spitalul de Ginecologie Elena Doamna din Iaşi, Spitalul Căi Ferate din Constanţa, Spitalul Filantropia din Craiova sau spitalele municipale din Filiaşi, Horezu, Şimleu Silvaniei, Sinaia, Cluj, Vatra Dornei, Gura Humorului, Pucioasa, Fălticeni, Lupeni, Turda, Urziceni, Făgăraş.

Tot de la Hexi Pharma s-au aprovizionat cu produse biocide şi Spitalul de pediatrie Sibiu, spitalele de pneumoftiziologie din Craiova şi Iaşi, Spitalul penitenciar Rahova sau serviciile judeţene de Ambulanţă din Covasna, Călăraşi, Galaţi şi Ialomiţa.

Al-Carina, pe primul loc în topul furnizorilor de biocide

Potrivit documentelor, pe primul loc în topul firmelor care au furnizat biocide spitalelor se află compania Al-Carina, cu trei contracte în valoare totală de 10.036.644 lei. Cele trei contracte au fost încheiate, prin licitaţie deschisă, cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (10.012.068 lei) în 2 decembrie 2015, cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu (11.712 lei) în 28 iulie 2015, prin anunţ de atribuire la cerere de ofertă, şi cu Spitalul General CF 2 Bucureşti (576 lei) în 7 ianuarie 2015, prin cumpărare directă online.

Topul primelor 10 firme care au furnizat dezinfectanţi spitalelor în 2015 este completat, în ordine, de: Remix Com SRL, cu contracte în valoare de 4.159.520 lei, GB Indco SRL (1.223.488 lei), General Medicals Active (1.058.400 lei), Euromedica Inc Group SRL (1.017.228 lei), Intercoop SRL (1.002.119 lei), Tehno Electro Medical Company SRL (654.370 lei), B Braun Medical SRL (148.931 lei) şi SC Black Haw Eyes SRL (143.270 lei).

Lista contractelor poate fi descărcată de aici.

Pe aceeaşi temă:

Mesajul primit de Dan Condrea de la partenera sa de viaţă înainte de producerea accidentului în care patronul Hexi Pharma a murit

MOTIVARE Judecătorii au analizat şi circumstanţele personale ale lui Flori Dinu în decizia de arestare la domiciliu

Dan Condrea a făcut 13 drumuri între Buftea şi Corbeanca înainte de a muri

Raluca Prună: În cazul Hexi Pharma există o aşteptare legitimă a publicului

De ce s-au zgârcit managerii de spitale la produsele de curăţenie

Flori Dinu a fost reţinută pentru 24 de ore. Directoarea Hexi Pharma este acuzată de 128 de infracţiuni

Ministerul Sănătăţii a publicat toate contractele de achiziţii de biocide raportate în 2015. Câte au fost obţinute de Hexi Pharma

Dan Condrea a fost denunţat de fosta soţie

Flori Dinu, în arest la domiciliu. De ce au cerut procurorii reţinerea directorului Hexi Pharma

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite