Familia lui Bogdan Gigină cere daune 3 milioane de euro. Sechestru pe averea lui Gabriel Oprea şi a fiului său. Firma care a săpat groapa, pusă sub acuzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea Jr / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriel Oprea Jr / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorii DNA au pus sechestru, miercuri, pe o parte din averea lui Gabriel Oprea şi a fiului său, Gabriel Oprea Junior, în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Măsura vine ca urmare a faptului că familia lui Bogdan Gigină cere daune de trei milioane de euro de la Gabriel Oprea şi de la firma care a săpat groapa în care acesta s-a prăbuşit cu motocicleta, în octombrie 2015, când îi deschidea coloana oficială fostului vicepremier.

Practic, familia lui Bogdan Gigină s-a constituit parte civilă în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de uciderea din culpă a poliţistului. 

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost prezent, miercuri, timp de o oră la sediul DNA. Fiul său, Gabriel Oprea Junior, a stat doar 20 de minute de vorbă cu procurorii. Tot miercuri, a fost audiat la DNA şi Petre Mazilu, patronul firmei care a săpat groapa în care s-a prăbuşit poliţistul Bogdan Gigină. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriel Oprea la DNA  Inquam Photos / Octav Ganea

Acesta a declarat, la intrarea în sediul DNA, că semnalizările au fost corecte şi, că probabil, tânărul motociclist a murit din propria neatenţie. Mazilu a precizat că a fost chemat la DNA în calitate de suspect, pentru că lucrarea nu ar fi fost semnalizată corespunzător şi nu ar fi respectat distanţa de presemnalizare, de 240 de metri.

„Semnalizările au fost corecte. Se ştia de groapă. S-a lucrat trei zile înainte. Înainte cu o oră (de producerea accidentului în care a murit Bogdan Gigină, n.r.) a trecut o delegaţie. Chiar a preşedintelui. Deci nu se poate spune ca nu a fost semnalizată corect. Erau două lămpi care funcţionau. Funcţionau şi după necaz", a spus Petre Mazilu, înainte de a se întâlni cu procurorii DNA. Întrebat a cui este responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat acolo, patronul firmei a spus că o mare vină o are şi tânărul Bogdan Gigină. 

„Motociclistul ştia de groapă. Când a ajuns în intersecţie,  erau doi poliţişti care restricţionau circulaţia în momentul trecerii coloanei (…) Câteodată în viata eşti vinovat numai că exişti, nu că ai o vină anume. Din toate punctele de vedere eu cred că a fost semnalizata corect ", a mai declarat Mazilu.

Ce spun procurorii DNA

Ulterior, anchetatorii au anunţat că în dosarul morţii poliţistului Gigina au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:

 - firma SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L, sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă.

- Patre Mazilu, administrator al firmei menţionate şi Adrian Corcodel, şef de echipă în cadrul firmei, ambii sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există probe cu privire la următoarele aspecte relevante: „la momentul producerii accidentului victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului de interne Oprea Gabriel; în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie; dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea. Faţă de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit şi culpabil al următoarelor acţiuni care au dus la decesul victimei:

1. prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială;

2.viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice;

3.modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil”, arată anchetatorii.

Cu privire la primele două cauze, respectiv prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceste activităţi au fost determinate de către ministrul Oprea Gabriel, că acestea au un caracter ilicit şi că îi sunt imputabile lui Oprea Gabriel, mai spun procurorii.

Concret, „conform probelor administrate se reţine că există suspiciunea rezonabilă că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin”, potrivit DNA.

„Cu privire la modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societăţii comerciale General MPM Impex S.R.L( care executa pe suprafaţa carosabilă  o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societăţii comerciale şi lui Corcodel Adrian, şeful echipei care a efectuat lucrarea în carosabil şi care a realizat semnalizarea acesteia. Concret, a rezultat că semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi că erau amplasate  la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora. Obligaţia de a asigura şi folosi semnalizare reflectorizantă şi de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L.  Mazilu Petre şi şefului de echipă Corcodel Adrian” mai explică procurorii.

Accidentul

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

"În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", susţin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni, precizează procurorii.

"În raport cu ansamblul probelor administrate până în prezent (între care două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică ) se reţine că există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deţinută i-l conferea şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoţea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin", mai arată DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite