Experţii CSM, lovitură pentru Toader şi Ciorbea: Situaţia completelor de 3, diferită de cazul completelor de 5

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ciorbea - avocatul poporului Inquam Photos / Octav Ganea
Victor Ciorbea - avocatul poporului Inquam Photos / Octav Ganea

Experţii Directiei legislatie, documentare si contencios din CSM argumentează că modul de compunere a completelor de 3 judecatori de la Curtea Supremă se realizează printr-o procedură care respecta legea şi regulamentele în vigoare, şi nu „pe cale interpretativă”. Argumentul face parte din răspunsul oferit Avocatului Poporului care, după consultări cu mai mulţi condamnaţi penal a cerut lămuriri cu privire la compunerea completelor de 3.

Potrivit specialiştilor CSM, Decizia nr. 685/2018 a CCR a avut în vedere doar compunerea completelor de 5 judecători de la Curtea Surpemă, şi nu poate fi extrapolată la modul de formare a celorlalte complete de la nivelul instanţei supreme ori ale celorlalte instanţe judecătoreşti, notează ziare.com.

"În opinia noastră, considerentele Deciziei CCR nr. 685/2018 nu pot fi extinse în ceea ce priveşte desemnarea membrilor acestor din urmă completuri", arată CSM.

Potrivit sursei citate, prin Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a ICCJ s-a stabilit atribuţia colegiului de conducere al instanţei supreme de a aprobă compunerea completurilor de judecată în cadrul secţiilor, la propunerea preşedinţilor de secţîi, similar soluţiei adoptate de legiuitor în ceea ce priveşte completurile de la celelalte instanţe judecătoreşti.

"Prin urmare, în opinia noastră, în aceste cazuri nu se poate vorbi de "compunerea completurilor realizată pe cale interpretativă", cum se menţionează în cuprinsul solicitării, stabilirea membrilor completurilor - realizată de Colegiul de conducere al ICCJ în conformitate cu Regulamentul propriu - circumscriindu-se dispoziţiilor art. 29 alin. (1), lit. f) din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dispoziţîi care dau posibilitatea colegiului de a exercită alte atribuţii prevăzute în Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a ICCJ, Regulament în privinţa căruia tot legea ii conferă acestuia atribuţia de a-l adopta, în cuprinsul art. 29 alin. (1) lit. a)", arată documentul citat.

Victor Ciorbea, în contextul deciziei CCR privind completele de 5 judecători, a solicitat clarificări "referitoare la compunerea completurilor realizată pe cale interpretativă, de către Colegiul de conducere al ICCJ." 

Solicitarea lui Victor Ciorbea a fost depusă pe 18 februarie 2019, după ce Tudorel Toader a declarat că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională în acest caz. Înainte de a trimite solicitarea către CSM, Victor Ciorbea s-a întâlnit cu mai mulţi condamnaţi pentru corupţie să se informeze asupra subiectului.

"Vis-a-vis de completele de cinci, avem decizia Curţii Constituţionale care a constatat acel conflict juridic de natură constituţională şi imperativ a arătat ce trebuie de făcut şi Înalta Curte a procedat la constiturea legală a completelor de cinci. Mă întrebaţi de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice.

Care-i deosebirea? Deosebirea faptului că nu avem o decizie a Curţii Constituţionale care să aibă în spate să bazeze pe nelegală constituire a completelor de trei şi analogia nu o putem pune în opera, dar oricând şi oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională şi cei care mai sunt în curs de judecată, în cai de atac sau în contestaţie în anulare, dacă mai au termenul să nu fie expirat, pot ridică în faţă instanţei de judecată excepţia de neconstituţionalitate", a spus atunci Tudorel Toader.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite