Emil Boc în Parlament: Trebuie regândită indemnizaţia pentru creşterea copilului şi redusă "generozitatea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul-ministru Emil Boc a declarat, înainte de a intra la dezbaterile politice de la Camera Deputaţilor, că este nevoie de o restructurare în plan intern. Legat de afirmaţiile lui Sebastian Vlădescu, premierul a declarat că trebuia să-i atragă atenţia dacă avea o viziune şi capacitatea de a intelege criza economică.

UPDATE Emil Boc: Guvernul vrea să reducă "generozitatea" unor indemnizaţii, precum cea pentru creşterea copilului

Primul ministru Emil Boc a declarat că Executivul intenţionează să regândească indemnizaţia de creştere a copilului, reducând "generozitatea" unor astfel de plăţi.

"Această reformă a asistenţei sociale trebuie să meargă mai departe şi trebuie reevaluate şi alte programe sociale. Trebuie regândită indemnizaţia de creştere a copilului şi reducerea generozităţii unor indemnizaţii în ideea alinierii lor la standardele internaţionale, adică trebuie şi România să plătească ceea ce îşi permite şi Europa să plătească", a declarat, în Parlament, şeful Guvernului.

UPDATE Boc în Parlament: Obiectivul major al anului 2011 este asigurarea de resurse financiare pentru investiţii şi cofinanţarea proiectelor europene

Premierul Emil Boc a declarat, în Parlament, că România va înregista o creştere între 1 şi 2 la sută în anul 2011, iar obiectivul major "este asigurarea de resurse financiare pentru investiţii şi cofinanţarea proiectelor europene".

"Avem şansa fondurilor europene. Sunt bani ieftini. Dacă nu aducem însă bani în ele, nu vom reuşi...Nu există altă cale de creştere economică decât a susţinerii investiţiilor, a locurilor de muncă şi a  reducerii cheltuielilor acolo unde statul îşi poate permite", a spus Boc.

Primul ministru a răspuns criticilor lui Călin Popescu Tăriceanu, afirmând că "din nefericire" vechiul guvern nu a  reuşit să gestioneze bine banii.

"Vreau să mulţumesc grupului PNL pentru invitaţie. Nu mă pot declara mulţumit însă pentru modul în care a început dezbaterea pentru că, în loc de măsuri concrete pentru ţară, am asistat la o listă demagogică de subiecte... Nu pot să nu îl întreb pe domnul Tăriceanu. Nu domnul Călin Popescu Tăriceanu trebuia să aibă întrebări de ce ţara este în situaţia de astăzi. La o creştere de 8% în 2008, el a lăsat un deficit de 4%. Din nefericire, vechiul Guvern nu a reuşit să gestioneze bine banii. Fluxurile de capital străin nu au fost investite. Nu dumneavostră eraţi abilitat să faceţi declaraţia pe care o faceţi.", a afirmat Emil Boc.

Potrivit acestuia, sunt trei chestiuni importante:

"1. Greul nu a  trecut încă şi lunile următoare vor fi decisive pentru consolidarea reformelor începute şi asigurarea temeiurilor sănătoase  pentru creşterea economică din 2011.

2. Oricine era la guvernare în locul nostru era obligat să ia aceleaşi decizii corecte pentru 22 de milioane de români.

3. Cu politici populiste de genul celor promovate de opoziţie, România nu va reuşi să iasă ţara din criză, din recesiune şi să nu ducem pe creştere economică
".

Primul ministru a mai spus că efectul pozitiv al măsurilor luate acum se va vedea începând din 2011, când România va înregistra o creştere.

"Obiectivul fundamental al nostru este de a consolida reformele începute, de a lua în continuare aceleaşi decizii, de a păstra un deficit bugetar care să fie acoperit. Nu mai sunt vremurile din 2008 şi toţi românii pot vedea că nu mai există credit cu buletinul. Banii sunt scumpi, iar împrumuturile nu se mai dau uşor. Cu măsurile promovate în 2008, când a fost creştere doar pe consum, România nu mai poate merge".

Potrivit lui Emil Boc, trebuie creat un mediul mult mai prietenos pentru mediul de afaceri prin reducerea birocraţiei care astăzi îi îngreunează.

Emil Boc a prezentat şi o parte dintre măsurile pe care Guvernul le-a luat pentru ieşirea din criză:

"- menţinerea cotei unice de impozitare de 16%. Ne-am pus mandatele pe masă pentru a  apăra cota unică şi TVA-ului, însă din cauza voastră, Curtea Constituţională a dat decizia pe pensii şi a trebuit să mărim TVA-ul".
- neimpozitarea profitului reinvestit
- firmele care angajează şomeri nu plătesc contribuţii sociale
- pe perioada şomajului tehnic am scutit atât angajatorul, cât şi angajatul. Şomajul de 7,4% astăzi este în limite controlabile şi, din fericire, este cu mult sub media din Uniunea Europeană.
- programul Prima Casă
- programul Rabla
- sprijinirea IMM-urilor prin Fondul de Garantare şi Contragarantare
- amânarea la plată a agenţilor economici aflaţi în dificultate
- menţinerea cotei reduse de 5% la construcţiile de locuinţe cu caracter social
".

UPDATE: Tăriceanu, PNL: Din recenta remaniere, Opoziţia a înţeles că este vorba despre o nouă împărţire a resurselor ţării

Senatorul liberal, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la începerea şedinţei în care primul ministru Emil Boc îşi va prezenta bilanţul că din recenta remaniere, Opoiţia şi-a dat seama că a fost vorba, de fapt, despre o nouă împărţire în PDL a resurselor ţării. Acesta a precizat că liberalii nu sunt "de acord cu ideea că România îşi va reveni atunci când îşi va reveni economia globală., deoarece România are rusurse", însă Executivul nu are niciun plan de redresare economică

Potrivit acestuia, Guvernul nu este decât o "vuvuzelă mică şi portocalie a preşedintelui"

UPDATE Dezbaterile au fost reluate. Opoziţia cere din nou ca până când se va lua o decizie în cazul votului pe Legea Pensiilor, şedinţele să nu mai fie conduse de Roberta Anastase.

UPADTE Şedinţa în cadrul căreia premierul Emil Boc ar fi trebuit să-şi prezinte bilanţul a început cu scandal. Reprezentanţii PNL i-au cerut demisia Robertei Anastase din cauza votului de săptămâna trecută pe Legea Pensiilor. PNL a cerut o pauză de cinci minute de consultări sau pentru a se reuni Biroul Permanent.

În aceste momente plenul a luat această pauză. PNL vrea desemnarea unui vicepreşedinte al Camerei pentru a conduce şedinţa în locul Robertei Anastase.

UPDATE Premierul Emil Boc a ajuns în sala plenului, însoţit de Roberta Anastase, Ioan Oltean şi alţi câţiva parlamentari PDL.

Suntem obligati sa ne restructuram in plan intern, a declarat Emil Boc, înainte de discursul pe care îl va ţine în faţa plenului.

Premierul Emil Boc a ajuns deja în Parlament. Acesta a poposit pentru câteva minute în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Şefa Camerei a intrat în birou după ce Boc deja sosise.

Premierul Emil Boc a răspuns la venire criticilor aduse de fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, potrivit căruia primul-ministru ar avea o capacitate economică limitată.

Citiţi şi:

Vlădescu despre Emil Boc: Are o "înţelegere limitată" a economiei. Cu Băsescu am avut o relaţie cordială

Domnul Vladescu a deschis aceasta discutie. Avea la dispozitie calea demisiei.

L-as intreba, daca era vorba de viziune si de capacitatea de intelegere a crizei, cum a fost posibila in ianuarie plata celui de-al 13-le salariu, prime de vacanta, alte stimulente, iar dupa cateva luni sa vina sa vina cu o reducere de 25 % a salariiilor. Daca ar fi avut o asemenea viziune si ne-ar fi comunicat-o nu am fi redus salariile cu 25% pentru ca am fi luat din timp" deciziile de ajustare a cheltuielilor, a declarat Emil Boc.

Acesta l-a mai acuzat pe Vlădescu că nu a finalizat regândirea impozitului minim.

Replica premierului survine în contextul în care Sebastian Vlădescu a afirmat ieri că Emil Boc are o înţelegere limitată a economiei, într-o perioadă extrem de dificilă.

In ceea ce priveste capacitatea primului ministru de a intelege complexitatea economiei romanesti si mai ales dificultatile economiei romanesti, cred ca exista o limita care este generata in primul rand de pregatirea domniei sale, de faptul ca a fost nevoit sa preia economia romaneasca intr-un moment de criza, a afirmat Vlădescu duminică.

Premierul Boc va avea luni, la ora 20:00, o întrevedere cu ministrul britanic de stat pentru Europa, David Lidington, şi cu secretarul de stat german pentru Europa, Werner Hoyer.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite