DSP Bucureşti acuză Apa Nova că nu a informat despre calitatea apei de la robinet. Nivelul de clor din apă, de 5 ori mai mare. Poziţia companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nivelul de clor din apă era şi de 5 ori mai mare decât cel admis
Nivelul de clor din apă era şi de 5 ori mai mare decât cel admis

Clorul din apă de 5 ori peste limita legală în probele prelevate miercuri. Informaţia apare în raportul specialiştilor de la DSP Bucureşti, care spun că apa nu era bună de băut. Aceştia acuză Apa Nova că, deşi primise acest raport, nu a informat populaţia cu privire la pericole. În replică, Apa Nova susţine că măsurătorile companiei au arătat că apa nu a avut depăşiri ale indicatorilor şi din acest motiv nu a anunţat public consumatoriî.

La 48 de ore de la izbucnirea scandalului cu apă contaminată, în care autorităţile s-au contrazis în declaraţii, vorbim de Ministerul Sănătăţii şi de Apa Nova, apare într-un raport al DSP Bucureşti, transmis vineri, faptul că apa nu era bună de băut.

Mai exact, raportul DSP arată că, în una dintre cele patru probe luate din puncte diferite din Capitală, nivelul de clor era şi de 5 ori mai mare decât cel admis. Cifrele sunt alarmante, cea mai mare valoare înregistrată este de 2,73 mg/litru, în condiţiile în care concentraţia maximă admisă este de 0,5 mg/litru.

La baza acestui raport a stat de altfel şi recomandarea Sorinei Pintea, un sfat pe care ministrul Sănătăţii l-a dat locuitorilor din sectoarele 5 si 6 ale Capitalei, încă de la începutul acestui scandal, acela de a nu folosi apa de la robinet, nici la băut, gătit, ori la igiena personală, arată digi24.ro.  Deşi nu crează probleme de sănătate pe termen scurt şi mediu, apa cu un nivel mare de clor poate exacerba simptomele persoanelor care suferă de diferite boli dermatologice, astm sau boli rare. Cantitatea mare de clor poate fi un pericol şi pentru pielea bebeluşilor. 

„Noi am recomandat populaţiei să nu consume apă de la robinet, nu am obligat populaţia, ci am făcut o recomandare astfel încât fiecare să decidă în cunoştinţă de cauză. Nu am spus că apa nu este potabilă. Ministerul Sănătăţii e responsabil de sănătatea populaţiei. Este decizia mamelor dacă folosesc apa pentru a-i spăla pe copii sau nu, noi nu am găsit astfel de recomandări în ghidurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Eu, personal, recomand prudenţă, mai ales că a fost sesizat şi un gust metalic al apei”, a explicat ieri ministrul Sorina Pintea. 

Specialistii DSP spun ca Apa Nova trebuia să informeze corect populaţia, de la bun început. Contactat de Digi24, directorul Apa Nova a spus că va veni cu precizări în scurt timp.

    

Apa Nova: Nu s-au înregistrat depăşiri ale indicatorilor fizico-chimici pentru probele de apă

Compania Apa Nova a emis în comunicat cu declaraţia directorului adjunct Epsica Chiru în care acesta arată că măsurătorile companiei au dat rezultate diferite în comparaţie de cele ale Direcţiei de Sănătate, că apa nu a avut depăşiri ale indicatorilor fizico-chimici şi din acest motiv nu a anunţat public  consumatorii: "Având în vedere ca directorul general Apa Nova Bucureşti se afla plecat în afara ţării, în calitatea mea de directorul general adjunct, am fost contact de catre reprezentantii DSPMB pentru a discuta despre sesizările realizate de cetăţeni in spaţiul social media legat de calitatea apei potabile. In cadrul discuţiei, nu ni s-a solicitat realizarea unei comunicări către media. 

Între timp, ca urmare a sesizărilor primite in call –center, echipele operaţionale au efectuat prelevări de probe de apă potabilă (atunci când a fost solicitat acest lucru de consumatori precum şi în punctele fixe prestabilite cu Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti) în vederea analizei în laborator. La 30.01, ora 17:30, am notificat Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) privind situaţia existentă, măsurile întreprinse şi a oferit asigurări privind calitatea apei potabile.

Am fost contactaţi de către reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti  la ora 18:06, in care ni s-a transmis că DSPMB a prelevat probe de apă potabilă din reţeaua de distribuţie şi au constatat depăşiri ale concentraţiei de clor total, fără a transmite rapoarte de încercare oficiale care să susţină afirmaţiile. Mai precis, s-a primit de la DSPMB doar un tabel în format de imagine.

La ora 18:52, 30.01.2019, tot prin WhatsApp, DSPMB a solicitat ANB să emită un comunicat de presă prin care să se informeze populaţia cu următoarele „apa din reţeaua publică distribuită de SC Apa Nova Buc nu este bună de băut, nu trebuie folosită la prepararea hranei şi pentru igiena personală“ 

Având in vedere ca existau diferenţe clare intre analizele ANB si DSPMB, fiind in totala contradicţie cu realitatea rezultată din analizele efectuate de noi, ANB şi-a manifestat telefonic (ora 19:30) disponibilitatea către DSPMB de a efectua o campanie comună de prelevări şi analize în cursul nopţii, fiind refuzată de reprezentanţii DSPMB pe motiv că nu au personal şi echipamente disponibile în cursul nopţii.

Doresc sa menţionez ca reprezentanţii DSPMB au solicitat prin fax, la ora 21:06, ca ANB să transmită un mesaj similar „apa din reţeaua publică distribuită de SC Apa Nova Buc nu este bună de băut, nu trebuie folosită la prepararea hranei şi pentru igiena personală“. Poziţia ANB a fost şi este următoarea: „Întrucât în perioada de referinţă nu s-au înregistrat depăşiri ale indicatorilor fizico-chimici pentru probele de apă prelevate din punctele fixe stabilitate cu instituţia dumneavoastră pentru monitorizarea calităţii apei potabile ale reţelei municipale de distribuţie apreciem că emiterea comunicatului de presă propus ar fi în contradicţie cu realitatea rezultată din analizele efectuate de noi“.

Având în vedere cele menţionate mai sus apreciem că situaţia furnizării apei potabile în municipiul Bucureşti a fost şi este sub control. Apa furnizată a fost şi este potabilă.

Rămânem la dispoziţia tuturor autorităţilor interesate în vederea clarificării oricăror nelămuriri privind această situaţie", se arată în comunicat.

Scandalul a pornit de la o poluare cu amoniu pe râul Argeş, ce ar fi avut loc acum patru zile, pe care Administraţia Apelor Române nu a anunţat-o. Şi, tot atunci, mai mulţi locuitori ai Capitalei începuseră să posteze pe reţelele de socializare faptul că apa de la robinet avea miros şi gust ciudat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite