Dosarul „Microsoft II”: Prejudiciu de 66 de milioane de dolari. DNA cere ridicarea imunităţii deputatului Eugen Bejinariu, acuzat de abuz în serviciu
0Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, foşti directori ai companiei Microsoft, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu şi au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, în dosarul "Microsoft 2”. În aceeaşi cauză a fost pus sub acuzare şi fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu. Prejudiciul calculat în dosar se ridică la 66 de milioane de dolari.
UPDATE Procurorii DNA au cerut Procurorului General al Românei să sesizeze Camera Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Eugen Bejinariu, deputat în Parlamentul României, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârşirea a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.
Procurorii DNA acuză că Eugen Bejinariu, în calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, ar fi exercitat următoarele activităţi:
- a iniţiat şi a susţinut proiectele a două hotărâri de guvern (nr.1473/11.12.2003 şi nr.470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitaţii publice,
- a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat,
- a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din data de 15.04.2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.
„În această modalitate în care s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, arată procurorii.
Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi volumele (28) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Anchetă extinsă
Procurorii anticorupţie au anunţat, în jurul orei 15.00, că au extins cercetările împotriva foştilor directori Microsoft, Silviu Hotăran şi Ovidiu Petrişor Artopolescu, şi împotriva lui Claudiu Florică, fost director Fujitsu Siemens pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
Potrivit DNA, totul a început în aprilie 2004, când a fost încheiat un contract comercial de închiriere de licenţe IT Microsoft. Prin acest contract, compania Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obţinerea de licenţe pentru produsele Microsoft, la preţuri speciale guvernamentale.
Contractul a fost încheiat la preţ dublu
„În realitate, discountul de 47 % acordat de compania Microsoft în considerarea Guvernului României ar fi fost deturnat şi, implicit, banii au fost îndreptaţi către plata unor comisioane către persoanele implicate. Contractul comercial de licenţe IT s-a încheiat la un preţ dublu faţă de preţul real solicitat de compania Microsoft, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, fără vreo fundamentare a necesarului, invocându-se în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul României al licenţelor IT Microsoft. Aceasta, în condiţiile în care, la acea dată, existau cinci distribuitori”, arată DNA.
Concret, compania Microsoft ar fi facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 USD (preţul licenţelor cu discount), iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat către Guvernul României suma de 54.567.465 USD. „Prejudiciul care urmează a fi reţinut în cadrul contractului comercial de închiriere de licenţe este în sumă de 28.776.327 USD”, mai arată DNA.
Extinderea contractului
Ulterior, la data de 3 noiembrie 2004, contractul cadru guvernamental a fost extins, cu privire la închirierea de produse educaţionale. „Extinderea s-a realizat, de asemenea, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licenţele pentru administraţia publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar de discountul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României au beneficiat firmele private”, mai arată procurorii.
De asemenea, nu ar fi existat o analiză proprie a necesarului de licenţe Microsoft pentru produsele educaţionale, şi nici a preţului, dat fiind că în cadrul programului privind Sistemul Educaţional Informatizat existau astfel de licenţe pentru toate calculatoarele din instituţiile şi unităţile de învăţământ de stat, existând o suprapunere între licenţele existente cu cele ce urmau să se achiziţioneze.
„Prejudiciul care urmează a fi reţinut îl reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece licenţele achiziţionate se suprapuneau cu cele existente deja în cadrul programului SEI”, mai arată procurorii.
Au fost achiziţionate alte 40.000 de licenţe
Începând cu anul 2006, a crescut numărul de calculatoare la nivelul administraţiei publice centrale care foloseau copii adiţionale ale produselor comandate în prealabil (în anul 2004). Prin urmare au fost încheiate, în anul 2008, două acte adiţionale pentru achiziţionarea numărului suplimentar de licenţe (39.385 de licenţe necesare utilizării produselor software Microsoft). Preţul acestor licenţe a fost cel stabilit în contractul cadru din 15.04.2004, încheiat între Guvernul României şi compania Microsoft, prin Fujitsu Siemens Computers.
„Deşi actele adiţionale au fost aprobate în cursul anului 2008, persoanele care au contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt, funcţionari publici cu sprijinul reprezentantului Fujitsu Siemens Computers, Florică Claudiu Ionuţ, precum şi al reprezentanţilor Microsoft România - Hotăran Silviu şi Artopolescu Ovidiu Petrişor, deoarece extinderea pentru cantitatea de 39.385 de licenţe s-a realizat conform Contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, la preţurile stabilite în acesta”, arată procurorii.
DNA: Prejudiciul total este de 66,8 milioane de dolari
Prin urmare, susţine DNA, prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a încheierii şi derulării contractului cadru comercial de închiriere licenţe IT din data de 15.04.2004 şi a actelor adiţionale încheiate în noiembrie 2004 şi în anul 2008, se ridică la suma totală de 66.965.343 USD, compus din:
- 28.776.327 USD - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractului comercial de închiriere de licenţe 15.04.2004 ( reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft).
- 19.370.500 USD- prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adiţional nr.1 la contractul comercial de închiriere de licenţe şi care reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece nu era necesară extinderea contractului la licenţele educaţionale.
- 18.818.516 USD - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adiţional nr.2/3 la contractul comercial de închiriere de licenţe şi care reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft.
Care ar fi vina directorilor
Procurorii au arătat şi care ar fi vina celor trei directori puşi sub acuzare. „Deşi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României, fapt cunoscut cu certitudine de Florică Ionuţ Claudiu, Hotăran Silviu şi Artopolescu Ovidiu Petrişor, pentru a crea această aparenţă şi a ajuta demnitarii/funcţionarii implicaţi în iniţierea şi susţinerea hotărârilor de guvern prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licenţiere Microsoft cât şi a actelor adiţionale la acestea, să justifice în mod nelegal achiziţia licenţelor din sursă unică, au semnat oferte comune/adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria”, arată DNA.
Concret, în calitate de reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH, Florică, pentru a crea aparenţa că firma respectivă este unic distribuitor al produselor Microsoft şi pentru a se evita organizarea unei licitaţii publice, ar fi semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers – Microsoft România din data de 02.10.2003, respectiv 12.03.2004. „Cele două oferte au fost semnate atât de Hotăran Silviu (cea din data de 02.10.2003) cât şi de Artopolescu Ovidiu Petrişor (cea din data de 12.03.2004), în calitate de reprezentanţi ai Microsoft România. Cele două oferte conţineau preţuri cu mult supraevaluate faţă de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft”, arată procurorii.
Ce măsuri trebuie să respecte cei trei
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Florică, Hotăran şi Artopolescu trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
Celor trei li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Athanasiu a declarat că av reveni la DNA
Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul "Microsoft 2”, el declarând la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie că procurorii nu îi aduc nicio acuzaţie că ar fi luat vreun leu în cazul licenţelor IT pentru şcoli. Alexandru Athanasiu a spus că nu a dat o declaraţie în dosar, pentru că trebuie să vadă pe larg acuzaţiile, urmând să revină în faţa anchetatorilor petnru a fi audiat, potrivit News.
Fostul ministru al Educaţiei a plecat de la DNA după aproape două ore, el reafirmând că nu este vinovat şi că procurorii nu îl acuză că a luat mită, ci doar că a semnat hotărârea de guvern care prevedea că se acordă gratuit licente pentru computerele din şcoli.
Florică, la DNA
Fostul şef al companiei Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu Siemens Computers (FSC) în România, audiat la DNA. Afaceristul a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 13.00, fiind însoţit de un avocat, la intrare el refuzând să spună în ce calitate a fost citat în dosarul „Microsoft 2”.
„Viaţa îşi oferă multe surprize”
Alexandru Athanasiu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) puţin înainte de ora 12.00, el spunând că este pregătit de orice, dar ştie că este nevinovat.
"În anul în care s-a adoptat hotărârea de guvern nu exista articolul care prevedea abuzul în serviciu. (…) Viaţa îşi oferă multe surprize, dar când te ştii absolut curat…”, a mai spus Athanasiu, potrivit News.ro.
El a precizat că, în calitate de ministru al Educaţiei, a semnat o Hotărâre de Guvern, care prevedea că se acordă gratuit licente pentru computerele din şcoli.
"Noi am primit gratuit un număr de 110.000 de licenţe pentru computerele din şcoala românească. (…) Le-a dat gratuit Secretariatul General al Guvernului, domnul Bejinariu. (…) Deci, Ministerul nu are niciun prejudiciu, le-a primit gratuit şi, prin contracte de comodat, le-a distribuit în şcoală”, a precizat Athanasiu
Surse judeciaire au precizat pentru „Adevărul” că la DNA a fost citat luni şi
Fost secretar de stat, acuzat
Ovidiu Artopolescu, fost manager al companiei Microsoft România şi fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor, a fost audiat luni la DNA în acest dosar. El a plecat de la Direcţia Naţională Anticorupţie în jurul orei 11.30, el refuzând să spună dacă a fost pus sub acuzare în dosarul "Microsoft 2”.
Ovidiu Artopolescu a fost director executiv la Microsoft România, în perioada 2004-2005, apoi a ocupat postul de general manager, iar din mai până în septembrie 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, funcţie din care a demisionat.
„Am trăit şi am promovat niste valori legate de etică şi moralitate”
Silviu Hotăran a condus Microsoft România până în 2004 şi ulterior între 2007-2008. Procurorii DNA îl consideră suspect în cazul mitei date pentru un contract cu statul. Este vorba despre contractele încheiate în 2004 şi prelungite în 2009 pentru închirierea de licenţe Microsoft folosite în şcoli.
La ieşire din sediul DNA, Hotăran a explicat că „toată viaţa mea am trăit şi am promovat niste valori legate de etică şi moralitate”. „Eu nu am dat şpagă, n-am luat şpagă niciodată, nu am conturi”,a declarat Hotăran. Întrebat dacă i-ar fi consultat pe politicieni să ia şpăgi, Hotăran a spus că „niciodată”.
Cine este Claudiu Florică
Afaceristul Claudiu- Ionuţ Florică (48 de ani), fostul director al Fujitsu Siemens Computers (FSC), este considerat a fi omul cheie în afacera „Microsoft”. El fost unul dintre martorii care au explicat iniţial cum a decurs înteraga afacere. Şi ceilalţi martori au explicat care a fost rolul său. Potrivit declaraţiilor date în primul dosar „Microsoft” Florică ar fi dat o şpagă de 20 de milioane de dolari către înalţi funcţionari şi miniştri pentru a câştiga contracte de aproape 260 de milioane de euro.
„L-am cunoscut pe Claudiu Florică în anul 2000, el lucrând la Compaq România. În timpul guvernării Adrian Năstase, Compaq România a câştigat numeroase contracte în sectorul public printre beneficiari numărându-se: Ministerul Sănătăţii, MApN, Primăria Capitalei şi alţii,” declară unul dintre foştii parteneri.
„L-am cunoscut pe Claudiu Florică în anul 2000, el lucrând la Compaq România. În timpul guvernării Adrian Năstase, Compaq România a câştigat numeroase contracte în sectorul public printre beneficiari numărându-se: Ministerul Sănătăţii, MApN, Primăria Capitalei şi alţii,” declară unul dintre foştii parteneri.
În anul 2002, HP a cumpărat la nivel global Compaq, iar Florică a plecat de la noua companie. În 2003, Florică s-a angajat la Fujitsu-Siemens Computers (FSC). Este momentul în care începe influenţarea factorilor de decizie din Guvern cu ajutorul unor afacerişti, unul dintre principalii parteneri fiind Dinu Pescariu.
Primele întâlniri ale lui Florică au fost cu şefii de la Ministerele de Finanţe, Comunicaţiilor şi SGG. „Ca urmare a acestor întâlniri, în octombrie 2003, Claudiu Florică a călătorit la Roma, împreună cu ministrul Dan Nica, pentru a stabili cu acesta termenii şi modalitatea în care urma să se încheie acest contract de licenţiere,” povesteşte un alt martor.
Condamnările
Este vorba de o disjungere a celebrului caz Microsoft, în care deja patru persoane au fost condmnate definitiv. Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie format din Ionuţ Mihai Matei, Ana Maria Dascălu, Florentina Dragomir, Cristina Rotaru-Radu şi Ştefan Pistol a admis luna trecută apelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a majorat pedepsele celor patru inculpaţi din dosarul "Microsoft.
Judecătorii l-au condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare cu executare, pedeapsă majorată cu trei ani faţă de cea dispusă în 24 martie, la judecarea în fond a cauzei.
Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, cu un an mai mult decât dispusese instanţa de fond.
Şi pedeapsa lui Dorin Cocoş a fost majorată în apel, de la doi ani la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.
În cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanţa a dispus majorarea pedepsei de la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare la doi ani şi patru luni cu executare.
Şpăgile, confiscate
Instanţa a admis cererea DNA şi în ce priveşte confiscarea sumelor stabilite ca prejudicii în cazul lui Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Dorin Cocoş a sumei de nouă milioane de euro. La judecarea în fond, instanţa dispusese ca de la Cocoş să fie confiscată suma de 3,7 milioane de euro.
De la Dumitru Nicolae urmează să fie confiscată, conform deciziei de luni, suma de aproximativ două milioane de dolari şi un million de euro. Instanţa de fond dispusese ca de la Nicolae Dumitru să fie confiscate suma de un milion de euro, cu aproape şase milioane de euro mai puţin decât ceruseră procurorii DNA.
Cei cinci judecători din complet au menţinut celelalte dispoziţii ale instanţei de fond, astfel că de la Gheorghe Ştefan va fi confiscată suma de 3,9 milioane de euro, iar de la Gabriel Sandu, 2,2 milioane de euro.