DNA, despre un proiect IT derulat la Ministerul Justiţie: „După anunţarea licitaţiei, firmele au făcut intervenţii pe lângă membrii Guvernului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După publicarea unui anunţ, privind organizarea unei licitiaţii pentru un contract cu Ministerul Justiţiei, mai multe firme din domeniul IT au încercat să facă intervenţii pe lângă conducerea Ministerului de Justiţie de la acea dată sau pe lângă membri Guvernului, în vederea câştigării acesteia. Dezvăluirile apar în dosarul procurorilor DNA din cazul fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu.

Detalii inedite apar în dosarul în care fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a recunoscut acuzaţiile de trafic de influenţă şi spălare de bani. Policianul a semnat un acord prin care acceptă încadrarea juridică, o pedeapsă de trei ani şi zece luni de închisoare şi confiscarea şpăgii de 900.000 de euro. Fenechiu execută în prezent o pedeapsă privativă de libertate, 5 ani de închisoare,  primită în dosarul „Transformatorul”. Ancheta în cazul său are legătură cu acordarea de contracte preferenţiale unei firmei Siveco cu Ministerul Justiţiei şi SC Antibiotice Iaşi.

Ion Krech, veriga din Ministerul Justiţiei

Într-un caz separat de acet dosar, mai este cercetat fostul director IT din Ministerul Justiţiei Ion Krech. Ion Krech este acuzat că a transmis unei firme, cu câteva luni înaintea unei licitaţii, caietul de sarcini aferent licitaţiei, ajutând astfel o asociere formată din două companii, una fiind Siveco România, să obţină un contract în valoare de peste trei milioane de euro.

Procurorii acuză că Krech,  în perioada anilor 2012-2013, în calitate de director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei, din cadrul Ministerului Justiţiei, manager de proiect - „Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România”, din partea Ministerului de Justiţie, membru în comisia de licitaţie, a pretins şi ulterior a primit, în trei tranşe, de la reprezentanţii Siveco România, prin intermediul unui martor-denunţător din dosar, sume de bani, totalizând 239.000 de euro. În schimbul banilor, Krech trebuia să sprijine această firmă, în câştigarea licitaţiei, pentru atribuirea contractului ce avea ca obiect achiziţionarea platformei de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România precum şi în derularea contractului menţionat, în valoare de 13.990.059 lei RON (fără TVA).

Trafic de influenţă în Guvern

În esenţă era vorba de contractul care a avut ca obiect furnizarea de produse şi servicii necesare implementării proiectului „Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România”. La această licitaţie s-au înscris 7 societăţi  sau asocieri de firme.

„De precizat că, niciuna dintre firmele care au depus ofertele nu a încheiat o asociere cu o societate producătoare de hardware şi derivate internă sau multinaţională cu reprezentanţă în România, toate asocierile sau acordurile de asociere fiind între firme din domeniul IT, cu o largă susţinere în mediul politic, printre membri din Guvern sau secretari de stat, directori din direcţii IT”, arată procurorii DNA, în acordul de recunoaştere a vinovăţiei din cazul Relu Fenechiu.

„După publicarea anunţului de organizare a licitaţiei, mai multe firme din domeniul IT au încercat să facă intervenţii pe lângă conducerea Ministerului de Justiţie de la acea dată sau pe lângă membri Guvernului, în vederea câştigării licitaţiei”, mai arată procurorii DNA.

Cine a participat la licitaţie

Potrivit datelor de al DNA, la licitaţia publică organizată de Ministerul de Justiţie pentru acest proiect au fost depuse  oferte de către:

  • Acord de asociere între SC Insoft Development &Consulting SRL, Bucureşti şi Asesoft SA,  Ploieşti (Prahova), lider de asociere fiind SC Insoft Development &Consulting SRL;
  • SC Bion Advanced Suport Team SRL, Bucureşti;
  • SC Infomation Business Consulting SA, Bucureşti;
  • SC Xor-IT Systems – nu a depus documente în SEAP;
  • Acord de asociere între SC Siveco România SA, Bucureşti şi SC East European Bussiness Arhitects SRL, , Bucureşti, lider de asociere fiind SC Siveco România SA;
  •  SC Power Net Consulting SRL, Bucureşti;
  • SC Intrarom SA,  Bucureşti.

Miza: 14 milioane de lei fără TVA

Potrivit datelor de la DNA, la data de 29 aprilie 2013 – Contractul de furnizare nr. 8422/112  a fost încheiat între asocierea formată din SC Siveco Romania SA – lider şi SC East European Business Arhitects (EEBA) SRL – partener, pe de o parte şi beneficiarul Ministerul Justiţiei, în calitate de achizitor, pe de altă parte şi a avut ca obiect furnizarea de produse şi servicii necesare implementării proiectului „Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România”.

Obiectul contractului a fost furnizarea produselor şi serviciilor necesare implementării proiectului, preţul contractului a fost de 13.990.059,00 lei, exclusiv TVA, respectiv 17.347.673,16 lei inclusiv TVA, iar durata contractului a fost cuprinsă în perioada 22.04.2013, până la 20.01.2014.   

La data de 24.05.2013 –  a fost publicat in SEAP anunţul de atribuire nr. 136628 către asocierea SC Siveco Romania SA si SC East European Business Arhitects SRL si ulterior au fost semnate 3 acte adiţionale.

Cum a câştigat contractul

Potrivit datelor dina nchetă, Ion Krech Ion, cu câteva luni înainte de publicarea oficială a anunţului de atribuire a contractului respectiv l-a informat unul dintre martorii denunţători despre proiectul Ministerului de Justiţie  şi i-a înmânat, în format electronic, pe un stick, caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul de Justiţie, iar acesta l-a remis, la rândul său, reprezentantului Siveco România SA.

Totodată, în calitatea deţinută, Krech a dispus întocmirea şi a semnat „Nota de Oportunitate” nr. 7/8422/IT/02.07.2012 şi „Referatul de Necesitate” nr. 9/8422/IT/07.09.2012, a conceput şi redactat împreună cu reprezentanţii firmelor de IT ce compuneau asocierea de firme dintre SC Siveco SA şi SC EEBA SRL documentele aferente licitaţiei, inserând cerinţe menite a favoriza SC Siveco România SA.

După descalificarea ofertelor celorlalte firme participante, Krech ar fi facilitat câştigarea licitaţiei de către asocierea SC EEBA SRL, cu lider Siveco România SA, cu oferta financiară de 13.990.059 Ron, adică 95% din bugetul anunţat.

Directorul ar fi acordat „suportul” său pe perioada contractului

La data de 29.04.2013 a fost încheiat contractul de furnizare nr. 8422/112, între asocierea formată din SC Siveco Romania SA – lider şi SC East European Business Arhitects SRL – partener, pe de o parte şi beneficiarul - Ministerul Justiţiei, în calitate de achizitor, pe de altă parte, ce a avut ca obiect furnizarea de produse şi servicii necesare implementării proiectului ”Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România”.

Obiectul contractului a fost furnizarea produselor şi serviciilor necesare implementării proiectului, preţul contractului a fost de 13.990.059,00 lei, exclusiv TVA, respectiv 17.347.673,16 lei inclusiv TVA, iar durata contractului a fost cuprinsă în perioada 22.04.2013 până la 20.01.2014.   

Procurorii spun că Krech, în calitatea sa de director IT, în cadrul Ministerului de Justiţie, ar fi asigurat în continuare derularea contractului, ar fi susţinut şi fundamentat note interne, ar fi semnat fişe de acceptanţă, acte adiţionale şi ar fi ajutat la deblocarea plăţilor, atunci când au intervenit astfel de probleme.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite