DIICOT: Carabulea a controlat Carpatica Asig, prin interpuşi, şi după ce a fost condamnat, înlăturând persoanele incomode

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Carabulea Foto Adevarul
Ilie Carabulea Foto Adevarul

Ilie Carabulea a controlat Carpatica Asig, prin interpuşi, şi după ce a fost condamnat în 2012, dar şi când era arestat într-un alt dosar în 2014, el reuşind astfel să îndepărteze anumite persoane ”incomode” lui şi grupului infracţional organizat ce avea ca scop menţinerea frauduloasă pe piaţă a companiei de asigurări, arată DIICOT.

Procurorii DIICOT arată în documentul prin care cer arestarea preventivă a lui Ilie Carabulea că omul de afaceri a deţinut mereu controlul asupra Carpatica Asig, chiar şi după ce a fost condamnat definitiv în 2012 pentru fapte de corupţie.

Astfel, potrivit anchetatorilor, Carabulea a păstrat controlul asupra firmei de asigurări atât prin intermediul contractelor de consultanţă încheiate cu fiul său, Oprea-Nicolae Carabulea, căruia i-a cedat partea sa de acţiuni, cât şi prin anumite persoane împuternicite să acţioneze în numele său, între care Maria Cosa sau Daniel Micu, director al Atlassib, care era şi administrator al Atlassib şi Transcar, aceste societăţi fiind acţionarii Carpatica Asig.

Pe de altă parte, procurorii precizează că, şi începând cu februarie 2014, în perioada în care Ilie Carabulea a fost arestat preventiv şi la domiciliu pentru mai multe infracţiuni de cumpărare de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals, omul de afaceri a avut interdicţia să administreze firma de asigurări, astfel că în iulie 2014, în calitate de acţionar principal, l-a mandatat pe fiul său, Oprea Carabulea, să preia toate drepturile şi obligaţiile care îi reveneau.

În această perioadă, conform anchetatorilor, Maria Cosa l-a informat permanent pe Ilie Carabulea cu privire la situaţia financiară a societăţii Carpatica Asig şi i-a cerut părerea legat de conţinutul planului de măsuri care urma să fie înaintat spre aprobare către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). 

Conform procurorilor, din 31 octombrie 2014, Carabulea şi-a exercitat controlul asupra Carpatica Asig sub formă de activităţi de consultanţă prestate de Întreprinderea Individuală ”Oprea-Nicolae Carabulea”.

În aceste condiţii, persoanele prin care Carabulea şi-a exercitat controlul asupra societăţii de asigurări au devenit împuterniciţi ai Întreprinderii Individuale ”Oprea Nicolae Carabulea”.

În documentul prin care se cere arestarea lui Carabulea se mai arată că directorul Atlassib, Daniel Micu, exprima opinia lui Carabulea faţă de inventarierea aferentă anului 2014, solicitând refacerea situaţiilor financiare ”în baza reconsiderării modului de calcul a rezervelor de daune”.

De asemenea, sfătuit de Carabulea, Micu a solicitat revocarea preşedintelui Consiliului de Administraţie, Abrudan Adela, şi administratorului, Aron Camelia, desemnând-o pe Angela Toncescu în funcţia de preşedinte al CA. Totodată, i s-a interzis Adelei Abrudan, aflată în preaviz, accesul în societate. 

Pe de altă parte, Georgiana Barbu, sfătuită de Carabulea, a cerut directorului general al firmei de asigurări, Sergiu Loghin, să ducă la îndeplinire Hotărârea Consiliului de Administraţie ţinut doar cu trei administratori în 21 aprilie 2014, unde s-a decis încetarea contractului de muncă al Adelei Abrudan.

Astfel, prin intermediul persoanelor interpuse Angela Toncescu, Maria Cosa, Daniel Micu şi Liviu Andrei Stoicescu omul de afaceri şi-a coordonat şi intensificat acţiunile de îndepărtare din societate a persoanelor ”incomode”, care constituiau ”o piedică” în realizarea infracţiunilor prin care membrii grupării coordonate de Carabulea urmăreau protejarea intereselor financiare ale societăţii Carpatica Asig.

Pentru a îndeplini ”ordinele” lui Ilie Carabulea, mai arată DIICOT, membri ai grupării - Angela Toncescu, Georgeta Crideanu, Maria Cosa şi Liviu Andrei Stoicescu - şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile, în sensul îndepărtării din societatea de asigurări a anagajaţilor cu funcţii de conducere şi vechime care cunoşteau problemele firmei şi nu ar fi acceptat diminuarea rezervei de daună.

”Ilie Carabulea a controlat în permanenţă, direct sau prin persoane interpuse, activitatea Carpatica Asig, urmărind consolidarea poziţiei persoanelor prin intermediul cărora exercită controlul şi luând măsuri împreună cu Oprea-Nicolae Carabulea, Angela Toncescu şi, ulterior, cu Liviu Andrei Stoicescu decizii cu privire la demersurile care trebuie făcute de membrii grupării pentru menţinerea societăţii în mod fraudulos pe piaţa asigurărilor”, precizează DIICOT.

Potrivit DIICOT, situaţia Carpatica Asig ”s-a agravat” după ce Carabulea şi Marian Mîrzac, fostul director general al firmei, au fost arestaţi preventiv în ianuarie 2014, ”fiind acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai-decembrie 2013, au tergiversat şi influenţat rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurări”.

Conform anchetatorilor, pentru a acoperi nevoia de capital social şi a crea aparenţa unor indicatori financiari conformi cu cerinţele legii ”Carabulea a apelat la o «inginerie financiară», respectiv un contract de reasigurare de tip cotă-parte, a cărui înregistrare eronată în evidenţe avea drept scop «diminuarea faţă de valoarea reală a obligaţiilor către asiguraţi» cu impact asupra indicatorilor financiari”.

Astfel, arată procurorii, ca urmare a controlului permanent realizat de ASF s-a constatat că societatea a înregistrat eronat în evidenţele contabile contractul de reasigurare încheiat cu Hannover Re şi s-a cerut imediat societăţii Carpatica Asig să corecteze înregistrările eronate.

După corectare, precizează procurorii DIICOT, indicatorii financiari ai societăţii au scăzut sub limita minimă impusă de lege.

Astfel, se mai arată în documentul citat, la solicitarea ASF societatea Carpatica Asig a făcut corecţiile imuse, inclusiv a indicatorilor prudentiali, iar apoi în 31 martie 2014 s-a constatat că societatea nu îndeplineşte cerinţele legale privind marja disponibilă, coeficientul de lichiditate şi gradul de acoperire a rezervelor cu active admise.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său şi ceilalţi reţinuţi în dosarul Carpatica Asig rămân în libertate, după ce Tribunalul Sibiu a amânat din nou, pentru sâmbătă seară, pronunţarea în cazul arestării acestora din cauza volumului mare de documente şi pentru că apărătorii au depus târziu concluzii scrise la dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite