DIICOT a solicitat asistenţa Israelului şi a Marii Britanii în dosarul de hărţuire a Laurei Codruţa Kovesi
0DIICOT a solicitat asistenţa Israelului şi a Marii Britanii în dosarul în care mai mulţi cetăţeni israelieni, membri ai organizaţiei Black Cube, sunt cercetaţi pentru spionarea comunicaţiilor şi tentativa de compromitere a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit procurorului şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. Un magistrat român va fi trimis în Israel pentru îndeplinirea unor proceduri.
„După ce am terminat ceea ce aveam de făcut pe teritoriul statului român, am luat legătura prin asistenţa judiciară internaţională, am solicitat asistenţa Israelului şi a Marii Britanii prin canalele de cooperare judiciară. Aşteptăm în perioada următoare invitaţia Parchetului din Israel pentru a prezenta un magistrat român pentru a duce la îndeplinire cele solicitate prin comisia rogatorie internaţională", a declarat Horodniceanu, într-un interviu acordat Digi 24, arată agerpres.
Procurorul şef a spus că scopul acestor demersuri este de a completa dosarul, din care lipsesc câteva date. Propriu-zis, vor fi audiate persoane şi vor fi solicitate documente, procurorii urmând să primească şi probe din Marea Britanie.
„Am vrea să ascultăm persoane, să solicităm acte, să încercăm să aducem la dosarul cauzei toate datele care ne lipsesc la acest moment ca să completăm acel puzzle despre care mai spuneam şi altă dată, ca să putem închide cercul şi să sesizăm instanţa cu infracţiunile care sunt deja dovedite în parte. (...) Urmează să primim şi de acolo (din Marea Britanie — n.r.) probele pe care le-am solicitat, în special materialele video filmate de aceştia", a adăugat Horodniceanu.
Pe 3 aprilie, doi cetăţeni israelieni, Weiner Ron si Geclowicz David, ambii angajaţi ai firmei israeliene Balck Cube, au fost arestaţi preventiv fiind acuzaţi de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) că au spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi.
Potrivit DIICOT, Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.
Pe Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.