Denunţă corupţia online. Transperancy International te ajută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cetăţenii sunt încurajaţi şi sprijiniţi să raporteze cazurile de corupţie, prin intermediul instrumentelor on-line puse la dispoziţie de Centrul de Asistenţă Legală Anti-Corupţie (ALAC), un proiect al ONG-ului Transperancy International.

Persoanele care nu ştiu cui să se adreseze sau cum să formulize un denunţ privind fapte de corupţie se pot adresa specialiştilor de la Transperancy International, care are în desfăşurare proiectul ALAC (Centrul de Asistenţă Legală Anti-Corupţie).

Aici analizează fiecare sesizare primită online pe www.alacromania.ro şi ulterior invită autorul la Centru pentru a consiliere şi pentru a stabili paşii ce trebuiesc urmaţi.

„Toate informaţii furnizate experţilor ALAC sunt confidenţiale. Centrul nu are dreptul să facă publice cazurile“, susţine Victor Alistar, directorul Transperancy International România.

Experţii ALAC ajută persoanele care apelează la ei să completeze corect  şi complet plângerea, dar şi să transmit documentul la autorităţile competente. Nu doar persoanele fizice pot apela la experţii ALAC, ci şi persoanele juridice şi chiar instituţii ale statului.

Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, susţine proiectul celor de la Transperancy International. Acesta arată că „legile anticorupţie au progresat foarte mult după anul 2000. Societatea nu este măcinată doar de marea corupţie, ci de aşa numita mică corupţie, care este, poate şi mai mare“, a explicat Muscalu.

Pe site-ul alacromania.ro, persoanele care doresc să facă un denunţ sunt invitate să completeze un formular care să dea experţilor Transperancy International date relevante despre fapta sesizată. Trebuie spus că infracţiunile care intră în competenţa ALAC suntdarea şi luarea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă, conflictul de interese, infracţiuni legate de achiziţiile publice şi cele prevăzute de legea 78/2000.

Directorul executiv al Transparency International România (TI-Ro), Victor Alistar, a declarat că din momentul lansării proiectului, organizaţia pe care o reprezintă a pregătit şi manualul de implementare la nivelul mişcării globale, iar în prezent, asemenea programe funcţionează în peste 60 de ţări ale lumii, existând peste 90 de centre de asistenţă pentru cetăţeni.

Luni, proiectul a fost relansat pentru a se adresa sectorului privat, având în vedere că, pentru România, provocările apar din directive europene care intră în vigoare.

Alistar a explicat că programul ALAC este un serviciu de sprijin pentru autorităţile publice implicate în aplicarea legii în materie de combatere a corupţiei, dar şi pentru cetăţeni. Cetăţenii pot semnala abateri de la lege, pot raporta, online sau telefonic, fapte de corupţie considerate de către ei ca fiind comise de persoane din sectorul public sau din sectorul privat.

Alistar a adăugat că unul dintre principiile ALAC este de a nu comenta niciodată public cazurile pe care le preia şi de a nu face niciodată presiune publică asupra autorităţilor publice partenere.

"Interesul este nu de a rezolva în mod punctual acel caz, cum face un avocat al apărării părţii investigate sau al victimei, ci să sprijinim un proces natural între cetăţean şi stat, pentru asigurarea ordinii de drept şi a legii. ALAC, aşa cum îl lansăm acum, se adresează sectorului privat. Pentru România, provocările apar din directive europene care intră în vigoare", a spus Alistar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite