Decizie definitivă a ÎCCJ: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
basescu

Instanţa Supremă a stabilit, printr-o sentinţă definitivă, că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu fosta Securitate.

"Admite excepţia inadmisibilităţii invocată din oficiu. Respinge, ca fiind inadmisibil, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian, împotriva Sentinţei civile nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Respinge, ca fiind nefondat, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian împotriva Încheierii de amânare a pronunţării, din data de 05 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul - pârât Băsescu Traian împotriva Sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022", este decizia ÎCCJ.

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti, a stabilit, în primă instanţă, că fostul preşedinte al României a colaborat cu Securitatea, iar Traian Băsescu a făcut recurs.

„Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B.-S a-VIII-a C.A.F. Pronunţarea se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 20.09.2019, conform art. 396 alin. 2 din Codul de procedură civilă”, se preciza în minuta Curţii.


În 2019, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a cerut instanţei să constate că Traian Băsescu a colaborat cu fosta Securitate. Consiliul susţinea că fostul preşedinte al României furniza informaţii privind acţiuni împotriva regimului comunist, începând cu anul 1972, când a început studiile la Institutul de Marină, numele conspirativ fiind Petrov.

Colaborarea s-ar fi încheiat oficial în 1976, iar în 1979 dosarul său ar fi fost distrus fără a fi microfilmat. Traian Băsescu a fost verificat de mai multe ori de CNSAS, primind adeverninţe de necolaborare, însă odată cu candidatura la europarlamentare, în urma unei verificări din oficiu, dosarul lui a fost trimis în instanţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite