De la ruşi vine gerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii anunţă pentru următoarele trei zile un val de aer rece care vine dinspre Câmpia Rusiei. Trei sferturi din ţară se confruntă cu temperaturi foarte scăzute până miercuri. Gerul năprasnic făcuse până aseară şapte victime, majoritatea oameni ai străzii.

Nu rata: Buzău: A murit pentru că ambulanţa nu a ajuns din cauza viscolului

Îngrijorător: gerul şi gripa porcină omoară oborul buzoian

Buzău: Viscolul ţine drumurile închise

Temperaturile siberiene au pus stăpânire şi pe nord-estul ţării. În oraşul botoşănean Darabani s-au înregistrat ieri-dimineaţă -20 de grade Celsius, aici fiind mai frig decât pe Vârful Toaca din Munţii Ceahlău. La staţia meteo de aici, termometrele arătau sâmbătă dimineaţă -19,2 grade Celsius. Gerul care s-a abătut asupra Moldovei a făcut şi victime. Un băcăuan a murit după ce a intrat în şoc hipotermic, iar şase ieşeni au ajuns la Urgenţe cu degerături la mâini şi la picioare.

După câteva zile de viscol şi circulaţie blocată pe majoritatea drumurilor judeţene şi naţionale in judeţul Constanţa, situaţia începe să revină la normal.

Constanţa: Un tulcean a fost găsit mort din cauza frigului

Mai citeşte şi:

Află cum poţi să înfrunţi mai uşor gerul

Mobilizare în faţa gerului siberian

Frigul a făcut victime şi în Mehedinţi, unde un om a murit după ce a intrat în şoc hipotermic în drum spre casă. Medicii de la Ambulanţă l-au resuscitat pe bărbat, apoi au continuat măsurile de salvare şi la Urgenţe, dar, după aproape două ore, bărbatul a fost declarat mort.

În Capitală, pe un trotuar din sectorul 5, un bărbat a fost găsit mort, iar alte două persoane, care se adăpostiseră într-un canal, au pierit carbonizate, după ce au făcut un foc încercând să se încălzească. De asemenea, echipajele SMURD au dus 16 cazuri sociale în centrele pentru persoane fără adăpost.

Aproape toate spitalele municipalităţii au amenajat spaţii unde pot fi internaţi, în perioada cu temperaturi foarte scăzute, oamenii fără adăpost, cu excepţia maternităţilor, a Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-maxilo-facială «Prof.Dr. Dan Teodorescu» şi a Spitalului Foişor. De asemenea, farmaciile din cadrul reţelelor Dona, Sensiblu, Sante, City şi Helpnet vor acorda asistenţă persoanelor aflate în dificultate din cauza hipotermiei. Numărul locurilor de care dispune sistemul de asistenţă socială este de 160, iar 70 sunt în spitale.

CITIŢI ŞI: Fenomen straniu! Pe un ger de crapă pietrele, Dunărea fierbe!

„Simţi că nu mai poţi respira"

La polul frigului de la noi, Miercurea Ciuc, gerul s-a mai domolit puţin. Au fost doar -13 grade Celsius. În schimb, la Staţia Meteorologică de la Ghimbav, judeţul Braşov, s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute, de -25 de grade Celsius. „Din 2006 nu s-a mai înregistrat o asemenea temperatură în zona Braşovului", ne-a spus Mioara Bolea, tehnician principal la Staţia meteo de la Ghimbav de mai bine de 30 de ani.

„Când aerul ajunge la temperaturi mai scăzute de -25 de grade şi este umiditate, se văd ace fine de gheaţă cum zboară prin aer. Uneori simţi că nu poţi respira de frig. Pe câmp, noaptea, când ninge, trebuie să fii atent să-ţi faci potecă şi să o urmezi strict, pentru a nu te pierde şi să calci pe aparate", a precizat Mioara Bolea.

„Siberia Braşovului", în alertă!

image

Braşoveanul Vasile Stan a prins şi gerul din ’42  Foto: Adevărul

Sâmbătă, ora 12.30. În comuna Bod, supranumită şi „Siberia Braşovului", vremea pare să se mai fi încălzit. Promoroaca se formează aproape instantaneu sub nas, din cauza respiraţiei: este miezul zilei, dar afară sunt mai puţin de -10 grade Celsius. Oamenii ştiu însă cum să se păzească de frig. Aceasta şi pentru că localitatea deţine recordul absolut al gerului înregistrat vreodată în România: -38,5 grade Celsius, la 25 ianuarie 1942.

„Gerul ăl mare"

Vasile Stan (80 de ani) îşi mai aminteşte şi acum de „gerul ăl mare din '42": „Eram copil, aveam vreo 12 ani, dar mi-amintesc că oamenii îşi băgau provizii de cartofi în casă, ca să nu îngheţe. Puneau pături şi saci pe animale, în grajduri, iar oamenii se adunau mai mulţi în câte-o cameră pentru a se încălzi. Zilele ăstea nu a trebuit decât să băgăm mai multe lemne pe foc".

În ultimele zile, oamenii nu au uitat nici de animalele din grajd. „Este foarte frig. De două ore numai lemne tai. Ca să rezist, m-am îmbrăcat cu şapte pulovere, o vestă, două perechi de pantaloni, mănuşi şi căciulă. După ce tai lemnele, merg să văd ce-mi fac animalele. Am doi porci şi două găini de care trebuie să am grijă. Peste coteţul porcilor am pus o folie de nailon şi sper să reziste, iar găinile nu au ce căuta afară, în zăpadă", ne-a spus Anghelina Motoaşcă, 54 de ani, localnică.

Gerul pătrunde pe lângă Munţii Carpaţi

Meteorologii arată că răcirea actuală a vremii are loc din cauza aerului arctic care ajunge în zona ţării noastre prin partea de nord.

„Circulaţia nordică a aerului aduce o masă de aer rece dinspre Câmpia Rusiei, iar primul impact al acestuia este cu judeţele din nord, unde se înregistrează cele mai scăzute temperaturi", a spus Meda Georgescu, meterologul de serviciu. Temperaturi foarte scăzute sunt şi în estul şi sudul ţării pentru că masa de aer rece pătrunde pe lângă zona de Carpaţi şi din această cauză aceste zone devin geroase.

Cum va fi vremea în următoarele zile

În următoarele trei zile, gerul va persista, iar temperaturile nu vor depăşi, în general, -25 de grade Celsius noaptea şi -15 grade în timpul zilei. Meteorologii susţin că, în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei, temperaturile pot coborî în timpul nopţii şi la -30 de grade Celsius. „De astăzi şi până marţi spre după-amiază, temperaturile din timpul zilei se vor menţine la valori negative în toată ţara", a declarat Meda Georgescu, meteorologul de serviciu. Aceasta a mai spus că astăzi, luni şi marţi vor fi maxime între -19 şi -10 grade Celsius.

A îngheţat marea

image

Turiştii aflaţi pe  malul mării au îngheţat de frig   Foto: M. Ciobanu

Apa Mării Negre era ieri îngheţată la mal. Stabilopozii şi gardul care mărgineşte faleza erau acoperite de gheaţă. În plus, din cauza viscolului, circulaţia era aproape imposibilă ieri pe cel puţin 11 drumuri judeţene din Constanţa. Vântul bătea cu aproape 85 km/h. Tot ieri a fost restricţionată şi circulaţia TIR-urilor de peste 7,5 tone, mai ales după deraparea periculoasă a două autocamioane pe podurile de la Cernavodă şi Negru Vodă.

Un tren personal pe ruta Constanţa - Tulcea a fost evacuat de călători deoarece a rămas înzăpezit în zona Cogealac.Traficul pe Autostrada A2 a fost închis ieri, între Lehliu şi Feteşti, din cauza viscolului. Drumarii au intervenit cu 15 utilaje pentru a curăţa tronsonul de drum. Tot viscolul a închis ieri şi 11 drumuri din judeţul Buzău.

Blocaţi în Bulgaria

Mai multe autovehicule cu cetăţeni români au fost blocate de zăpadă ieri-seară, timp de câteva ore, pe şoselele din Bulgaria. „Nu mai sunt români cu probleme din cauza zăpezii", a declarat aseară Cornel Vişoiu, ministru plenipotenţiar la Sofia.

Ieri, la prânz, Ambasada României din Sofia fusese contactată prin telefon de un şofer de autocar român care era blocat în apropierea oraşului Kavarna (nord-estul Bulgariei).
Şoferul a anunţat că în aceeaşi situaţie mai erau încă şapte autocare cu români, precum şi zeci de autoturisme. Ambasada din Sofia a luat legătura cu autorităţile locale bulgare, care au trimis în zonă pluguri de zăpadă. Autocarul a reuşit să intre în România prin Vama Negru Vodă. Pe teritoriul bulgăresc, vehiculul a fost însoţit şi de o ambulanţă, pentru că printre călători se afla şi un copil cu probleme medicale.

Ambasada României din Sofia le recomandă şoferilor români să evite traseul Vama Veche - Durankulak - Kavarna - Varna, care este puternic afectat de zăpadă. Mai multe şosele din estul Bulgariei sunt închise circulaţiei.

Microbuze înzăpezite

Şi în judeţul Constanţa, un microbuz şi mai multe autoturisme au rămas blocate în nămeţi pe DN 22, între localităţile Piatra şi Tariverde. Aproape 20 de personae au stat înzăpezite mai bine de nouă ore.

Un alt microbuz al aceleiaşi firme a rămas în nămeţi, pe DN 22, în dreptul popasului Taşaul. Maşina a fost scoasă din zăpadă ieri după-amiază.(Alina Enache, Mihai Diac)

Ne este mai frig decât arată termometrul!

Astăzi, la Constanţa, termometrul arată -10 grade Celsius, dar vântul bate cu peste 70 de kilometri la oră. În aceste condiţii, temperatura pe care o resimt constănţenii care umblă pe afară este de -25 de grade. Dacă în Bucovina, acolo unde temperaturile coboară până la -25 de grade, vântul ar bătea cu aceeaşi putere ca în sud-estul ţării, organismul uman ar resimţi o temperatură de -45 de grade.

Potrivit calculelor realizate de Serviciul Meteorologic Naţional al SUA, la o asemenea temperatură resimţită, degerăturile la degete sau la lobul urechilor apar în câteva minute de stat afară.

Diferenţa dintre temperatura aerului şi cea resimţită cu adevărat de om, dar şi de vietăţile cu sânge cald, este dată de indicele de răcire (IR), adică opusul indicelui de disconfort termic - ITU - cu care ne confruntăm în perioada verilor caniculare.

„Corpul resimte o altă temperatură"

Indicele de răcire reprezintă o unitate de măsură a temperaturii resimţite şi depinde de valoarea termică a aerului, de viteza vântului şi de gradul de umezeală. Formula matematică a IR a fost concepută pornind de la analiza modului în care, în situaţii de temperaturi scăzute, vânt intens şi grad de umezeală ridicat, stratul termic protector existent în jurul corpului nostru este distrus. Astfel, temperatura corpului devine mai apropiată de cea a aerului înconjurator, iar senzaţia de frig, mai puternică.

Mai multe formule de calcul

Centrele de meteorologie din lume au dezvoltat mai multe moduri de calcul al temperaturii pe care corpul uman o resimte efectiv.

Indicele de Răcire (IR) şi Indicele Temperatură-Umezeală (ITU), care se folosesc şi în România, exprimă printr-o singură valoare efectul combinat al temperaturii, umezelii şi al mişcării aerului asupra senzaţiei de cald sau de frig al organismul uman. Atât ITU, cât şi IR sunt măsurate în unităţi specifice, ceea ce le face să pară destul de abstracte. Serviciul Meteorologic Naţional al SUA cumulează temperatura aerului cu viteza vântului pentru a rezulta „temperatura resimţită" („wind chill").

Meteorologii din Australia utilizează o formulă diferită şi denumesc fenomenul „temperatura aparentă", care include factorul umidităţii.

Indexul „RealFeel" descrie acelaşi fenomen de resimţire efectivă a temperaturilor. Este rezultatul cumulării unor efecte precum temperatura, vântul, umiditatea, intensitatea solară, gradul de înnorare a cerului, precipitaţiile şi altitudinea la care se află corpul uman. „RealFeel" este, de fapt, cel mai complex mod de calcul al confortului termic resimţit de organismul omului. Este calculat în grade, ceea ce-l face mai accesibil publicului. (Francisca M. Catană)

Cum ne protejăm de frig

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite expunerea la frig şi deplasările în spaţii deschise. Căciulile şi mănuşile ar trebui să facă parte din garderoba zilnică. Pentru a se feri de degerături, oamenii vor evita expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute.

De asemenea, medicii recomandă consumul de alimente bogate în proteine şi multe fructe şi legume. Copiii nu trebuie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără încălzire, iar bătrânii cu afecţiuni cardiace şi respiratorii trebuie să evite deplasările în ger.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite