De ce a fost achitat ginerele lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Pricop, la DNA FOTO: Eduard Enea
Radu Pricop, la DNA FOTO: Eduard Enea

Convorbirile dintre avocatul Radu Pricop şi Sergiu Lucinschi erau recomandări şi consultaţii juridice generice, au explicat magistraţii care l-au achitat pe ginerele lui Traian Băsescu. Unul din motivele pentru care Lucinschi Jr. a fost condamnat cu suspendare este acela că tatăl său a fost preşedintele Republicii Moldova.

Discuţiile pe care avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, le-a purtat cu Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova au reprezentat recomandări, discuţii prealabile, consultaţii juridice generice, în conformitate cu legea. Aceasta este concluzia judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti care au decis că infracţiunile pentru care Pricop era judecat „nu există”.  Avocatul a fost acuzat de procurorii DNA de  complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii în dosarul şantajării milionarului Alexandru Horpoş.

„Parchetul nu a demonstrat că, urmare a desfăşurării activităţii profesionale ca avocat, inculpatul Pricop Radu Petru ar fi realizat vreun act material, vreo acţiune privită în materialitatea sa, prin care să fi încălcat vreo dispoziţie legală, nici dintre cele prevăzute de Codul penal, în măsură a se putea circumscrie complicităţii la infracţiunea de şantaj şi instigării la infracţiunea de fals în declaraţii, nici dintre cele prevăzute de legislaţia specială ce reglementează profesia de avocat”, este concluzia Curţii de Apel Bucureşti. 

În timpul procesului, Pricop a arăta instanţei că nu a săvârşit niciun fel de infracţiune, incriminarea fiind rezultatul a unei exagerate şi forţate interpretări a unor mijloace de probă.

Lucinschi, condamnat cu suspendare

Potrivi DNA, Sergiu Lucinschi (51 de ani), fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova  l-ar fi şantajat pe Horpoş cu o plângere penală şi s-ar fi lăudat cu relaţiile sale din DIICOT care i-ar fi agravat situaţia într-o anchetă. Pricop a fost acuzat că ar fi instigat la falsificarea unui contract fictiv de împrumut, era vorba de 2 milioane de uro, care să ascundă banii daţi pentru a nu fi şantajat.  „Poţi, putem măcar acestea două milioane repede, să rezolvăm?”, „Şi atuncea eu zic, rezolvăm ăia repede, rezolvăm repede două milioane” sau „Eu le primesc toţi banii ăştia am să-i primesc în două luni”, sunt o parte din interceptările în care Lucinschi îi cerea bani lui Horpos. 

Lucinschi a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare pentru şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi participaţie improprie în forma instigării la infracţiunea de fals intelectual. El a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei Voluntari sau în cadrul Direcţiei Educaţie Cultural — Sportivă şi Îngrijiri Comunitare Voluntari. În plus, judecătorii au decis ca Lucinschi să-i plătească lui Horpoş daune morale de 50.000 de euro şi daune materiale de 13.755 de lei. Decizia a fost contestată de procuorii DNA, iar ultimul cuvânt ]n acest caz îl va avea Curtea Supremă.

A contat familia

În timpul procesului, Lucinschi a negat acuzaţiile procurorilor DNA. Totuşi a primit o condmnare cu suspendare după ce Curtea de Apel a ţinut cont de mai multe aspecte: a respectat obligaţiile controlului judicar,  lipsa antecedentelor penale, situaţia sa familială deosebită, studiile superioare sau că a îndeplinit diverse funcţii în cadrul unor societăţi comerciale prin intermediul cărora a desfăşurat activităţi lucrative în România.

„Adi, salut. Vrei tu neapărat să mă spitalizeze la nebuni? Am şi eu o limită. Te rog eu nu-ţi bate joc că nu este bine”, sms trimis de Sergiu Lucinschi

„Un aspect relevant în caracterizarea socio-morală a inculpatului este determinat de faptul că acesta provine dintr-o familie foarte bine poziţionată în societate, ţinând seama, în mod deosebit, de împrejurarea că tatăl inculpatului, Petru Lucinschi, a fost preşedintele Republicii Moldova în perioada 1997 - 2001, iar mama sa a deţinut mai multe funcţii importante în viaţa socială a Republicii Moldova, astfel că, după decesul său, în memoria sa, anual se organizează Concursul Naţional al Tinerilor Instrumentişti «Antonina Lucinschi»”, au fost alte crcumstanţe atentuante prezentate de instanţă. 

Magistraţii au explicat de ce Lucinschi trebuie să-i plătească lui Alexandru Horpos suma de 50.000 de euro ca daune morale. „Curtea reţine că, prin săvârşirea infracţiunilor de către inculpat, părţii civile i-a fost cauzat un prejudiciu moral deosebit de important constând în presiunea psihică puternică resimţită pentru o perioadă relativ îndelungată de timp, de 3 luni, care a avut, are şi va avea urmări, neputând fi vreodată uitată, ci, cel mult, estompată prin trecerea timpului”, au explicat magistraţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite