Danileţ cere CSM să reacţioneze în cazul scrisorii lui Toader din Financial Times: „Afirmaţiile ministrului dovedesc disperarea unei părţi a clasei politice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Danileţ Foto David Muntean
Cristi Danileţ Foto David Muntean

Judecătorul Cristi Danileţ cere Consiliului Superior al Magistraturii să reacţioneze faţă de scrisoarea trimisă de ministrul Tudorel Toader publicaţiei Financial Times în care cere ca fosta şefă DNA să nu fie numită la şefia parchetului european. Judecătorul consideră această scrisoare drept una tac la adresa întregului sistem de justiţie penală.

„Ministrul Justiţiei a procedat într-un mod absolut mizerabil trimiţând la Financial Times o scrisoare împotriva Codruţei Kovesi. CSM trebuie să reacţioneze imediat!

Un astfel de atac este fără precedent: un procuror român este atacat în presa străină de un ministru al justiţiei din România. Modul în care este furnizată informaţia face că atacul care este împotriva fostei şefe DNA să fie îndreptat împotriva întregului sistem de justiţie penală. Mai mult, faptele care i se impută de ministru procurorului sunt contrazise de realitate, iar demiterea lui Kovesi a fost una politică, fără îndoială. Afirmaţiile ministrului dovedesc disperarea unei părţi a clasei politice şi teama ca procurorul Kovesi să ajungă şef al Parchetului European”, a scris Danileţ pe apgina sa de Facebook.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi că scrisoarea transmisă publicaţiei Financial Times în care susţine că Laura Codruţa Kovesi nu ar trebui numită în funcţia de procuror-şef european a fost trimisă în numele Guvernului României.

Tudorel Toader, a trimis o scrisoare publicaţiei „Financial Times“ în care o critică pe Laura Codruţa Kovesi şi spune că aceasta nu ar trebui numită în fruntea Parchetului European.  Sub titlul „Coerciţia folosită în campania anticorupţie românească”, Toader susţine că DNA ar fi făcut, sub conducerea lui Kovesi, 3.420 de dosare unor judecători şi procurori.

„Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruta Kovesi, unul dintre cei trei candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al nou-creatului Parchetului European (28 februarie). Dar din toate dovezile pe care le-am văzut - de la judecători, procurori şi alte surse credibile - ea nu ar trebui să fie numită în această poziţie extrem de importantă.

Doamna Kovesi nu a fost demisă anul trecut, deoarece agenţia anticorupţie pe care a condus-o, DNA, viza politicieni corupţi. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea Constituţională a spus acest lucru. Strategia de investigaţie a dnei Kovesi s-a bazat pe constrângere”, scrie ministrul justiţiei în scrisoarea apărută în FT.

Scrisoarea ministrului român de justiţie apare într-o zi importantă pentru Lauda Codruţa Kovesi. Astăzi, în cadrul conferinţei preşedinţilor din Parlamentul European – liderii grupurilor politice şi preşedintele forului Antonio Tanjani  – se vor decide următorii paşi în privinţa numirii procurorului-şef european înainte de începerea negocierilor cu Consiliul Uniunii. Prima alegere în Comisiile CONT şi LIBE a fost Laura Codruţa Kovesi.

Tot astăzi, fosta şefă a DNA Laura este aşteptată la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, unde a fost citată pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de Sebastian Ghiţă.

Kovesi a declarat sâmbătă, la Europa FM, că în ceea ce priveşte dosarul său de la Secţia pentru investigarea magistraţilor, sunt mai multe coincidenţe. Printre acestea, faptul că dosarul s-a deschis când a plecat la Bruxelles şi că a fost citată în 7 martie, când se decide în PE în legătură cu postul de procuror-şef european. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite