Daniel Morar îl deleagă în funcţie de conducere pe procurorul Irinel Păun, reclamat pentru favorizarea lui Vîntu
0
Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, l-a delegat, începând de vineri, în funcţia de adjunct al şefului Secţiei Resurse Umane şi Dezvoltare pe controversatul procurorul Irinel Păun, reclamat la CSM şi verificat pentru modul în care l-a scos de sub urmărire penală pe Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii.
Potrivit site-ului Ministerului Public, Daniel Morar l-a delegat în funcţia de conducere pe procurorul Irinel Păun, pe o perioadă de şase luni, respectiv până pe 15 august 2013.
Legătura Vîntu - Irinel Păun
În dosarul prăbuşirii FNI, Sorin Ovidiu Vîntu a primit scoaterea de sub urmărire penală pentru înşelăciune şi spălare de bani de la procurorul Irinel Păun.
În acest mod, Vîntu a fost trimis în judecată în dosarul înfiinţării BID pentru infracţiunile mai puţin grave de uz de fals (graţiată la data rechizitoriului) şi fals în declaraţii (termenul de prescripţie a răspunderii penale urma să se împlinească doi ani mai târziu, la 21 decembrie 2006).
Pe 4 august 2011, Parchetul General arăta într-un comunicat de presă că în unele dosare în care a fost cercetat Sorin Ovidiu Vîntu procurorii au dat în mod repetat soluţii de neurmărire faţă de acesta sau au separat fără temei faptele.
De exemplu, expertiza realizată în cauza FNI are deficienţe majore, în condiţiile în care a fost efectuată în lipsa documentelor primare pe baza cărora au fost înregistrate operaţiunile în evidenţa contabilă a Fondului, din perioada 1995-octombrie 1999 şi registrelor contabile şi a balanţelor lunare de verificare prin care au fost sintetizate înregistrările efectuate în conturile contabile din perioada anterioară 1 ianuarie 1999, potrivit Mediafax.
Totodată, nu au fost analizate în contextul general al activităţii infracţionale, conturile bancare deţinute de Sorin Ovidiu Vîntu, în perioada de referinţă (1995-2002), şi cele peste 30 societăţi comerciale/asociaţii înfiinţate, preluate şi finanţate de acesta în aceeaşi perioadă, cu sume de bani provenite din fraudarea FNI şi BRS.
În cadrul cercetărilor nu au fost reliefate problemele sistemice speculate de Sorin Ovidiu Vîntu, respectiv modul de evaluare a acţiunilor necotate, disfuncţionalităţile controlului exercitat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, ilegalitatea funcţionării Fondului Naţional de Investiţii şi condiţiile preluării de către AVAB a activelor bancare neperformante.
Mai mult, parcursul procesual al dosarelor este similar, elementul comun fiind neaprofundarea rolului jucat de Vîntu în tranzacţiile derulate. În unele situaţii, aceiaşi magistraţi au pronunţat în mod repetat soluţii de neurmărire faţă de Vîntu sau au dispus fără temei disjungerea cauzei cu privire la această persoană şi continuarea cercetărilor, în timp ce ceilalţi inculpaţi au fost trimişi în judecată.
Astfel, Parchetul General a infirmat soluţiile de neurmărire penală a lui Sorin Ovidiu Vîntu date în dosarele privind FNI, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), dar şi în cazul falimentului Băncii Române de Scont (BRS).
În urma neregulilor găsite, fostul procuror general al României, Codruţa Kovesi, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, în reclamaţia sa figurând şi procurorul Irinel Păun, cel care a instrumentat în 2000 dosarul FNI.
În octombrie 2010, Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, condamnată la zece ani de detenţie, a afirmat, la ieşirea din închisoare, că procurorul Irinel Păun „l-a albit“ pe Sorin Ovidiu Vîntu.
„Vîntu n-a fost nici măcar inculpat, cum poate să fie condamnat şi obligat să plătească, iar oamenii să-şi primească banii, dacă el este curat ca lacrima?“, s-a întrebat Vlas.
Cine este procurorul care „l-a albit“ pe SOV
Procurorul are o carieră profesională de 24 de ani şi a ocupat mai multe funcţii importante în sistem: prim-procuror la Parchetul Tribunalului Mehedinţi, procuror-şef al Biroului de Combatere a criminalităţii economico-financiare din Parchetul General, procuror-şef al Secţiei de Combatere a corupţiei din cadrul PNA şi şef al Direcţiei Generale Anticorupţie.
Irinel Păun a lucrat în ulrima perioadă în cadrul Secţiei de Resurse Umane şi Documentare al Parchetului General.