Dan Voiculescu, soluţia disperării: strămutarea procesului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu şi-a schimbat părerea despre noul complet de judecată FOTO Marian Iliescu
Dan Voiculescu şi-a schimbat părerea despre noul complet de judecată FOTO Marian Iliescu

Avocaţii lui Dan Voiculescu au depus, ieri, o cerere prin care solicită ca dosarul „ICA“, în care omul de afaceri este acuzat de spălare de bani, să fie mutat de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă din ţară, acuzându-i de părtinire pe actualii judecători

Dan Voiculescu joacă o ultimă carte importantă în războiul pe care îl duce cu instanţele de judecată. Omul de afaceri a cerut Curţii Supreme să mute dosarul „ICA“, în care este acuzat de spălare de bani şi în care a primit deja o condamnare la cinci ani de închisoare, la o altă Curte de Apel din ţară, acuzându-i pe actualii judecători de lipsă de imparţialitate.

Dosarul a fost preluat de un complet nou de judecată format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, pe care avocaţii îi acuză de părtinire, susţinând că ţine cont doar de părerea procurorilor. Apărătorii au înaintat acest demers după ce, la termenul trecut de judecată, noi magistraţii au respins mai multe cereri, inclusiv două solicitări de revocare a noilor magistraţi.

Cererea sa de strămutare a fost depusă în cursul zilei de joi, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fixa un termen pentru judecarea acesteia.

PROCEDURA STRĂMUTĂRII, EXPLICATĂ PAS CU PAS

Conform noului Cod de Procedură Penală, „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate strămuta judecarea unei cauze de la instanţa competentă la o altă instanţă egală în grad, atunci când există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorilor instanţei este afectată datorită împrejurărilor cauzei, calităţii părţilor ori atunci când există pericol de tulburare a ordinii publice“.

Conform Codului de Procedură Penală (CPP), introducerea unei cereri de strămutare nu suspendă judecarea cauzei, astfel că la termenul de pe 7 iulie vor fi audiaţi inculpaţii, iar avocaţii vor ţine pledoariile finale.
„În cazul respingerii cererii de strămutare, în aceeaşi cauză nu mai poate fi formulată o nouă cerere pentru aceleaşi motive“, se arată în CPP. Însă în cazul în care cererea ar fi admisă, procesul ar fi mutat la o Curte de Apel învecinată instanţei de la care a fost strămutat.

Ce se întâmplă dacă completul format din Camelia Bogdan şi Alexandru Mihai Mihalcea dă sentinţă în acest proces înainte de a fi judecată cererea de strămutare? În cazul în care se admite strămutarea, atunci sentinţa dată la Curtea de Apel va fi desfiinţată şi se va relua judecarea apelului. ;

Procesul ICA – lecţie de tergiversare ţinută în şase ani

2008

4 decembrie 2008 – Dosarul lui Voiculescu este înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti, acesta nefiind, la acel moment, parlamentar.

15 decembrie 2008 – Voiculescu este învestit în funcţia de senator.

2009

3 martie 2009 – Dosarul este mutat de la Tribunal la Înalta Curte (ÎCCJ) ca urmare a învestirii lui Voiculescu în funcţia de parlamentar.

28 octombrie 2009 – Începe judecarea pe fond a dosarului la ÎCCJ.

2012

25 iunie 2012 – cu puţin timp înainte de a se da o primă decizie în dosar la ÎCCJ, Voiculescu îşi dă demisia din Senat, dosarul este transferat la Tribunalul Bucureşti. „Motivul pentru care mi-am dat demisia din Senat este legat de faptul că, la ultima întâlnire a Comisiei de buget-finanţe s-a respins propunerea de lege prin care solicitam dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală“, şi-a justificat Voiculescu demisia.

Noiembrie – decembrie 2012 – Voiculescu candidează la parlamentare şi ajunge senator. Voiculescu nu depune jurământul în Parlament în luna decembrie (singurul din cei 588 de parlamentari); Cu toate acestea, Tribunalul Bucureşti consideră că acesta a fost ales ca senator, îşi declină competenţa şi trimite pe 20 decembrie dosarul iar la ÎCCJ

2013

22 ianuarie 2013 – Voiculescu depune în cele din urmă jurământul de senator,
altfel riscând să piardă acest statut

25 ianuarie 2013 – ÎCCJ stabileşte judecarea de urgenţă a dosarului ICA, punând termen, la cererea procurorilor DNA, pe 31.01.2013. Dosarul lui Voiculescu a fost repartizat la completul de judecată care l-a condamnat în primă instanţă pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii“.

28 ianuarie 2013 – Dan Voiculescu demisionează din nou din Parlament, pentru a doua oară. „În ultimul timp se speculează faptul ca imunitatea a devenit o piedică în calea actului de justiţie. Pentru că există un dosar în justiţie în care am fost implicat, am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunţ la imunitatea parlamentară“, a spus Dan Voiculescu la tribuna Parlamentului.

5 februarie 2013 – ÎCCJ îşi declină din nou competenţa în dosar şi dosarul se mută din nou la Tribunalul Bucureşti.

26 septembrie 2013 – Tribunalul Bucureşti îl condamnă pe Dan Voiculescu la 5 ani de închisoare.

2014

7 martie 2014 – Apelul împotriva sentinţei începe cu o amânare.

29 aprilie 2014 – Judecătorul Stan Mustaţă, preşedintele completului de judecată în dosarul ICA, a fost săltat de DNA pentru fapte de corupţie. Imediat, Dan Voiculescu a sărit în apărarea judecătorului său şi a făcut o plângere la Parchetul General pentru a vedea „cine a dispus aducerea la DNA a judecătorului Mustaţă, dacă este vorba despre un şantaj sau dacă există un grup infracţional organizat“, a explicat Voiculescu
1 iunie 2014 – Judecătorul Florică Duţă, colegul lui Stan Mustaţă, cere pensionarea cu data de 1 iulie şi refuză să mai judece dosarul ICA

Iunie 2014 – se stabileşte noul complet din judecată, din care fac parte judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihai Mihalcea. „Nu mi-e teamă. M-am uitat pe CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan şi am văzut că e documentată, e preocupată de studiu, are foarte multe comunicări, lucrări şi e specializată în spălarea banilor. Am mare încredere“, a spus Dan Voiculescu înaintea procesului său

1 iulie 2014 – Noul complet de judecată, format din Camelia Bogdan şi Alexandru Mihai Mihalcea, respinge mai multe cereri formulate de avocaţi.

3 iulie 2014 – Avocaţii cer strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Bucureşti.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Marian Căpăţână: Voiculescu ar fi dat un milion de euro pentru a-l implica pe preşedinte în scandal. Omul de afaceri ameninţă că-l dă în judecată

Noi informaţii apar în scandalul privind presupusul trafic de influenţă realizat de Mircea Băsescu. Marian Căpăţână, cel care ar fi intermediat banii, a declarat în faţa instanţei că fiul lui Bercea Mondial i-ar fi spus că Dan Voiculescu i-a dat un milion de euro pentru a-l implica într-un scandal pe fratele preşedintelui. Omul de afaceri răspunde acestor acuzaţii şi spune că vrea să îl dea în judecată pe Căpăţână.

Complet de coşmar pentru Dan Voiculescu. Cine sunt cei doi noi magistraţi care îl vor judeca pe cel care controlează Antena Grup

Dan Voiculescu are un nou complet de judecată în procesul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, format din magistraţi tineri, care par lipsiţi de inhibiţii faţă de numele grele pe care le-au judecat.

Judecătorii lui Voiculescu fug de sentinţă ca dracul de tămâie

Magistraţii refuză să mai judece dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare, în care omul de afaceri Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Judecătorul Florică Duţă a anunţat ieri că se pensionează şi nu mai vrea să judece nici măcar pe cererile făcute de avocaţi.

Site-ul adevarul.ro, invadat de o mică armată în slujba lui Dan Voiculescu

Mai mulţi internauţi abonaţi la site-ul adevarul.ro par a avea o pasiune comună: viaţa şi activitatea lui Dan Voiculescu. Aceştia nu citesc nimic altceva decât articolele care au legătură cu preşedintele fondator al Partidului Conservator, arată o analiză a activităţii publice a acestora pe site-ul adevărul.ro.

Florică Duţă, judecătorul lui Dan Voiculescu, a fost pensionat. Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţie

Judecătorul Florică Duţă de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care soluţionează dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a fost pensionat. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de eliberare din funcţie prin pensionare.

Când se prescriu faptele de care este acuzat Dan Voiculescu

Omul de afaceri Dan Voiculescu scapă de acuzaţia de spălare de bani din dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare în anul 2017. Asta arată analiza făcută pentru ziarul „Adevărul” de un specialist în drept penal.

Dan Voiculescu, atac la şeful DNA: „Faptele de care sunt acuzat se prescriu în 2023. Procurorul Kovesi încalcă legea”

Omul de afaceri Dan Voiculescu îl acuză pe procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, că încalcă legea. Acesta spune că şeful DNA ar trebui obligat să se retragă din magistratură. De altfel, nu de mult, omul de afaceri a depus o plângere la Parchetul General împotriva procurorilor anticorupţie care îl anchetează pe judecătorul Stan Mustaţă, acuzat de corupţie.

Laura Codruţa Kövesi, şeful DNA: Dan Voiculescu ne acuză de constituire a unui grup infracţional şi şantaj în cazul judecătorului Stan Mustaţă

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a discutat luni la Adevărul Live cu Dan Marinescu, redactorul-şef al ziarului „Adevărul”, despre câteva dintre cele mai importante dosare pe care le instrumentează în prezent instituţia pe care aceasta o coordonează. Aceasta a vorbit inclusiv despre plângerea pe care omul de afaceri Dan Voiculescu a făcut-o împotriva procurorilor anticorupţie.

Ce surprize mai pot apărea în procesul omului de afaceri Dan Voiculescu

Judecătorii urmează să anunţe marţi dacă anulează privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare, aşa cum au cerut apărătorii din dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. La sfârşitul zilei omul de afaceri care controlează Antenele ar putea şti data la care se va da sentinţa definitivă în cauză.

Dan Voiculescu: Cred că DNA a încercat să pună presiune pe judecătorul Mustaţă. Nu îl cunosc pe magistrat!

Dan Voiculescu a depus o sesizare la Parchetul General prin care a cerut să se facă o anchetă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). El a precizat că acţiunea de marţi a procurorilor este o presiune asupra judecătorului Stan Mustaţă care urma să dea o sentinţă în dosarul ICA. Magistratul Mustaţă a fost ridicat în această dimineaţă de la Curtea de Apel Bucureşti şi dus la audieri. Ulterior, acesta a fost pus sub urmărire penală.

VIDEO Marian Căpăţână, despre scandalul Bercea–Băsescu: „Suntem nevinovaţi total, este o făcătură a domnului Voiculescu”

Marian Căpăţână a declarat, vineri, la ieşirea din sediul Curţii de Apel Bucureşti, că şi el şi Mircea Băsescu sunt nevinovaţi, iar tot acest scandal în care sunt implicaţi este „o făcătură a domnului Voiculescu”.

Mircea Băsescu rămâne în arest preventiv. Decizia magistraţilor este definitivă

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, rămâne în arest preventiv, ca urmare a unei decizii definitive date vineri de magistraţii Curţii Supreme. Acesta este acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite