Dan Cărbunaru: Statul român a cheltuit 30,5 milioane de euro pentru a gestiona criza refugiaţilor. Circa 80 mii cetăţeni ucraineni au ales să rămână în România
0Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că aproximativ 80.000 de cetăţeni din Ucraina au ales să rămână în România, dintre cei peste 500.000 care au trecut graniţa din cauza conflictului militar din ţara lor. Sunt 30.000 de copii, dintre care unii au fost preluaţi în grija statului român.
Dan Cărbunaru a afirmat, sâmbătă, că mulţi copii sosiţi din Ucraina au nevoie de integrare în sistemul educaţional sau în cel de sănătate din România.
„În acest moment sunt circa 80.000 de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână în România, din cei peste 515.000 care de la debutul conflictului, în 24 februarie, au intrat în ţara noastră. Sunt 30.000 de copii, unii dintre ei au fost preluaţi în grija structurilor specializate ale statului român, în centre dedicate protecţiei copilului, dar, desigur, sunt mulţi alţii care au nevoie de integrare în sistemul educaţional, care au nevoie de servicii de sănătate sau alte servicii sociale pe care România trebuie să fie pregătită să le ofere”, a declarat Dan Cărbunaru.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că statul român a cheltuit 30,5 milioane de euro pentru a gestiona criza refugiaţilor din Ucraina.
„Săptămâna viitoare Comisia Europeană va trimite o comisie la Bucureşti care va discuta despre mecanismele de decontare a cheltuielilor pe care România le angajează la acest moment, sunt 30,5 milioane de euro cheltuiţi deja de ţara noastră, pentru gestionarea fluxurilor de refugiaţi, costurile sunt complexe pentru că nu includ doar cheltuielile de cazare şi hrană, ştiţi, Guvernul a decis să acorde transport gratuit pentru refugiaţii care intră în România, mulţi aleg să iasă din ţara noastră, fie prin Bulgaria, fie prin Ungaria. Primele cereri de decontare au fost transmise la Bruxelles, săptămâna trecută”, a arătat Cărbunaru.
La rândul său, consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului Mădălina Turza a precizat că toţi copiii sosiţi din Ucraina au intrat într-o formă de protecţie a statului român.
„Toţi copiii au intrat într-o formă de protecţie cu sprijinul Direcţiilor Generale de Asistenţă şi Protecie a Copilului, unde beneficiază de toate serviciile de îngrijire adecvate vârstei, până la clarificarea statutului legal şi identificarea posibilelor rude. Sunt copii care îşi asteaptă părinţii sau unul dintre părinţi, sunt copii care au rude în Europa de Vest şi pentru care se înceargă găsirea unor canale de comunicare astfel încât aceştia să ajungă cât mai repede alături de părinţii lor”, a declarat Turza.
În ceea ce priveşte fluxul de refugiaţi din Ucraina, în ultimele zile, acesta a înregistrat o mică scădere.
„Ultimele zile arată o scădere mică, dar în funcţie de evoluţia situaţiei din Ucraina, putem să ne aşteptăm la o nouă creştere, dar în acest moment suntem într-o perioadă relativ stabilă a fluxului de refugiaţi”, a adăugat Dan Cărbunaru.