Cum vrea Garda de Mediu să stopeze mirosurile neplăcute de la groapa de gunoi de la Chiajna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarii Gărzii de Mediu au descoperit numeroase nereguli la groapa de gunoi de la Chiajna
Comisarii Gărzii de Mediu au descoperit numeroase nereguli la groapa de gunoi de la Chiajna

Firma Iridex, care administrează groapa de gunoi de la Chiajna, are termen de 60 de zile ca să remedieze neregulile descoperite de Garda de Mediu. În caz contrar, Iridex poate rămâne fără autorizaţia de mediu. Mii de bucureşteni s-au plâns de mirosul insuportabil care vine de la o groapa de gunoi de la Chiajna.

Ministrulul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a făcut, miercuri, precizări în legătură cu sancţiunile aplicate de Garda de Mediu mai multor firme care administrează gropi de gunoi, în urma unor ample controale.
Mirosurile neplăcute au fost resimţite în mod direct, în special noaptea, de locuitorii din mai multe cartiere din Capitală : Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei dar şi de populaţia din oraşele Chiajna şi Chitila.

„În primul rând am controlat toţi posibilii generatori ai acestui miros în cartierele bucureştene şi am măsurat pe parcursul a trei luni emisiile din aer pentru a şti cu ce poluant avem de-a face.
A fost nevoie de o astfel de campanie de controale pentru că mirosul nu este unul constant a cărui sursă poate fi identificată uşor, ci este un miros  cu caracter discontinuu“, a explicat ministrul de ce s-au luat măsuri mai devreme.

În urma verificărilor, s-a stabilit că una dintre sursele majore ale mirosului este depozitul de deşeuri Iridex. De aceea o echipă a Gărzii Naţionale de Mediu a făcut o inspecţie elaborată şi în detaliu a întregii platforme începând cu data de 25 iulie 2016 până în 4 august.

„Concluzia principală care se desprinde din raportul de control este că întreaga instalaţie Iridex este exploatată în mod defectuos: operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaz de depozit. Aşadar, mirosul pe care populaţia îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platformă“, a spus Cristiana Paşca Palmer.

Deşeurile menajere, lăsate pe câmp

În total, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au dispus 21 de măsuri de remediere a neregulilor.
Asta înseamnă că firma Iridex are la dispoziţie un termen de 60 de zile pentru a intra în legalitate. Dacă nu o face, Garda de Mediu poate cere suspendarea autorizaţiei integrate de mediu, care presupune încetarea activitatii agentului economic. În acelaşi timp, comisarii au aplicat o amendă de 100.000 de lei.

Prima problemă constatată a fost neacoperirea optimă a celulelor depozitului care nu se mai află în exploatare. Legal, aceste celule trebuie acoperite cu un strat de 50 de cm de pământ. Cu toate acestea, cele şase celule ale Iridex erau acoperite cu un strat care nu depăşeste în medie 20 de cm. Mai mult, s-a constatat că pe porţiuni importante din celule deşeurile au ajuns la suprafaţa depozitului.

A doua problemă a fost lipsa de etanşeizare a puţurilor de extracţie a gazului. Puţurile Iridex sunt corodate şi nu au prevăzute sisteme de siguranţă care să împiedice eliberările nepermise ale gazului de depozit în atmosferă, susţine ministrul Mediului.
În al treilea rând, comisarii au descoperit că sisteme de colectare a levigatului (substanţe generate de acumularea în gunoi a apei învechite) sunt nefuncţionale.
În al patrulea rând, zona activă de depozitare a deşeurilor este dublă ca dimensiune faţa de normativ. Aceasta are în prezent 5000 de mp faţă de 2500 mp cât este standard.

Nu în ultimul rând, deşeurile provenite din staţia de sortare sunt depozitate în spaţiu deschis. Acestea sunt o sursă importantă de miros care este potenţat de temperaturile ridicate.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite