Cum au fost păcăliți zeci de americani de o bandă de români să dea bani pe mașini fictive. La cât se ridică prejudiciul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru români sunt judecați la Tribunalul București pentru fraudă informatică, spălare de bani și înșelăciune după ce în perioada 2016-2018 au păcălit zeci de americani să le dea bani pentru mașini fictive.

Românii luau poze de pe internet și le puneau pe site-urile de vânzări auto FOTO IStock
Românii luau poze de pe internet și le puneau pe site-urile de vânzări auto FOTO IStock

Concret, conform procurorilor DIICOT, cei patru bărbați s-au constituit din 2016 într-un grup infracțional, postând pe diverse site-uri din Statele Unite ale Americii anunţuri fictive de vânzări autoturisme.

Mai exact, anunţurile fictive privind vânzarea de automobile, anunțuri cu poze luate de pe internet, erau postate atât pe Facebook, cât şi pe diverse site-uri de profil din Statele Unite ale Americii, cele mai frecvente utilizate fiind: www.craisglist.com, www.ebay.com și www.cars.com.

Banda de români își achiziționase echipamente informatice ultramoderne pentru a își putea duce la îndeplinire planurile infracționale.

În urma corespondenței purtate prin e-mailuri cu zeci de americani interesați de achiziționarea autoturismelor fictive, pentru câștigarea încrederii și determinarea eventualelor victime să perfecteze vânzarea - cumpărarea, aceștia erau îndrumați ca tranzacția să se efectueze printr-un intermediar. Numai că mașinile nu existau în realitate și nu se aflau în proprietatea ori posesia românilor, fiind astfel induși în eroare mai mulți cetățeni americani.

Concret, victimele primeau indicații să efectueze transferul de bani reprezentând prețul mașinii, prin serviciile de transfer rapid de bani, către un serviciu de tip „escrow”, care ar fi reținut suma de bani până în momentul în care automobilul ar fi ajuns în posesia cumpărătorului. După ce cumpărătorul l-ar fi inspectat și ar fi fost de acord să îl păstreze, suma de bani urma să fie remisă vânzătorului.

În realitate, prin serviciile de transfer financiar, sumele nu au ajuns în posesia așa-zișilor reprezentanți ori intermediari care ar fi trebuit să garanteze tranzacția, ci în posesia bandei de români.

Banda de români avea și o strategie bine pusă la punct. În general, înșelau maximum doi americani într-o lună, după care făceau o pauză de minimum câteva săptămâni.

Până acum, anchetatorii români și americani au identificat 16 cetățeni americani care s-au constituit și părți civile în cadrul procesului, cerând recuperarea prejudiciului. Aceștia au fost înșelați cu sume cuprinse între 1.000 și 8.000 de dolari. Un student din New York a fost păcălit cu cea mai mare sumă – 8.000 de dolari – după ce banda de români l-a ademenit cu vânzarea unui autoturism ce pe piață costă peste 15.000 de dolari.

În total, prejudiciul cauzat celor 16 victime ale infracțiunilor este estimat la suma de 41.450 dolari, echivalentul sumei de 190.255 lei.

Procurorii au confiscat de la banda de români zeci de laptopuri de ultimă generație, carduri de memorie și telefoane mobile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite