CSM amână analiza candidaturilor judecătorilor Corbu şi Marin pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ a ÎCCJ
0Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat marţi analizarea candidaturilor judecătorilor Corina Alina Corbu şi Eugenia Marin pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CSM.
Potrivit Agerpres, nu a fost stabilită o data ulterioară la care să fie analizate candidaturile.
În urma analizei, Secţia pentru judecători ar trebui să formuleze propunerea de numire în funcţie.
Corina Alina Corbu a fost recent achitată definitiv de Instanţa supremă într-un dosar în care a fost judecată alături de magistraţii Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu, iar plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât reluarea activităţii sale în cadrul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a ÎCCJ, după ce fusese suspendată, în iulie 2014, ca urmare a trimiterii în judecată.
Consiliul Superior al Magistraturii anunţa pe 23 mai declanşarea procedurii de ocupare a funcţiei de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Candidaturile au putut fi depuse până pe 12 iunie, urmând ca, în perioada 13 - 29 iunie, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să verifice dacă cei înscrişi au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea.
Proiectele de candidatură au fost publicate pe site-ul CSM în data de 18 iunie, iar până pe 2 iulie au fost verificate dosarele, pentru a se constata dacă îndeplinesc condiţiile.
Preşedintele Curţii Supreme, Cristina Tarcea, declara cu cîteva zile în urmă că judecătoarea Gabriela Bîrsan, dar şi o altă judecătoare de la ÎCCJ, au fost reîncadrate în data de 3 mai, odată cu achitarea definitivă într-un dosar de corupţie, precizând că posturile acestora nu au fost scoase la concurs, ci blocate.
„Secţia de la care proveneau cele două judecătoare, pentru că nu este vorba doar de doamna Bîrsan, este vorba şi de o altă judecătoare, este secţia cea mai încărcată a Înaltei Curţi şi avea la acea dată un număr redus de judecători. E vorba de anul 2016 când toate posturile blocate de la toate secţiile Înaltei Curţi au fost transferate la secţia de contencios administrativ şi s-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii alocarea din fondul de rezervă a posturilor pentru buna funcţionare a secţiei. Deci, posturile celor două doamne judecător nu au fost scoase la concurs. La concurs au fost scoase posturile alocate din fondul de rezervă”, a spus Cristina Tarcea