CSAT a desecretizat documentul privind privatizarea CFR Marfă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiulul Suprem de Apărare a Ţării
Consiulul Suprem de Apărare a Ţării

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAŢ) a decis, miercuri, desecretizarea documentului privind privatizarea CFR Marfă. În document se arată că procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi Guvernului.

Documentul datează din data de 5 februarie 2013 şi arată că la data respectivă "Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat Proiectul de Hotărâre al Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, nr. DSN1/192, din 31.01.2013, anexă la prezenta hotârâre“.

La Articolul 2 se specifică faptul că procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi Guvernului. 

În documentul se mai prevede ca Ministerul Transporturilor trebuie să includă în contractul de privatizare clauze potrivit cărora cumpărărtorul se obligă să menţină obiectul de activitate al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de marfă „CRF Marfă“-SA  pe toată durata de existenţă a acesteia, a obligaţiilor de natură strategică ce îi revin potrivit legislaţiei în vigoare, protocoalelor şi acordurilor naţionale şi internaţionale (nevoilor de apărare a ţării, transportul trupelor şi materialelor militare, neîntrerupt pe timp de pace, în caz de calamităţi naturale, situaţii de criză şi de război, nagajamentele asumate de România prin Tratatul Atlanticului de Nord, convenţiile încheiate cu SUA) . 

Documentul este semnat de preşedintele Traian Băsescu. 

La nici două săptămâni de la preluarea interimatului la Transporturi, premierul Victor Ponta a făcut o declaraţie privind privatizarea CFR Marfă care a declanşat o adevărată dispută între cele două Palate. „Contractul de vânzare a companiei CFR Marfă va fi semnat doar după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), probabil în luna septembrie, iar procedura de privatizare va fi finalizată în termen de 60 zile“, a declarat premierul în 24 iulie. 

Prima reacţie a venit din partea Preşedinţiei, prin vocea purtătorului de cuvânt, Bogdan Oprea. Acesta susţinea că CSAT nu poate aviza contracte de privatizare deja atribuite, iar premierul Victor Ponta nu cunoaşte obiectul de activitate al Consiliului şi încearcă să fugă de responsabilitate în privinţa privatizării CFR Marfă. În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a afirmat că, „în condiţiile în care CSAT s-a pronunţat în legătură cu această privatizare înainte de derularea sa, trebuie să se pronunţe şi cu privire la rezultatele negocierii“. 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite