Consilier al lui Rafila, replică pentru Ponta: Selecția pacienților trimiși în afară a fost făcută la nivel național | „Restul sunt, simplu spus, baliverne”

0
Publicat:

Gabriel Diaconu, consilier onorific al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a respins acuzațiile lansate de Victor Ponta, susținând că declarațiile fostul premier sunt iresponsabile. Ponta a afirmat că în străinătate sunt trimiși doar pacienții cu răni ușoare.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

„Simt nevoia să fac o precizare, după ce domnul Ponta a făcut niște declarații iresponsabile în spațiul public privind transferul pacienților de la Crevedia în străinătate. România, prin medicii români și celula de criză la nivelul Ministerului Sănătății, respectând criterii MEDICALE și jurământul hipocratic, a decis ce pacienți vor fi transferați. Nici una din țările care au primit pacienți români, dincolo de disponibilitatea - prin Mecanismul de Protecție Civilă - de-a ajuta, nu a avut un rol în selecția pacienților. Această selecție a fost făcută la nivel național din dorința de-a maximiza supraviețuirea fiecărui pacient”, a scris consilierul onorific al ministrului Rafila, Gabriel Diaconu, pe Facebook.

Totodată, consilierul a mai subliniat: „Pacienții în stare ”rea” nu sunt ”lăsați” să moară în România. Fiecare dintre pacienți merită cea mai bună șansă la supraviețuire. Pe de altă parte nu putem omorî, cu bună știință, un pacient ne-transportabil prin decizia de-a-l trimite cu avionul în altă țară, când însuși zborul ar putea să-i fie fatal. Restul sunt, simplu spus, baliverne”.

Ponta: „Pacienții în stare rea sunt lăsați să moară aici”

Reacția consilierului ministrului Sănătății vine în urma unor acuzații ale consilierului onorific al premierului Ciolacu, Victor Ponta. Fostul șef de Guvern susține că în străinătate sunt trimiși doar pacienții cu răni ușoare, în urma exploziilor de la Crevedia, în timp ce persoanele în stare gravă sunt tratate tot în țara noastră. 

Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții care sunt în stare bună. Pacienții în stare rea sunt lăsați în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român, acesta este interesul lor. Guvernul a făcut foarte bine că i-a pus în avion și i-a trimis în străinătate pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, dar e posibil ca românii să se întrebe: Noi nu plătim taxe? Pe noi de ce nu ne trimit în străinătate”, a afirmat Ponta.

Fără spital mare pentru arși, la 8 ani de la Colectiv

La opt ani după incendiul din clubul Colectiv, din octombrie 2015, în care 65 de tineri au murit și alți 186 au fost răniți, România nu are nici măcar un centru specializat de tratament pentru mari arși. Inițial, aceste unități ar fi trebuit să fie gata în București, Timișoara și Târgu-Mureș, până în mai anul trecut, însă autoritățile au prelungit acest termen până la finalul anului 2025.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că, în prezent, în România sunt disponibile 30 de paturi pentru mari arși, însă în momentul producerii exploziilor de la Crevedia erau disponibile doar 6 (5 la București, unul la Timișoara).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite