Concluziile analizei inspectorilor IGSU, în urma tragediei de la Ferma Dacilor. Ce măsuri au fost dispuse

0
Publicat:

Autoritățile au prezentat, miercuri, concluziile analizei desfășurate la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în urma tragicului eveniment ce a avut loc la Pensiunea Ferma Dacilor, în a doua zi de Crăciun.

Incendiul de la Ferma Dacilor FOTO Arhivă
Incendiul de la Ferma Dacilor FOTO Arhivă

La eveniment au participat inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Prahova (ISU PH) și șeful Inspecției de Prevenire a ISU PH, potrivit unui comunicat.

Conform informațiilor furnizate, s-a efectuat o analiză asupra activității de control desfășurate în anul 2019 la complexul turistic unde a avut loc incendiul. Concluziile acestei analize au fost prezentate secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat. Astfel, s-au dispus mai multe măsuri.

Concluziile analizei și măsurile dispuse

1. Schimbarea din funcție a șefului Inspecției de Prevenire din cadrul ISU PH;

2. Trimiterea unei echipe de control, condusă de adjunctul pentru prevenire al inspectorului general al IGSU, care să verifice activitatea de prevenire de la nivelul ISU Ph, dar și aspectele care nu au putut fi clarificate în cadrul analizei de la nivelul DSU;

3. Sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la unele aspecte rezultate din parcurgerea documentelor prezentate și din discuțiile avute la nivelul IGSU și care pot fi circumscrise sferei penale.

Anchetă penală, în continuă desfășurare

Incendiul, care a avut loc în dimineața zilei de 26 decembrie, a stârnit o serie de investigații și controverse. Opt persoane, inclusiv trei copii, și-au pierdut viața în urma acestei tragedii.

Se pare că pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu, iar în 2019 ar fi primit o amendă în acest sens. Totuși, concluziile analizei ridică întrebări și despre modul în care acest aspect a fost gestionat de către autorități.

„Verificarea pe fond” din 2019 a identificat șase nereguli, iar una dintre acestea a fost remediată în timpul controlului. Totuși, lipsa unor documente esențiale, cum ar fi momentul punerii în funcțiune, a ridicat semne de întrebare privind necesitatea solicitării și obținerii avizului sau autorizației de securitate la incendiu.

În acest context, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a deschis un dosar penal pentru ucidere și distrugere din culpă. Au început deja audierile, iar procurorii solicită declarații de la clienții pensiunii și alți martori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite