Codul galben de vânt, prelungit în Capitală: 23 de copaci căzuţi şi balcoane smulse. Cod portocaliu de ninsori şi viscol în 14 judeţe din nord şi centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 23 de copaci au căzut pe străzi şi pe maşini în Capitală şi în judeţul Ilfov, sâmbătă noaptea în urma vântului care a bătut şi cu 90 de kilometri la oră. De altfel, meteorologii au prelungit Codul galben de vânt puternic până diseară. Ultima statistică a pompierilor arată că, în această dimineaţă, de la ora 08:00 până la 10:30, echipajele ISU au avut 37 interventii pentru indepărtarea copacilor, bannerelor sau a stâlpilor căzuţi.

UPDATE ora 15:00 În intervalul orar 08:00-15:00, pompierii au intervenit in 102 cazuri pentru degajarea copacilor căzuţi, elementelor de construcţie desprise sau în pericol de cădere, etc. În acest moment, alte 10 intervenţii sunt în desfăşurare: Bd- ul Iuliu Maniu cu str. Preciziei, str. Baltagului, str. Mentiunii, Bd- ul Timisoasa, str. Novaci.

UPDATE Între orele 08:00-12:30,pompierii au acţionat în 75 de situaţii generate de vântul puternic (copaci cazuti, elemente de constructie sau bannere desprinse).                 Alte 20 de intervenţii sunt în desfăşurare în acest moment, anunţă reprezentanţii ISU.

UPDATE Circulaţia este blocată, duminică, la intersecţia străzilor Griviţa şi Semicercului din Capitală, după ce un copac a fost doborât de vânt, fiind rupte şi firele de tensiune care alimentează troleibuzele, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. Un alt incident s-a produs pe Şoseaua Giurgiului, unde s-au prăbuşit faţadele a două balcoane ale unui bloc, potrivit News.ro.

Copacul doborât de vântul puternic a blocat ambele benzi de circulaţie din zona străzilor Griviţa şi Semicercului. Poliţiştii de la rutieră au deviat total circulaţia în acea zonă, traficul fiind redirecţionat pe strada Buzeşti către bulevardul Dacia, a precizat sursa citată.

Recomandările ISU.

Ofiţerii ISU au transmis mai multe recomandari, mesaje care au fost puse şi pe panourile electronice din Bucuresti:

  • „Nu atingeti firele cazute la pamant”.
  • „Asigurati elementele de constructii”.
  • „Nu va adapostiti langa constructii improvizate: corturi, schele, sau cladiri cu fatade ce prezinta semne de degradare”.

 

Unde au intervenit pompierii

Potrivit unei comunicări  ISU, echipajele de pompieri ale ISUBIF intervin „pentru limitarea consecintelor rezultate in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov. De la ora 08:00 pana la 10:30, au fost gestionate 37 interventii pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe autoturisme sau pe carosabil, a bannerelor, a panourilor publicitare, a elementelor de constructii de pe fatadele blocurilor, respectiv a stâlpilor de electricitate rupţi sau în pericol de cădere. În prezent sunt în desfăsurare 41 de interventii, la care se adaugă un număr semnificativ de apeluri care sunt primite in acest moment”.

image

Concret, în ultimele ore, salvatorii au intervenit pe strada Drumul Gazarului, Dunavat, Baba Novac, Mihai Bravu, Plevna, Teiul Doamnei şi Lotrioara.

Un telespectator Digi24 a trimis pe Facebook fotografii cu balcoane smulse de vânt. Incidentul s-a petrecut pe strada Drumul Găzarului din Sectorul 4 al Capitalei, la etajele superioare ale unui bloc cu 10 etaje.

Echipajele ISU au intervenit şi noaptea trecută, între orele 22.16 şi 23.30, pentru a îndepărta 23 copaci doborâţi de furtună, dintre care 16 în Bucureşti şi trei în Ilfov, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile.

Două antene care au fost doborâte de vântul puternic

Cele mai multe intervenţii au fost pe străzi din Sectorul 3, printre care zona Dristor, bulevardul Nicolae Grigorescu şi bulevardul Theodor Pallady. Şi pe strada Mărgeanului, în Sectorul 5, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil.

De asemenea, echipajele ISU Bucureşti-Ilfov au fost solicitate să intervină şi pentru îndepărtarea a două antene care au fost doborâte de vântul puternic. Daniel Vasile a precizat, sâmbătă seara, că intervenţiile erau în desfăşurare.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, de sâmbătă până duminică seara va ploua în aproape toată ţara, iar vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze ce vor depăşi 50-60 de kilometri pe oră, iar la munte şi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova vor fi rafale de peste 60-70 de kilometri pe oră.  Începând din a doua parte a nopţii de sâmbătă spre duminică şi pe parcursul zilei de duminică, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în nord, nord-est, centru şi trecător în vest.

Cod portocaliu de ninsori şi viscol

Paisprezece judeţe din nordul şi centrul ţării vor fi duminică sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol, pentru Bucureşti şi celelalte judeţe fiind emisă o avertizare cod galben de vânt, care la rafală va ajunge la 80 - 90 de kilometri pe oră. În zilele următoare, în toată ţara vor fi temperaturi negative, iar în depresiunile Carpaţilor Orientali se vor înregistra în jur de minus 10 grade.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Covasna, Braşov, Argeş, Vâlcea, Gorj, Hunedoara şi Sibiu şi va fi în vigoare duminică, de la ora 11.00 până la 18.00.  La munte va continua să ningă, iar în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, cu precădere la altitudini de peste 1.400 m, vântul va sufla tare, cu peste 90-100 de kilometri pe oră, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50  de metri, potrivit avertizării cod portocaliu emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În judeţele Suceava, Neamţ şi Botoşani vor fi ninsori în general însemnate cantitativ şi local viscolite, determinând temporar o scădere semnificativă a vizibilităţii.
Avertizarea cod galben emisă pentru Bucureşti şi celelalte judeţe ale ţării a intrat în vigoare la ora 09.00 şi este valabilă până la ora 20.00.

Potrivit avertizării cod galben, vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze mai mari în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, unde rafalele vor depăşi 60-70 de kilometri pe oră şi pe arii restrânse vor atinge 80-90 de kilometri pe oră. Va ninge moderat cantitativ în nordul şi centrul ţării, precum şi în zona de munte, unde se va depune strat de zăpadă.

Judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Suceava, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Hunedoara vor rămâne, de duminică, ora 20.00, până luni, la ora 11.00, sub avertizare cod galben.

Potrivit acestei avertizări, în Carpaţii Meridionali şi Orientali vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală de 70-80 de kilometri pe oră, iar pe creste va sufla cu peste 90 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada. Intensificări ale vântului cu viteze de peste 55-60 de kilometri pe oră vor fi şi în Moldova, unde local va mai ninge slab.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite