Cine e generalul Radu Theodoru, acuzat de trădare. De la erou de război, la antisemit, homofob și admirator declarat al lui Stalin
0Acuzat de trădare alături de alte șase persoane de către procurorii DIICOT, generalul în rezervă Radu Theodoru a avut o carieră plină de controverse.

Radu Theodoru este de mulți ani un susținător înfocat al lui Călin Georgescu și al grupării paramilitare Comandamentul „Vlad Țepeș” care dorea să răstoarne ordinea de stat în România.
Generalul în retragere Radu Theodoru, acum de 101 ani, a fost membru fondator al partidului extremist România Mare în anii 1990, având o relație foarte bună cu Codrin Ștefănescu și Olguța Vasilescu. Ofițerul în rezervă a publicat mai multe cărți (precum ”România ca o pradă”) și articole în care a negat Holocaustul din România și a promovat atitudini antisemite.
Radu Theodoru a ajuns chiar să fie vicepreședinte al PRM, partidul condus de Corneliu Vadim Tudor.
Născut la Ineu, în județul Arad, în 1924, Theodoru a urmat cursurile liceale în Timișoara, la Liceul „Constantin Diaconovici-Loga" pe care l-a absolvit în 1943.
În anul 1942 a obținut la Petroșani brevetul de pilotaj fără motor, încadrându-se în aviație. A urmat cursurile Școlii Superioare de Aviație Militară București de la Cotroceni, Secția Naviganți (1943-1945) și după aceea, ale Școlii Speciale de Aviație (1945-1946).
Radu Theodoru a luptat în numeroase misiuni în Al Doilea Război Mondial, mai întâi ca pilot de avion.
După 23 august 1944, a luptat ca infanterist în operațiunile de eliberare a teritoriului național. Deoarece a criticat ocupația sovietică, în 1952 a fost îndepărtat din aviație și mutat la o școală de ofițeri tehnici din Sibiu.
„Stalin a fost unul dintre marii prieteni ai României”
Într-o postare audio pe Facebook din 3 martie a.c., generalul (r) Radu Theodoru îi aduce elogii dictatorului Stalin. Iată ce a spus generalul Theodoru: „Stalin a fost unul dintre marii prieteni ai României după actul de la 23 august 1944. O întreagă rețea de minciuni l-a compromis pe Stalin în ochii câtorva generații”.
De asemenea, într-un interviu postat pe Internet, Theodoru făcea afirmații halucinante despre admirația lui pentru Stali și Putin. Pe Stalin îl apreciază pentru că „a vrut să distrugă Sionismul”, iar pe Putin pentru că vrea să continue lucrarea dictatorului sovietic.
A debutat ca scriitor la Sibiu, la cenaclul „Orizonturi noi", cu romanul istoric „Brazdă și paloș" (1954-1956). Ulterior, a fost numit redactor al revistei „Scrisul bănățean" din Timișoara, secretar al Uniunii Scriitorilor - Filiala Timișoara (1956-1965), redactor la revista „Astra" din Brașov, secretar al Uniunii Scriitorilor - Filiala Brașov și vicepreședinte al Comitetului Județean de Cultură și Artă - Brașov (1965-1970).
După decembrie 1989, Radu Theodoru a trecut oficial la extrema dreaptă, pro-Ion Antonescu, antisemit și negaționist, cu sprijinul activiștilor cu vederi politice similare. De exemplu, în volumul „Nazismul sionist”, publicat în anul 2000, Theodoru afirma că Holocaustul a devenit „cea mai rentabilă afacere evreiască ce a existat vreodată, îmbogățindu-i pe autorii ziși martori oculari care au fabricat în serie cu exagerări aberante și viziuni patologice viața din lagărele naziste”.
Felicitat în mod repetat de Ministerul Apărării
Pe 17 ianuarie 2022, cu ocazia împlinirii vârstei de 98 de ani, Ministerul Apărării Naționale a postat pe pagina sa oficială de Facebook un mesaj de felicitare pentru Theodoru, care a atras critici acerbe din partea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului ce a postat un mesaj de protest pe data de 21 ianuarie, când se marcau 81 de ani de la Pogromul de la București, atrăgând atenția asupra faptului că legea interzice promovarea negaționiștilor și antisemiților. În aceeași zi, Ministerul Apărării Naționale a șters postarea, manifestându-și oficial regretul pentru eroarea gravă comisă.
Acuzat de trădare și de alte infracțiuni grave, generalul Radu Theodoru a fost felicitat acum două luni chiar de Angel Tîlvăr, ministrul Apărării. Acesta din urmă i-a trimis o felicitare plină de elogii, cu toate că știa că generalul are un trecut controversat, fiind acuzat inclusiv de antisemitism.
Pe 17 ianuarie 2025, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, i-a trimis o felicitare semnată personal generalului în rezervă Radu Theodoru, care acum este acuzat de DIICOT de trădare și despre care se știe de mai mulți ani că este antisemit. În 2022, Ministerul Apărării Naționale a șters o postare în care îl lăuda pe Radu Theodoru după ce a ieșit la iveală faptul că acesta are numeroase scrieri și luări de poziție antisemite.
Generalul locotentul (r) Alexandru Grumaz, primul înalt ofițer român cu studii în SUA, la Harvard, vorbește în termeni foarte duri, într-un interviu pentru Adevărul, despre generalul anchetat pentru trădare, Radu Theodoru. Generalul Alexandru Grumaz este convins că anchetatorii au probe solide când acuză că gruparea din care acesta făcea parte a încercat să schimbe inclusiv numele țării, și îl atacă dur pe Theorodu, despre care spune că a fost întotdeauna împotriva NATO.
Șase persoane acuzate de trădare și constituire a unui grup infracțional organizat au fost reținute de procurorii DIICOT în urma mai multor percheziții. După cum spun procurorii, membrii grupării doreau să schimbe numele țării, drapelul și imnul. Acuzațiile sunt unele foarte grave și fără precedent. Inculpații sunt acuzați că s-au întâlnit inclusiv cu oficiali ruși de la Moscova pentru a prelua puterea în România. Printre suspecți se numără generalul Radu Theodoru.
Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că, începând cu anul 2023, cinci dintre inculpați împreună cu un suspect, în persoana generalului în rezervă Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani, au constituit un grup infracțional organizat „în scopul de a știrbi suveranitatea și independența statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării”.