Cine controlează rezervele de gaz de şist de pe Planetă?
0Rezervele de gaz de şist ale României ar putea să fie negociate la Washington, dar ele sunt doar o părticică din estimările mondiale.
Exploatarea gazelor de şist de pe teritoriul României ar putea să fie o componentă a vizitei din 13 septembrie a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, a declarat, duminică, pentru adevarul.ro, Iulian Chifu, cercetător specializat în Analiză de Conflict şi Relaţii Internaţionale.
Potenţialul rezervelor de gaz de şist ale României nu este clarificat. Cu toate astea, compania americană Chevron şi cea ungurească MOL au solicitat României dreptul de a explora gaze neconvenţionale: MOL în Transilvania, Chevron în Dobrogea.
Ca şi rezervele României, nici în Europa nu e bătută în cuie măsurătoarea rezervelor de gaze de şist, dar din calculele institutelor delegate cu cercetarea energetică, potenţialul Europei ar acoperi cererea de gaze naturale de pe continent pe o perioadă de peste 60 de ani, scrie The Economist. Acest lucru ar elibera continentul de jocurile energetice ale Rusiei şi Iranului, state instabile aflate în opoziţie cu politica NATO.
Acest lucru este cu atât mai important cu cât, în circa 15 ani, România va rămâne fără petrol şi gaze, potrivit celor mai recente date cuprinse în Strategia energetică a României pentru perioada 2011-2035.
Cine deţine supremaţia?
Cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume le au, în ordine, Rusia cu 25,02% din rezervele totale dovedite de gaz natural din lume, Iran (15,57%), Qatar (13,39%), Turkmenistan (3,95%), Arabia Saudită (3,92%), SUA, Emiratele Arabe Unite, Nigeria, Venezuela, Algeria.
Dacă rezervele de gaz de şist ar fi exploatate, pătrunderea Gazprom pe piaţa europeană, de exemplu, ar scădea de la 27% în 2009 la 13% în 2040.
România importă circa 20-25% din consumul său de gaze iar restul este produs în cantităţi aproape egale de către Romgaz şI Petrom.
Agenţia americană EIA (Energy Information Administration) a publicat în aprilie 2011 un raport estimativ privind rezervele de gaz de şist ale planetei: 6.622 de mii de miliarde de metri cubi. Fără Rusia, fără Orientul Mijlociu, fără Asia Centrală, de Sud-Est şi Africa Centrală.
Cantităţile sunt exprimate în trilioane (mii de miliarde) de metri cubi:
Ce sunt gazele de şist?
Gazele neconvenţionale, cum sunt cele de şist, sunt gaze naturale care se găsesc în medii mult mai dure şi mai greu de exploatat. Combustibilul care se găseşte în şisturi, gresie sau cărbune este greu de extras. Statele Unite au dezvoltat o tehnologie eficientă de extracţie a gazelor prinse între plăcile de şisturi ori în straturile de cărbune. Graţie acestor exploatări, SUA au reuşit să scape de furnizorii externi Rusia şi Qatar. În cinci ani, gazele de şist au ajuns să reprezinte 50% din consumul total de gaze din SUA. Polonia a început deja exploatarea gazelor de şist cu ajutorul firmelor americane.
Harta statelor incluse în raport:
(cu Roşu sunt bazinele cercetate, cu galben sunt datele incerte şi cu gri sunt statele care nu au intrat în studiu)