CFR: Bucşaru, banii înapoi!
0Patronul echipei de fotbal Unirea Urziceni, Dumitru Bucşaru (foto), este chemat la Tribunal de avocaţii Căilor Ferate Române (CFR), pentru a face lumină într-un dosar controversat de lucrări publice.
Feroviarii susţin că societatea Valahorum SRL, administrată de omul de afaceri, nu şi-a respectat obligaţiile asumate, în 2003, privind modernizarea Gării Focşani.
Mai citeşte şi:
Autograful lui Berceanu pentru bulgarii alături de care construim podul Calafat-Vidin: „Be in time with this project!“
Dumitru Bucşaru a intrat în atenţia opiniei publice după ce mass-media au relatat că preşedintele Traian Băsescu ar fi intervenit în favoarea unei societăţi controlate de acesta. Concret, Băsescu cerea, în aprilie 2005, rezolvarea unui diferend financiar legat de o datorie de 110 miliarde de lei vechi pe care Ministerul Transporturilor o avea la societatea lui Dumitru Bucşaru, Art Construcţii '92.
Datoria era pentru lucrările pe care societatea le executase la Complexul Snagov, Cantina-Restaurant MTCT, Gara Obor-Bucureşti, Gara Galaţi, Grădiniţa Witting şi pentru „Modernizare Staţie CF Focşani la standarde europene". După ce şi-a încasat banii, Bucşaru a desfiinţat societatea Art Construcţii '92 SA şi i-a schimbat denumirea în Valahorum SRL.
Lucrări oprite
În cazul unuia dintre contracte, privind „Modernizare Staţie CF Focşani la standarde europene", reprezentanţii CFR susţin că Art Construcţii '92 a oprit lucrările în 2007.
Ei cer judecătorilor să oblige societatea să execute aceste lucrări restante - finisaje interioare, tâmplării interioare, obiecte sanitare nemontate, hidroizolaţii la terase, instalaţii de telecomunicaţii - la clădirea pentru călători - Corpul B - al Gării Focşani. Societatea Naţională mai cere magistraţilor ca firma lui Bucşaru să plătească daune de 1.000 de lei pe zi de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la executarea efectivă a lucrărilor.
Contract de 1,6 milioane de euro
CFR a depus în instanţă contractul nr. 221/03 decembrie 2003, semnat cu Valahorum SA (prima denumire a Art Construcţii '92/Valahorum SRL) având ca obiect executarea şi finalizarea lucrării de modernizare a Staţiei CFR Focşani. Valoarea contractului a fost de 65.299.658.000 de lei vechi, aproximativ 1.682.207 de euro.
Contractul a fost atribuit printr-o licitaţie organizată de Bursa Română de Mărfuri, iar finanţarea a fost asigurată prin transferuri de la bugetul de stat. Motivul oficial pentru care Valahorum a sistat activitatea a fost că la clădirea pentru călători nu s-a angajat să facă mai multe lucrări: tâmplărie interioară şi exterioară, materiale pentru finisaje (gresie, faianţă, parchet etc), materiale pentru instalaţii sanitare.
Omisiuni
După ce au analizat „Documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei elaborate de BRM" şi oferta tehnică făcută de Valahorum, specialiştii CFR au descoperit mai multe diferenţe. Practic, Valahorum SRL a omis în mod deliberat să includă în ofertă o serie de articole din caietul de sarcini, tocmai pentru a câştiga licitaţia prin preţul cel mai scăzut pe care l-a oferit.
Feroviarii suţin că societatea lui Dumitru Bucşaru a făcut aceste omisiuni atunci când a trimis oferta tehnică pentru acest contract, „evident în dorinţa adjudecării licitaţiei".
În urma corespondenţei între cele două societăţi, Valahorum admite că acest contract a fost dat în mod incorect: „Comisia de evaluare (din partea CFR - n.r.) a atribuit contractul de achiziţie publică în speţă în mod incorect, şi pe cale de consecinţă, este răspunzătoare pentru situaţia creată". Dumitru Bucşaru nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.
„Moştenirea" Necolaiciuc
Contractul pentru modernizarea Gării Focşani a fost încheiat la 3 decembrie 2003, la o lună după demisia de la cârma CFR a lui Mihai Necolaiciuc. Negocierea contractului s-a făcut însă înainte de demisia celui care în 2005 a fugit din ţară, fiind prins anul trecut în Florida-SUA.