Ce-i lipseşte lui Truică în arestul la domiciliul de 5 hectare: o biserică
0Unul dintre cei mai controversaţi afacerişti din România, Remus Truică, aflat în arest la domiciliu, a cerut judecătorilor să-i permită ca duminica să se ducă la slujba religioasă. Ancheta în cazul său, privind retrocedarea ilegală a unor domenii regale, s-ar putea extinde, potrivit unor surse judiciare.
Remus Truică (46 de ani), fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase, deţine la Snagov cel mai mare şi mai luxos domeniu privat din jurul Capitalei. Este locul în care îşi face arestul la domiciliu din 11 decembrie 2015.
Milionarul are aici, întinse pe aproximativ 5 hectare, aproape tot ce şi-ar putea dori un om obişnuit. Curtea domeniului arată ca un adevărat teren de golf, cu gazon englezesc tuns cu grijă.
Câteva alei pavate cu dale colorate străbat domeniul de la un capăt la altul. Una dintre alei duce la un mic helioport, plasat central, pentru elicopterul cu care milionarul se deplasa ori de câte ori voia să evite aglomeraţia de pe şosele.
Din acareturile lui Truică nu lipsesc o piscină la dimensiuni olimpice, două terenuri de sport, unul de fotbal şi unul de tenis, acoperit cu zgură, precum şi un foişor pentru picnic în aer liber.
Vila are aproape 2.000 de metri pătraţi şi este construită pe malul lacului Snagov, aşa că Truică a amenajat aici două debarcadere, din care unul este acoperit, cel din urmă adăpostind şalupa rapidă cu care milionarul se plimba pe lac ori de câte ori simţea nevoia de a se relaxa.
Valoarea întregului domeniu este estimată la 10-15 milioane de euro.
Enoriaş implicat activ
Totuşi, ceva îi lipseşte lui Remus Truică. În faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Braşov, care au decis la începutul acestei luni prelungirea arestului la domiciliu, afaceristul a cerut să-i dea voie să poată părăsi vila în fiecare zi de duminică, între orele 9.00-12.00, pentru a se putea duce la biserica din Parohia Snagov. Curtea de Apel Braşov i-a admis această solicitare.
Truică şi-a întemeiat cererea pe articolul din Constituţia României care consacră libertatea conştiinţei. În plus, Truică a adus magistraţilor un înscris emis de Parohia Snagov, din care rezultă că acesta a participat în ultimii cinci ani la slujbele de duminică, „manifestând o implicare activă în cadrul programului şi activităţilor comunităţii”.
Toate aceste detalii apar în motivarea judecătorilor Curţii de Apel Braşov, care au decis prelungirea arestului la domiciliu în cazul lui Truică, dar şi al lui Paul Lambrino şi al avocatului Robert Roşu. Este vorba de dosarul retrocedării Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu de 136 de milioane de euro.
Cei trei au contestat această decizie, iar Curtea Supremă se va pronunţa în acest caz pe 16 februarie. Truică şi Roşu se află în arest la domiciliu din 11 decembrie 2015, iar Paul Lambrino din 12 decembrie 2015. În acest caz, alte patru persoane sunt cercetate sub control judiciar:
Dan Andronic, patronul ziarului „Evenimentul Zilei”, afaceristul Claudiu Mateescu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, şi academicianul Gheorghe Sin.
Ancheta extinsă
Magistraţii din Braşov au dezvăluit încă un motiv pentru care au prelungit arestul la domiciliu: procurorii DNA fac verificări privind alte retrocedări de imobile revendicate de Paul Lambrino şi iau în calcul o eventuală extinderea urmăririi penale pentru alte persoane sau fapte.
Potrivit unor surse judiciare, ancheta ar viza obţinerea urgentă şi în mod ilegal a 39.885 de hectare teren în Broşteni (Suceava), a 3.215 de hectare teren agricol la Mănăstirea (Călăraşi) şi a două imobile în Sinaia (Prahova). Sursele citate au explicat că lista cu imobilele revendicate/retrocedate este mult mai lungă.
Ar fi vorba de intervenţii făcute la funcţionari din cadrul autorităţii publice centrale şi locale cu atribuţii în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte sau a îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de serviciu.
Aşa că judecătorii au motivat: „Privarea de libertate a inculpaţilor este necesară pentru a se evita eventuale înţelegeri frauduloase cu persoane care în viitorul apropiat ar putea fi audiate în cauză, în scopul îngreunării activităţii penale prin ascunderea sau denaturarea adevărului”.
Comisie rogatorie în Israel
Un alt motiv pentru care s-a cerut prelungirea arestului la domiciu: procurorii DNA au făcut o comisie rogatorie în străinătate, pentru a-i cita pe cetăţenii israelieni implicaţi în acest dosar. Creierul întregii afaceri ar fi miliardarul israelian Benjamin „Benny” Steinmetz.
Acesta ar fi asigurat cea mai mare parte din bani, în primul rând 4 milioane de euro daţi lui Paul Lambrino pentru cedarea unor drepturi litigioase. Alţi israelieni implicaţi: consultantul Tal Silberstein şi Shimon Sheves – fostul şef de cabinet al unuia dintre cei mai puternici premieri ai Israelului, Yitzhak Rabin.
Judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au constatat că de la ultima prelungire a arestului la domiciliu procurorii DNA au efectuat acte de urmărire penală în mod susţinut şi ritmic, fiind audiate peste 10 persoane, au fost ridicate înscrisuri în original de la mai multe instituţii publice, birouri notariale, care urmează a fi analizate, şi că nu s-a finalizat analiza informaţiilor rezultate din percheziţiile informatice – e vorba de telefoane, calculatoare şi hard-uri ridicate din casele celor implicaţi.
Una dintre cele mai interesante declaraţii de martor, făcute la DNA, este cea a lui Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale. Acesta a arătat că Paul Lambrino ar fi ştiut că nu are vreun drept asupra unor bunuri revendicate, deoarece acestea nu ar fi aparţinut niciodată Regelui Carol al II-lea.
În acest sens există o decizie dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) încă din 1941. Paul ştia de această decizie, ea fiind depusă de Regele Mihai în procesele cu Lambrino.
„Din câte îmi amintesc, în timpul procesului, după ce noi am depus întâmpinare la care am anexat şi decizia ÎCCJ din 1941, am fost contactaţi de reprezentanţii lui Paul al României pentru discuţii”, a povestit Vasiliu. La discuţii ar fi participat, din partea Regelui, Adrian Vasiliu şi Andrew Popper– şeful onorific al Casei, iar din partea lui Paul, Remus Truică şi Tal Silberstein.
„Precizez că în această discuţie le-am spus că spre exemplu pădurea de la Snagov nu a fost a lui Carol al II-lea în mod legal, fapt care rezultă din decizia din 1941 a ÎCCJ, dar Truică a spus că asta e problema lor. Consider că această întâlnire a fost cerută de Truică urmare a depunerii la dosar a deciziei din 1941”, a precizat Vasiliu.