Ce fel de submarine „ţintesc“ Forţele Navale Române. Specificaţii şi performanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata României le doreşte în dotarea sa, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

"Discuţia despre submarine este în continuare pe rol. Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata României le vrea în dotarea sa, submarine pe care ni le dorim construite tot într-un şantier naval din România, aşa cum se întâmplă şi în cazul corvetelor. Probabil că multă lume a zis că avem idei science-fiction. Eu vă spun că nu. Am fost în urmă cu câteva luni în Grecia, la colegii noştri. Am văzut acolo capacităţile de construcţie a submarinelor pe care ni le dorm şi noi la Marea Neagră în dotarea Forţelor Navale româneşti. Este un proiect industrial care cred eu că se poate pune în practică fără niciun fel de problemă şi în România", a spus Fifor la un eveniment organizat la Vaslui.

Ofertă variată

Analistul militar Ion Petrescu a declarat recent pentru "Adevărul" că, pe piaţa submarinelor, preţurile pleacă de la 550 de milioane de dolari şi se opresc la aproape 4 miliarde de dolari. “Dezirabile, dintr-o perspectivă pragmatică, ar fi Germania şi Olanda. Dacă s-ar opta pentru achiziţionarea externă a unui submarin militar, preţurile ar fi între 550 milioane de dolari, precum în contractul de achiziţionare a unui submarin german de Portugalia şi de 1,3 miliarde de dolari, pentru toate cele trei submersibile produse de Germania pentru Israel.  În schimb, SUA, Marea Britanie şi Franţa au în dotare submarine moderne cu preţuri estimate la circa 2,4 miliarde de dolari, în cazul americanilor şi britanicilor şi 3,8 miliarde de dolari, dacă avem în vedere opţiunea franceză”, spune analistul.

Ce ar putea alege România

Unul dintre submarinele aflate în fabricaţie acum este cel de tip 214 conceput de Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH. “Orientativ, submarinul german de Tipul 214 este unul cu un sistem de propulsie independentă de aer, care utilizează celule de combustie cu hidrogen cu membrană electrolitică Siemens. 214 se poate scufunda până la 400 de metri şi asigură autonomia echipajului – compus din 27 de militari, dintre care cinci ofiţeri - timp de 12 săptămâni. Acest tip de submarin are o lungime de 65 de metri fiind dotat cu 8 tuburi de torpilă, pentru care sunt ambarcate 16 torpile”, arată Ion Petrescu.

Construite în România

Turcia, Grecia şi Coreea de Sud şi-au construit aceste submarinele  în şantierele navale proprii, compania germană furnizând know- how-ul şi specialişti care au supravegheat procesul de producţie. Exact aceeaşi strategie vrea să pună în practică şi MApN, ministrul Mihai Fifor considerând că în acest fel o parte din banii daţi pentru dotarea Armatei se întorc în ţară, iar ulterior mentenanţa se va face foarte uşor de către specialiştii care au construit efectiv navele. Şi piesele de schimb vor fi mai uşor de găsit pentru că aceastea vor fi integrate deja în producţia autohtonă.

Care este necesarul 

Forţele Navale Române au nevoie de trei submarine operative,  care vor avea drept misiune principală descurajarea convenţională semnificativă a unor intenţii agresive din partea unei flote militare aparţinând unui stat deloc amical, susţine analistul.

Care este rivalul ruşilor

Submarinul de Tipul 214 poate fi comparat cu cel rusesc de clasă Amur, care este unul dintre cele mai recente modele de submarine ruseşti. “Amur dispune de un sistem stealth îmbunătăţit acustic, sisteme noi de luptă şi o opţiune pentru propulsia independentă de aer. Navele noi sunt a patra generaţie a familiei de submarine Kilo. Submarinul Amur are 58,8 metri lungime, o autonomie de acţiune pentru  45 de zile, patru tuburi de torpile şi 16 torpile la bord”, a declarat cu ceva timp în urmă pentru “Adevărul” analistul militar Ion Petrescu. Acest tip de submarin rusesc se poate scufunda până la 250 de metri.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite